Bekijk het origineel

Stage lopen aan de Bosbouwacademie van Sint-Petersburg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Stage lopen aan de Bosbouwacademie van Sint-Petersburg

9 minuten leestijd

Deelnemen aan praktica, reizen maken, slapen in het paleis van een Russische tsaar en een onverwachte ontmoeting met president Jeltsin. Enkele ingrediënten van de stageperiode van twee studenten natuur- en landschapstechniek aan de Bosbouwacademie van SintPetersburg. Zij waren daar in het kader van hun studie aan de Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein in Velp.

Eindelijk was het dan zover: de treinreis naar het onbekende Sint-Petersburg (het voormalige Leningrad) begon. Onze bagage bestond vooral uit artikelen die "waarschijnlijk" niet in Rusland te koop zouden zijn, zoals zeep, tandpasta, koffie en een pannensetje. Bij het vertrek wisten we niet wat ons in Rusland te wachten stond. We wisten niet hoe ons stageprogramma er uit zou zien en waar we gehuisvest zouden worden. Verder hadden we er geen idee van of de fax met het bericht "wij komen" was ontvangen door de begeleider van de Bosbouwacademie...

Coureur
Na een twee dagen durende, vermoeiende, maar indrukwekkende treinreis, arriveerden we in Sint-Petersburg. We kwamen aan op het station Vitepski. Een ander station dan wij voor het vertrek hadden vernomen, en hadden gefaxt naar de Russische begeleider. Helaas misten we hierdoor het ontvangstcomité van de Bosbouwacademie. Daar stonden we dan, op een bomvol Russisch station, in een stad met meer dan vijf miljoen inwoners. Gelukkig kwam er na een klein halfuurtje een Rus opdagen, die ons in het Engels aansprak. Het bleek Anatoli Grjazkin te zijn, de begeleider van de Bosbouwacademie. Met zijn auto (uiteraard een Lada) bracht hij ons naar de internationale studentenflat van de academie. Hij reed als een echte coureur, om de vele kuilen die er in de weg zaten te vermijden. De snelheid die hij hierbij wist te bereiken was ongekend: 80 kilometer per uur. Tijdens de rit vertelde Anatoli over de criminaliteit in Sint-Petersburg, waar wij als "rijke westerlingen" voor op onze hoede moesten zijn. Een leuke binnenkomer!

Huisvesting
In de internationale studentenflat wonen ongeveer 200 buitenlandse studenten. Zij zijn onder andere afkomstig uit China, Nepal, Jordanië, Togo en Colombia. Deze studenten studeren in Rusland omdat dit een van de goedkoopste landen is om een universitaire bosbouwopleiding te volgen. De leefomstandigheden in de internationale studentenflat zijn voor Russische begrippen goed. Er zijn toiletten en zelfs twee douchegelegenheden met warm water. In de studentenflats voor Russische studenten daarentegen zijn de leefomstandigheden slecht. Vier tot zeven studenten moeten een kamer delen van acht bij acht meter. Er zijn geen douchegelegenheden, de toiletten zijn smerig en niet voorzien van wc-bril en stortbak. Zelfs een deur ontbreekt.

Onderwijs
Op zevenjarige leeftijd gaan de Russische kinderen naar de basisschool. Deze school duurt zes, acht of tien jaar. Na zes jaar kunnen de kinderen een opleiding op Ibo-niveau gaan volgen, na acht haar op mboniveau en na tien jaar op hbouniversitair niveau. Vanaf het vierde leerjaar leren de schoolkinderen een buitenlandse taal: Engels, Duits of Frans. De Bosbouwacademie bestaat uit zes faculteiten. ledere faculteit bestaat uit studierichtingen. De studierichtingen zijn zeer specialistisch. Zo kunnen de studenten afstuderen op "het verwerken van boomnaalden tot parfum". Een opleiding aan de academie duurt vier jaar. Ieder studiejaar bestaat uit een theoriegedeelte en eeii praktijkgedeelte. Vanaf september tot en met maart volgen de studenten het theoriegedeelte. Vanaf april tot en met juni nemen zij deel aan het praktijkgedeelte (praktica en excursies). Russische studenten ontvangen van de overheid een beurs van ongeveer 8000 roebel (16 gulden) per maand. Dit bedrag is net voldoende om voedsel voor een eenvoudige maaltijd te kunnen kopen. Zonder hulp van de ouders hebben de studenten geen geld voor het kopen van kleding en dergelijke. In de communistische tijd was iedere bosbouwstudent na de studie verzekerd van een baan. De overheid zocht voor iedere student een geschikte werkplek. Tegenwoordig is dit niet meer zo. De afgestuurde student moet via solliciteren een baan zien te krijgen. Dat is geen eenvoudige opgave, want de werkloosheid is groot in de Russische bosbouw.

