Bekijk het origineel

Hope Child Care Centre in Dessie, Ethiopië, overtreft alle verwachtingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hope Child Care Centre in Dessie, Ethiopië, overtreft alle verwachtingen

Opbrengst Terdege-actie zeer goed besteed

5 minuten leestijd

Ongetwijfeld weten onze lezers zich onze actie voor een opvanghuis voor kinderen in Dessie, in Ethiopië, nog wel te herinneren. Die actie bracht in 1992 het prachtige bedrag op van 420.000 gulden. Dat geld werd besteed aan de bouw van een zeer noodzakelijk kinderopvangcentrum. Op een zonnige zaterdag in november van dit jaar vond de officiële opening plaats. Een indrukwekkende gebeurtenis, waarbij het centrum werd overgedragen aan het bestuur van Hope Enterprises.

Het was voor mij werkelijk een hoogtepunt in mijn leven om deze schitterende gebeurtenis mee te mogen maken en het centrum met eigen ogen te mogen zien. De tocht van de hoofdstad van Ethiopië, Addis Abeba, naar Dessie is nauwelijks meer dan 400 kilometer, maar het vraagt wel zo'n twaalf uur om er te komen, niet in de laatste plaats vanwege de vele, vaak onverwachte, gaten in de grotendeels toch geasfalteerde weg. Vermoeid van de tocht in een auto met een schokbreker die al wekenlang kapot is (er is geen nieuwe schokbreker te krijgen), arriveren we in het donker in Dessie. Een stad met 90.000 inwoners, maar daar komen nog eens 60.000 vluchtelingen bij. Deze ontheemden leven niet alleen in kampen of in grote aantallen opeengepakt in donkere loodsen; velen hebben niet meer dan de straat om op te leven, te wonen, en te eten, als er tenminste te eten is. Voor vele zwervers is bedelen de enige mogelijkheid om in leven te blijven. De stad is vanzelfsprekend overbevolkt. Er is eenvoudig onvoldoende voedsel om die tienduizenden ontheemden te voeden en te kleden. De nachten zijn in Dessie koud en dat valt niet mee voor deze schamel geklede mensen zonder woning. Onder die tienduizenden ontheemden zijn uiteraard vele kinderen. Schamel geklede kinderen die al vroeg geleerd is om door bedelen in leven te blijven. Wat een trieste, uitzichtloze situatie daar in de straten van Dessie.

Grote verrassing
Maar, en wat is dat een wonder, daar tegen de berg aan is een centrum gebouwd voor dagopvang van zwerf- en weeskinderen. Als een stralend licht in een donkere maatschappij. Het is een prachtig centrum geworden. Veel mooier dan ik verwachtte aan de hand van de foto's die mij gedurende het bouwproces werden gestuurd. Volgens Ethiopische maatstaven wonderlijk mooi. De gebouwen zijn er keurig afgewerkt, netjes geverfd en er is zelfs een tuin aangelegd met groene heggetjes en keurige paden van het ene gebouw naar het andere. Het centrum heeft o.a. acht klaslokalen, een bibliotheek, een ontmoetingsruimte, een kantoor en een keuken om de kleine zwervertjes elke dag een goede maaltijd te kunnen geven. Om te beginnen zijn er twee klassen, bevolkt met vijftig kinderen. Aan elk bankje zitten vier kinderen, twee keurig achter het bankje en aan beide zijkanten nog een kind. De klaslokalen zijn voor de gelegenheid kleurig versierd. Op dit moment worden hier dus honderd kinderen opgevangen, maar dat aantal zal geleidelijk aan worden opgevoerd tot tweehonderd. Tweehonderd kinderen die elke dag een voedzame maaltijd krijgen, leren rekenen en schrijven en horen vertellen uit de Bijbel. En zingen dat ze kunnen! Uit volle borst en met stralende gezichtjes laten ze horen en zien hoe ze kunnen zingen, 's Avonds en 's nachts worden deze honderd kinderen ondergebracht in pleeggezinnen. Daardoor wordt een zo natuurlijk mogelijke situatie aangehouden. Dat is beter dan wanneer ze helemaal in het tehuis zouden worden opgenomen. De overgang naar de maatschappij zou dan een te grote schok teweegbrengen. De pleegouders zijn ook niet rijk en daarom ontvangen zij, terecht, een vergoeding voor het opvangen van het kind.

Dankbaar
Met grote verwondering en met diepe dankbaarheid aan de Heere, Die gaf dat wij als Terdegelezers mochten en konden helpen, heb ik met eigen ogen mogen zien wat hier gepresteerd is. Diep ben ik ervan overtuigd dat de opbrengst van onze actie goed besteed is. Daarmee worden honderden kinderen geholpen. Kinderen die anders, in het gunstigste geval, zouden moeten bedelen om in leven te blijven. En het mooie is dat deze kinderen in aanraking worden gebracht met het evangelie van de Heere Jezus Christus. En zal dat Woord niet z'n kracht doen, ook aan het uiterste der aarde? In die hoop hebben we afscheid genomen van Dessie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 december 1993

Terdege | 80 Pagina's

Hope Child Care Centre in Dessie, Ethiopië, overtreft alle verwachtingen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 december 1993

Terdege | 80 Pagina's

PDF Bekijken