Bekijk het origineel

Het eiland Kizhi

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Het eiland Kizhi

"Droomeiland" staat op de derde plaats op de lijst van landelijke monumentenzorg

6 minuten leestijd

Via een "vliegreis" met een vleugeldekboot beland je in de indrukwekkende natuur van het eiland Kizhi. Toeristische trekker is het imposante openluchtmuseum, met onder andere een kerk voor 's zomers en een voor 's winters. Een bezoek aan "droomeiland Kizhi" in de voormalige Sowjet-Unie.

Het eiland Kizhi ligt 500 kilometer ten noorden van de stad Sint-Petersburg (het vroegere Leningrad) in het Onegameer. Na de uiteenvalling van de Sowjet-Unie kwam Kizhi in de staat Karelië te liggen. Vanuit de dichtstbijzijnde stad Petrozawodsk is het eiland te bereiken met een "vleugeldekboot". In één uur tijd wordt een afstand van 70 kilometer overbrugd. Een trip met een vleugeldekboot is een unieke belevenis: Het lijkt meer op een vliegreis dan op een boottocht.

Gevarieerde natuur
Het eiland Kizhi is 6 kilometer lang en 500 meter breed. De natuur op en rond het eiland is indrukwekkend. De bodem bestaat voornamelijk uit rotsen, maar er komt ook veen voor. Het gaat hierbij om met veen dichtgegroeide riviertjes. De verschillen in de bodemkundige samenstelling komen prachtig tot uiting in het voorkomen van sterk verschillende vegetatietypen. Op plaatsen waar de bodem rotsachtig is, komen vetplanten, fluitekruid, ratelaars en boterbloemen voor. Daar waar de bodem uit veen bestaat komen geheel andere plantesoorten voor, zoals veenmossen, zeggesoorten en grassen. In de winter is het Siberisch koud op het eiland Kizhi. Temperaturen van 30 graden onder nul komen regelmatig voor. Het landschap is bedekt met een pak sneeuw van meer dan een meter dik. Rond het eiland ligt een ijslaag met een dikte van 70 centimeter. Dik genoeg om er een klein vhegtuig op te laten landen, 's Winters is het vliegtuig het enige vervoermiddel dat Kizhi met het vaste land verbindt. In de zomer wonen op het eiland Kizhi 120 mensen. Zij leven van primitieve visserij, bosbouw en landbouw, 's Winters vlucht het grootste deel van de bevolking naar het vasteland. Slechts dertig bewoners blijven achter en trotseren de koude.

Openluchtmuseum
Sinds twintig jaar is op Kizhi een openluchtmuseum gevestigd. Dit museum bestaat uit een verzamehng houten boerderijen, kerken en molens uit de omgeving. De vensters en balkons van de boerderijen zijn bewerkt tot ware kunstwerken. De bewoners van Kizhi hechten nog steeds grote waarde aan deze versieringen. Eén van de bewoners zei: „Een boerderij zonder de sierlijke kunstwerken is als een man zonder baard." Een man zonder baard is op Kizhi een schande. De meest imposante museumstukken zijn de zomer- en de winterkerk (Russisch Orthodoxe kerken). De zomerkerk is in 1714 gebouwd. Het dak van deze kerk bestaat uit koepels. Eén koepel is opgebouwd uit kleine houten plankjes, die als de schubben van een vis tegen het geraamte van de koepel zijn aangebracht. Na de bouw van de zomerkerk bleek al snel dat deze in de winter onvoldoende verwarmd kon worden. In 1764 is daarom de kleinere winterkerk gebouwd, die in de winter wel goed op temperatuur kan worden gebracht.

Bezoekers
Tot voor kort werd het museum door 200.000 bezoekers per jaar bezocht. De bezoekers kwamen vooral uit de staat Karelië en andere voormalige Sowjet-staten. Helaas is het voor hen bijna onmogelijk geworden een bezoek te brengen aan het museum. De kosten van de reis per vleugeldekboot, en de toegangsprijs tot het museum zijn te hoog geworden. Tegenwoordig bezoeken bijna uitsluitend "rijke" buitenlandse toeristen het museum. In de maanden juni, juli en augustus bestormen iedere dag zo'n 400 buitenlandse toeristen het museum (totaal ongeveer 40.000 per jaar). Gewapend met fotoen videocamera's vormen de buitenlanders een ware invasiemacht. De buitenlandse toeristen, meestal Duitsers en Denen, brengen een bezoek aan het museum als onderdeel van een cruise. Vanuit het thuisland varen zij via Sint-Petersburg en het eiland Kizhi naar Moskou. Vervolgens maken zij deze reis in omgekeerde richting. Een inwoner van de voormalige Sowjet-Unie betaalt een gulden voor een toegangsbewijs tot het museum. Een groot bedrag voor iemand die 22 gulden per maand verdient. Een buitenlander daarentegen betaalt 15 gulden voor een toegangsbewijs. Een relatief klein bedrag voor de gemiddelde toerist.

Onderhoud en restauratie
De inkomsten die worden verkregen door het heffen van entreegelden zijn voldoende om de salarissen van gidsen en de directie te kunnen uitkeren. De onderhouds- en restauratiekosten van de museumstukken worden gefinancierd uit het Monumentenfonds van de staten van de voormalige SowjetUnie. Dit fonds keert geld uit op grond van de plaats op de Monumentenlijst. Het eiland Kizhi staat -na het Kremlin in Moskou en de binnenstad van Sint-Petersburg- op de derde plaats op die lijst. Het uit het fonds betaalde bedrag is voldoende om het salaris van twee restaurateurs te betalen. Om al de museumstukken te restaureren en te onderhouden, zijn minimaal vier restaurateurs nodig. Helaas ziet het er niet naar uit dat er in de nabije toekomst geld beschikbaar komt voor de restauratie en het onderhoud van alle museumstukken. „De politici zien er de noodzaak niet van in!" Het eiland Kizhi, een mengeling van natuur en cultuur. Laten we hopen dat er financiële bronnen mogen worden aangeboord, die het voortbestaan van de waardevolle, cultuurhistorische museumstukken kunnen garanderen!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 augustus 1994

Terdege | 72 Pagina's

Het eiland Kizhi

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 augustus 1994

Terdege | 72 Pagina's

PDF Bekijken