Stageprogramma
Ons stageprogrmma bestond uit het deelnemen aan praktica en het maken van excursies en reizen. De praktica werden gegeven in het bosgebied Lycina, 70 kilometer ten zuiden van Sint-Petersburg. Dit 28.000 hectare grote bosgebied wordt alleen gebruikt voor praktijkonderwijs en onderzoek. De studenten die deelnemen aan de praktica overnachten in het voormalige jachtpaleis van de Russische tsaar Nicolai I. We mochten zelfs, omdat we buitenlandse studenten waren, in de slaapkamer van de voormalige tsaar slapen. Een bijzondere, unieke ervaring! Tijdens een prakticum in Lycina kregen we een uitnodiging van een professor, om de verjaardag van zijn dochter te komen vieren. We namen de uitnodiging aan, en gingen naar de kamer van de professor. De tafel was gedekt met bruin brood, roomboter, vis, vruchtencompote, spek, look en wodka. Rond de tafel zaten zes professoren, allemaal behoorlijk aangeschoten. Het was triest om te zien dat zelfs de mensen die het goede voorbeeld zouden moeten geven zich zo misdroegen. Na een klein uur met de Russen te hebben getafeld, zijn we weer vertrokken. Een gesprek met hen voeren was onmogelijk.

Jeltsin en Kohl
Tijdens een gesprek met begeleider Anatoh vroeg hij of wij zin hadden om een aantal reizen te gaan maken. Dat zagen we wel zitten. Over de reiskosten hoefden we ons geen zorgen te maken, want reizen in Rusland is goedkoop. Als we het op prijs zouden stellen, wilde er een docent als gids met ons meegaan, mits wij zijn kaartjes zouden betalen. Uiteindelijk hebben we met een aardige docent een reis naar Moskou, Oud Finland (eiland Kizhi), de Zwarte Zee en het Baikalmeer gemaakt. De afstand van Sint-Petersburg naar de stad Irkoetsk aan het Baikalmeer bedraagt 6000 km. Deze afstand hebben we met een vliegtuig afgelegd. Vanuit Irkoetsk zijn we over het Baikalmeer naar het dorpje Lestianka gevaren. In Lestianka zagen we al snel dat er veel politieagenten op de been waren. Tot onze verbazing hoorden we dat president Jeltsin en bondskanselier Kohl in aantocht waren om een rondvaart op het Baikalmeer te gaan maken. En inderdaad, na een uur kwamen de heren Jeltsin en Kohl in vliegende vaart met de auto in de haven aan. Vervolgens renden zij naar een boot, en staken van wal. We hadden amper de tijd om een foto te maken.

Evangelisatie
De IFES, International Fellowship of Evangelical Students, is ook actief onder Russische studenten. In Nederland zijn onder andere de christelijke studentenverenigingen Alpha, Ichtus en CSFR bij de IFES aangesloten. Op de Bosbouwacademie worden door IFESmedewerkers bijbelstudies georganiseerd. De Russische studenten zijn hongerig naar het Evangelie; dat blijkt uit de drukbezochte bijbelstudies. De Russisch Orthodoxe kerk wil dat alle niet-Russischorthodoxe stromingen worden verboden. Deze kerk heeft veel invloed binnen de KGB gehad, waardoor de christenen in Rusland nog steeds worden tegengewerkt. Dit geldt ook voor de Bijbelschool van Sint-Petersburg, waar Russische IFESmedewerkers worden opgeleid. De directeur van de Bijbelschool moet iedere week de Russische veiligheidsdienst informatie verstrekken over de activiteiten van de school. Ook is bekend dat enkele studenten van de Bijbelschool werkzaam zijn voor de veiligheidsdienst.

Traag, maar geslaagd
Na drie maanden in Rusland te hebben gebivakkeerd, waren wij blij dat we eind juli weer naar Nederland terug konden keren. We hadden genoeg van het trage, bureaucratische Russische systeem. Toch kunnen we terugzien op een geslaagde stageperiode aan de Bosbouwacademie van Sint-Petersburg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 maart 1994

Terdege | 88 Pagina's

Stage lopen aan de Bosbouwacademie van Sint-Petersburg

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 maart 1994

Terdege | 88 Pagina's

PDF Bekijken