Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Zelfgemaakt stracciatella-ijs smaakt overheerlijk

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Zelfgemaakt stracciatella-ijs smaakt overheerlijk

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Vanille-ijs is een zeer geliefde ijssoort Je kunt er eindeloos mee variëren. Probeer maar eens!

Roomijs (basismengsel)

Voor ca. 1 kilo
6 eierdooiers,
170 g suiker
6 dl volle melk,
1 vanillestokje
1½ dl verse slagroom

Doe de eierdooiers en de suiker in een grote kom. Klop ze met een kleine garde of met de mixer tot de dooiers wit van kleur zijn geworden. Verwarm intussen bij weinig hitte de melk, het vanillestokje en 1 dl slagroom, tot het mengsel begint te koken.

Klop nu de rest van de slagroom door het dooiermengsel en daarna beetje bij beetje de hete melk, waaruit eerst het vanillestokje is verwijderd.

Schenk, wanneer de ingrediënten goed zijn vermengd, de crème in de pan waarin de melk werd verwarmd. Verwarm het mengsel bij weinig hitte en onder voortdurend roeren 2 minuten. Let erop dat het niet gaat koken. Zo zou het onbruikbaar worden, want dan stollen de dooiers en ontstaan er klontjes.

Als dit toch gebeurt, voeg dan circa 1 dl zeer koude slagroom toe of dompel de pan in ijskoud water Blijf hierbij wel in de crème roeren. Schenk het mengsel terug in de kom en laat het onder voortdurend kloppen met een garde of de mixer snel afkoelen. Dek de kom af en bewaar het mengsel bij +5°C in de koelkast tot het moment van invriezen.

Klop het mengsel voor het in de ijsmachine wordt geschonken nog drie minuten door. Zonder ijsmachine: het ijs af en toe uit de vriezer halen en goed doorroeren. (Vriestijd: min. 4 uur)

                              ------------------------------

Koffie-ijs

Voor circa 1 kilo
ruim 5 dl volle melk,
1½ dl verse slagroom
75 à 100 g oploskoffie (afh. van de smaak)
6 eierdooiers,
180 g suiker

Los de koffie in wat warme melk op. Bereid daarna het basismengsel, zoals hiervoor Voeg de opgeloste koffie tegelijk met de kokende melk aan het dooiermengsel toe. Werk verder zoals hiervoor.

                              ------------------------------

Stracciatella

Voor circa 1 kilo
6 eierdooiers,
170 g suiker
ruim 5 dl volle melk,
1½ dl verse slagroom
75-100 g bittere chocolade

Bereid het mengsel zoals bij roomijs. Breek de chocolade in stukjes, doe deze in een kleine pan en smelt ze, zonder toevoeging van vloeistof, bij zeer weinig hitte. Houd de vloeibare chocolade warm, zodat het niet opstijft. Doe dit niet op een hittebron.

Schenk de vloeibare chocolade vlak voor het ijs klaar is in een klein straaltje erbij in de ijsmachine (of bij de laatste keer doorroeren uit de vriezer). Zodra de chocolade met het ijs in aanraking komt wordt het hard en breekt in kleine stukjes. Serveer het ijs onmiddellijk.

Bron: Het ijsboek, uitg. M&P, Weert.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 oktober 1994

Terdege | 80 Pagina's

Zelfgemaakt stracciatella-ijs smaakt overheerlijk

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 oktober 1994

Terdege | 80 Pagina's