Bekijk het origineel

Huidproblemen soms hardnekkig

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Huidproblemen soms hardnekkig

7 minuten leestijd

De zomerwarmte heeft voor heel wat mensen ook nadelige effecten gehad. In deze en de volgende aflevering zal ik met u enkele van deze "bijwerkingen" bespreken. Het is natuurlijk niet zo dat de te noemen kwalen buiten het zomerseizoen niet voorkomen, maar het was opvallend dat met het mooie weer er een piek in deze aandoeningen was. Ik neem u mee naar mijn spreekuur. Kijk maar eens wie er langs komen ...

De eerste die binnenstrompelt is de bejaarde mevrouw Van Wijngaarden. Zuchtend neemt ze plaats op de daarvoor bestemde zetel, wist zich het zweet van het gezicht en wijst veelbetekenend naar onderen en zegt: „Het is weer zover."

Ik herinner me dat ze al vaker met problemen van de onderbenen bij me is geweest en dat is nu ook weer het geval. Ze heeft dikke benen door de ophoping van vocht, en op haar scheenbeen is een wondje ontstaan. Nu heeft ze dat vaker, maar deze keer wilde het niet dicht en nu is er een rode plek ontstaan ter grootte van een hand, en duidelijk pijnlijk. We hebben hier te maken met wondroos.

Insektebeet
Wondroos (ook wel genoemd belroos of erysipelas) is een snel ontstane infectie van de huid en het vlak eronder gelegen weefsel. De patiënt heeft meestal koorts, is ziek, heeft hoofdpijn en braakt. Men ziet scherp begrensde rode plekken, die warm en pijnlijk zijn. Meestal komen ze rondom een wondje voor, soms een eindje ervandaan: De plek op de voet kan vanuit een wondje tussen de tenen komen.

Een insektebeet is al genoeg om wondroos te krijgen. Soms is er zelfs geen wond te ontdekken. De behandeling is eenvoudig in het beginstadium: Een koel nat verband en rust voor het aangedane lichaamsdeel doen de ziekte meestal genezen. Lukt dit niet, dan is penicilline nodig. Bij sommige mensen komt de aandoening telkens terug, waardoor het nodig kan zijn om regelmatig penicilline-injecties te krijgen.

Netelroos

De volgende patiënt is de twaalfjarige Antoinet, die vol rode vlekken zit en al krabbend en schurend binnenkomt. Ze heeft de hele nacht al niet geslapen, zegt ze, zo jeuken de plekken. Ze blijkt helemaal onder een soort muggebulten te zitten. Ze heeft er zelfs een beetje koorts van.

Stilzitten kan absoluut niet, en leren ook niet, terwijl ze nog zoveel moet. Deze jongedame heeft last van netelroos (ook wel galbulten of urticaria). Ook heeft ze een zweertje aan haar onderlip. Op mijn vraag of ze dat wel vaker heeft, antwoordt ze dat het om de haverklap raak is. Dat is een gewone koortslip, dokter, zegt ze zelfverzekerd.

Allergie
Netelroos is een veel voorkomende huiduitslag, die veroorzaakt wordt door een allergische reactie. Heel vaak is de oorzaak direct duidelijk, zoals het eten van bijvoorbeeld garnalen of het picknicken in een bloemenveld. De vlekken lijken op muggebulten en voelen net zo: De jeuk is knap lastig. Afkoelen helpt, zoals een koele douche, een lauw bad of verkoelende lotions.

Mentholpoeder gaat ook de jeuk tegen. Soms kan het nodig zijn dat bepaalde medicamenten voorgeschreven worden, zoals Triludan, Claritine, Zyrtec of iets dergelijks. Dat is ook het geval als de allergische reactie zich voordoet in neus of ogen, daarmee een echte hooikoortsaanval gevend. Netelroos is dus eigenlijk hooikoorts van de huid.

                              ------------------------------

Nieuw hoorstoestel
In Nederland wonen bijna 1,5 miljoen mensen met een hoorprobleem. Toch zijn er maar 300.000 van hen in het bezit van een hoortoestel. Een van de redenen is dat vrijwel alle slechthorenden moeite hebben met volgen van gesprekken tijdens vergaderingen, recepties en verjaardagen.

De huidige hoortoestellen versterken namelijk zowel de gespreksgeluiden als de achtergrondgeluiden. Het gevolg is een geluidsbrij waar de stem van de gesprekspartner niet of heel slecht in te herkennen is.

Onlangs introduceerde de Zwitserse firma Phonak een hoortoestel, de PiCS Audio Zoom, dat kan inzoomen op de gesprekspartner als de omgeving te lawaaiig is. In het toestel bevindt zich een extreem richtinggevoelige microfoon. De storende achtergrondgeluiden worden weggefilterd.

Voor meer informatie: uw hoortoestel-dealer, of tel. 020 6972021.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 oktober 1994

Terdege | 80 Pagina's

Huidproblemen soms hardnekkig

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 oktober 1994

Terdege | 80 Pagina's

PDF Bekijken