Bekijk het origineel

Boek over prinses Margriet in Canada

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Boek over prinses Margriet in Canada

3 minuten leestijd

Prinses Margriet is in Canada geboren, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een Canadese uitgever lijkt zich plotseling bewust van dat feit, want met als enige aanleiding de 51e verjaardag van de Prinses verschijnt er een fotoboekje over de Canadese periode, toegespitst op prinses Margriet. "When Canada was home" luidt de titel.

Foto's die voor een deel in Nederland ook bekend zijn sieren de zachtoranje pagina's van het werkje. Dat de kwaliteit van de opnamen veelal matig is zal niemand verbazen. Er zijn ook foto's opgenomen die niets met de prinses te maken hebben, maar wel met de Tweede Wereldoorlog. Ook aan latere bezoeken van de Prinses aan Canada zijn foto's gewijd.

Herinneringsbord
De geboorte van een Oranjeprinsesje deed in Nederland de slaken, zodat de Nederlanders hun prinses konden horen. Helaas. Margriet uitte slechts een vergenoegd gorgeltje, te zacht om door de microfoon te worden opgevangen. Dit soort bijzonderheden lees je in de uitgebreide (Engelse) bijschriften bij de foto's, die meer doen dan alleen vertellen wat er te zien is. Juliana's afscheidsgift aan de St. Andrew's Church (waar Margriet werd gedoopt) bestond uit een eiken lezenaar, versierd met het Nederlandse wapen, margrieten en de vier evangelisten.

Beschuit
Toen Margriet haar eerste zoon kreeg, hees rfien bij het Civic Hospital in Ottawa, waar zij is geboren, de Nederlandse vlag. Beschuit met muisjes werd op verzoek van de kersverse moeder aan staf en personeel uitgedeeld. Beschuit met muisjes werd ook uitgedeeld toen zij zelf geboren werd. De Canadezen keken vreemd op van de onbekende tractatie. Een verslaggever vond de beschuit „zo hard als een stuk van het met een ijskorst bedekte trottoir." Een ander merkte op: „Als je rekent wat het is, smaakt het nog tamelijk goed." Het boek is samengesteld en ingeleid door Albert VanderMey. Het kan voor ƒ 34,95 (incl. luchtpost) worden besteld bij de uitgever, Vanderheide Pubhshing Co. Ltd., P.O.Bag 9033, Surrey, BC V3T 4X3, Canada. Het geld kan worden overgemaakt via een Nederlandse bankrekening.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 maart 1994

Terdege | 88 Pagina's

Boek over prinses Margriet in Canada

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 maart 1994

Terdege | 88 Pagina's

PDF Bekijken