Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Verse vruchten verwerken tot ijs of heerlijke jam

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Verse vruchten verwerken tot ijs of heerlijke jam

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Jammer dat verse zomervruchten maarzo kort verkrijgbaar zijn. Door er bij voorbeeld jam van te maken kunt u er langer van genieten. De bananenjam is heel geschikt als vulling voor een slagroomtaart!

Aardbeiensorbetijs
500 g aardbeien, 100 g geleisuiker, 100 ml water

In een pannetje de geleisuiker met het water aan de kook brengen en 1 minuut laten koken. Het pannetje van het vuur nemen en het suikerstroopje laten afkoelen. De aardbeien schoonmaken en door een (roer)zeef wrijven. Het stroopje door de vruchtenpuree roeren en het mengsel overdoen in een ijslaatje of diepvriesdoos en dit in diepvries of 3***-vriesvak plaatsen. Met een vork het mengsel ieder half uur omscheppen tot er een stevige massa is ontstaan. Het bakje afsluiten en tot gebruik bewaren. Vlak voor het serveren het ijs uit de diepvries nemen en bij voorkeur in de foodprocessor of met de staafmixer doorkloppen. Het ijs in bolletjes serveren.

Perzik-nectarine jam
25 g (1 zakje) geieipoeder, 500 g kristalsuiker
enkele druppels amandelessence
500 g nectarines, 500 g perzik
De perziken 10 tellen in kokend water dompelen en de velletjes eraf trekken. De nectarines wassen. Alle vruchten halveren en de pitten verwijderen. Het vruchtvlees niet al te fijn pureren. In een pan de vruchtenpuree goed met de geleipoeder en de suiker vermengen. Het mengsel al roerend aan de kook brengen en 1 minuut bruisend laten koken. De jam eventueel met een schuimspaan afschuimen en de amandelessence erdoor roeren. De jam in potten schenken en de potten direct afsluiten. De potten 5 minuten op hun kop zetten.

Bananenjam
500 g geleisuiker speciaal, 100 ml appelsap
citroensap, 2 citroenen, 1250 g schone bananen
In een pan de bananen fijnprakken. Het citroensap, appelsap en de geleisuiker speciaal goed erdoor mengen. Het mengsel al roerend aan de kook brengen en 1 minuut borrelend laten koken. Goed roeren om aanbranden te voorkomen. De jam eventueel met een schuimspaan afschuimen en in de schoongemaakte potten schenken. De potten direct sluiten en 5 minuten op hun kop zetten.

Kruisbessenfool
100 g geleisuiker speciaal
Vs I slagroom, 4 lange vingers
500 g bessen (kruisbes)
De kruisbessen wassen en de kroontjes verwijderen. In een foodprocessor of roerzeef pureren. De kruisbessenpuree overdoen in een pan. De geleisuiker-speciaal erdoor roeren. Het mengsel al roerend aan de kook brengen en 1 minuut laten koken. Laten afkoelen. In een kom de slagroom stijfkloppen. De kruisbessenpuree erdoor scheppen. De kruisbessenfool over vier coupes verdelen en in de koelkast minstens 1 uur laten opstijven. In elke coupe een lange vinger steken.

Geleisuiker-receptendienst
Zelf jam maken is helemaal niet moeilijk. Met de huidige geleermiddelen is een paar minuten kooktijd genoeg. Normale geleisuiker (Van Gilse) is voor "ouderwetse jam": mooie kleur en prima houdbaar Gelelsuiker speciaal is extra gelerend en heeft een lager suikergehalte: voor fruitiger jam, minder zoet. Wie geen of weinig suiker wil gebruiken kan geleipoeder nemen; men kan dan zelf suiker of zoetstoffen toevoegen. Bij de Van Gilse Receptendienst zijn nog meer recepten verrkijgbaar, terwijl men ook adviezen en tips geeft. Bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur, tel. 01650-34767.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 augustus 1993

Terdege | 72 Pagina's

Verse vruchten verwerken tot ijs of heerlijke jam

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 augustus 1993

Terdege | 72 Pagina's