Bekijk het origineel

Wat is nu de waarheid?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wat is nu de waarheid?

6 minuten leestijd

In verband met de psalmzangdag op 12 februari in Kampen bestudeerde ik deze week ook psalm 101, waarin David de 'huisregels' van zijn gezin en van zijn paleis verwoordt: "Die zijn naaste in het heimelijke achterklapt; dien zal ik verdelgen". David heeft in zijn eigen leven ervaren hoe gemeen laster is en welke grote gevolgen die hebben kan. Terwijl hij zelf in alle opzichten Saul behandelde als een gezalfde des Heeren, werd hij ervan beschuldigd een ordinaire opstandeling te zijn die ten koste van Saul zelfde macht wilde overnemen. God was zijn getuige, maar de laster schilderde hem in het hele land totaal anders af Laster begint altijd heimelijk. Ongrijpbaar. In een later stadium wordt de laster openlijk en publiek. Iedereen weet het zeker. Omdat David weet hoe gemeen en duivels de laster is, zal hij die in zijn eigen huis en paleis bij de wortel afsnijden. Dit is vrucht van het heiligende werk van Gods Geest en tegelijk van bevindelijk ervaren.

Vertwijfeling
Nee, ik ga hier geen meditatie houden over psalm 101. Ik koos deze inzet, omdat ik de laatste weken bij het volgen van de actualiteit verschillende keren in vertwijfeling gedacht heb: "Wat is nu de waarheid?" Neem de Epese incestzaak. Tijdens de rechtzitting werden alle afgelegde verklaringen ontkend. Zij zouden alleen maar tot stand zijn gekomen door de suggestieve en dwingende ondervraging van de recherche. In hun houding werden de verdachten gesterkt door een hoogleraar in de psychologie, die al voor de rechtzitting zijn vernietigende reactie op het politieonderzoek in de openbaarheid bracht. Wat is nu de waarheid? Hebben de slachtoffers dan
alles verzonnen? Ik geloof het niet, maar theoretisch is het mogelijk. Nog niet zo lang geleden werd een vrachtwagenchauffeur door een zestienjarig meisje dat met hem meegelift was, beschuldigd van verkrachting. Zijn nee stond tegenover haar ja. En zo'n kind zal dat toch niet zomaar beweren. Zo denken wij toch? Gelukkig dacht de chauffeur ineens aan zijn tachograaf De kaart liet zien dat hij even gestopt was om het meisje in te laten en vervolgens continue door was gereden. Het meisje bekende toen het verhaal verzonnen te hebben, omdat zij bang was strafte krijgen. Omdat zij te laat thuis was...

Brandpunten
Wat een krankzinnige tijd. Denk ook maar aan de rel tussen de hoofdcommissaris van politie van Utrecht en die van Amsterdam. Grove beschuldigingen van corruptie en dergelijke worden middels de pers aan heel het land voorgeschoteld. Wat is nu de waarheid? Janmaat van de CD heeft een interview met Elsevier gehad en laakbare opmerkingen geuit aan het adres van een minister, een staatssecretaris en een kamerlid. Er ontstond een rel. Janmaat beweerde toen de beschuldigingen niet gedaan te hebben en legde de verantwoordelijkheid neer bij de journalist. Wat is nu de waarheid? Zo kan ik nog wel even doorgaan met allerlei brandpunten uit het nieuws. En dat raakt niet alleen de wereld. De SGP en de RPF staakten de onderhandelingen over de lijstverbinding voor de Euroverkiezingen. Er werden tegengestelde verklaringen afgegeven over de verantwoordelijkheid voor dat afbreken. Wat is nu de waarheid?

Leugen en laster
Deze verschrikkelijke zaak hebben wij de wereld ingedragen. Is de zonde niet begonnen met verdacht maken van de waarheid? "Is het ook dat God gezegd heeft..." Zo begon de zondeval en zo vreet de zonde voort. En het is kenmerkend voor het moderne heidendom dat het beslag van de waarheid verdwijnt. Leugen en laster zullen meer en meer het publieke leven gaan beheersen. Ze hebben ook een grote aantrekkingskracht. Let er maar eens op hoe de suggestieve koppen van bladen als Privé en Story de aandacht trekken... Laster gaat zo gemakkelijk. Het is eenvoudiger om van een kerktoren een zak met veren uit te schudden dan om vervolgens al de veren weer te verzamelen. De wind neemt ze mee en waar komen zij terecht? En dit alles wordt door de tijdgeest verhevigd. Het gaat ons niet voorbij. Het komt in de zakenwereld voor. Concurrenten die even een verdachtmakende opmerking over elkaar loslaten en het blijft haken. Het komt voor in het gemeenteleven. Even de goede naam van iemand bezoedelen. En het blijft haken. Een predikant die bij het beroepingswerk even van tafel geveegd wordt, want iemand heeft weleens van een tante daar uit de buurt gehoord dat...

Remedie
Wat is de remedie tegen dit voortvreten van de zondeval? De heiliging! De gemeenschap met Christus, Die de waarheid is. Dan krijgen wij de waarheid lief en wordt het lasteren en liegen ons tot zonde. Dan wordt Davids uitspraak onze huis- en paleisregel. Dan gaan wij verstaan dat niet alleen roverij en homoseksualiteit genoemd worden in de opsomming die Paulus geeft van het heidendom, maar ook achterklappen (vgl. Rom. 1:30 en 2 Tim. 3:3). Hoe we er dan mee om moeten gaan? De genade zoeken om datgene wat wij niet beoordelen kunnen naast ons neer te leggen. En bij datgene wat zich in onze omgeving afspeelt en waar wij verantwoordelijkheid voor dragen te handelen als David: weren uit onze omgeving en/of zelf onderzoeken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 februari 1994

Terdege | 68 Pagina's

Wat is nu de waarheid?

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 februari 1994

Terdege | 68 Pagina's

PDF Bekijken