Bekijk het origineel

Bijzonder fotoboek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bijzonder fotoboek

2 minuten leestijd

Elk jaar wordt door prins Bernhard de Erasmusprijs uitgereikt, aan iemand dieeen voor Europa belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal ofsociaal-wetenschappelijk gebied. De voorzitter van het Fonds Hulp aanSlachtoffers, mr. Pieter van VoUenhoven, opende het nieuwe kantoor van hetBuro Slachtofferhulp Oost-Gelderland, terwijl de Koningin aanwezig was bij deafsluiting van het Europees jaar van de Ouderen. Doel van dat jaar was het publiek bewust te maken van de op handen zijnde veranderingen als gevolg van het verouderen van de samenleving. De activiteiten van het afgelopen jaar werden geëvalueerd en daaruit zijn consequenties getrokken voor de toekomst.

Enige tijd geleden gaf het Rijksmuseum aan fotograaf Werry Crone, werkzaam bij het dagblad Trouw, de opdracht om foto's te maken voor een boek over de Koningin in functie en over aan de monarchie verwante mensen en zaken. Dat heeft geresulteerd in een kloek fotoboek. Verzamelaars van "Oranjeplaatjes" zullen er niet veel van hun gading in vinden, want het zijn voornamelijk overzichtsfoto's (dus de vorstin in haar omgeving van dat moment) en platen van zaken "eromheen": de voorbereidingen van een staatsbezoek en een koninginnedag, het "gedoe" rond een officiële foto, de hond in de vensterbank, een pauw die zich in de koninklijke wagen weerspiegelt, wachtend pubhek op een tribune tijdens Prinsjesdag en dergelijke. Het boek biedt echt meer dan de doorsnee fotoboeken over de Koningin. Crone heeft oog voor detail, een vereiste voor een fotograaf Hij werkte bewust alleen met zwart-wit, om de eenheid te bewaren. „Kleuren kunnen elkaar in zo'n boek gaan pesten. Ze zijn in West-Brabant anders dan in Japan bij voorbeeld, waar ik de voorbereidingen voor het staatsbezoek vastlegde", verklaarde hij. De inleiding, over "Het onzichtbare koningschap", is geschreven door journalist Harry van Wijnen. Ook is een organisatieschema van de hofhouding toegevoegd. "In dienst van het koninkrijk, de monarchie in staatsbestel en samenleving"; fotografie Werry Crone; uitg. Thomas Rap, Amsterdam; 156 blz., 128 foto's, gebonden, met stofomslag, / 65,-.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 december 1993

Terdege | 72 Pagina's

Bijzonder fotoboek

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 december 1993

Terdege | 72 Pagina's

PDF Bekijken