Bekijk het origineel

Even langs bij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Even langs bij

3 minuten leestijd

In deze rubriek doet Ineke van Herk-van Rijssel verslag van haar bezoekjes aan heel gewone mensen, die toch iets bijzonders hebben of doen. Kent u ook zo iemand? Tips zijn welkom!

Mevrouw Braaksma heeft iets met plakboeken

Ze heeft iets met plakboeken, mevrouw Braaksma. De vakantiekaarten worden ingeplakt, niet een wordt er weggegooid. Mooie kalenderplaten vinden hun plekje in daarvoor bestemde boeken. Soms wordt daar de vakantiebestemming uit gekozen.

Alles wat te vinden is over Klaas Jan Mulder en het Kamper Mannenkoor gaat in een plakboek. En ook het nog korte leventje van kleinzoon Johan is in een plakboek te volgen. En dan is er de verzameling waar het om gaat, bedankkaarten en brieven van koninklijke personen.

Vorstelijk
Die plakboeken liggen al op tafel als ik binnenkom. Bovenop de lectuurmand ligt Terdege met koningin Beatrix voorop. Daarnaast Vorsten met Willem-Alexander. Op het orgel staat een ingelijste poster uit Terdege van onze koningin.

„In mijn jeugd had ik al liefde voor het koninklijk huis. Toen ik elf jaar was en door geelzucht een tijd in bed lag, kreeg ik van een buurvrouw een stapel met allerlei tijdschriften. Daar knipte ik de plaatjes van koninklijke personen uit en plakte die in oude behangboeken." Van ongeveer die tijd dateert ook het eerste kaartje uit haar verzameling. In 1959 stuurde ze prinses Marijke een verjaardagskaart en ontving daarvoor een bedankje.

Paleiswacht
Samen bekijken we de boeken. Veel mooie kaarten, duur papier, indrukwekkende wapens en handtekeningen. Over veel kaarten heeft mevrouw Braaksma wel iets bijzonders te vertellen. Het duizelt me van alle namen van vorstelijke personen binnen en zelfs buiten Europa. Mijn gastvrouw schudt ze zo uit haar mouw, evenals plaatsnamen en jaartallen.

Het blijkt dat het gezin tijdens vakanties regelmatig koningssteden en paleizen bezoekt. 't Zijn leuke herinneringen als de kinderen naast de paleiswacht op de foto gaan of als de Belgische vorst naar hen zwaait. Mevrouw Braaksma stuurt ter gelegenheid van huwelijk, geboorte, Koninginnedag, verjaardag, huwelijks- en ambtsjubileum felicitatiekaarten of brieven.

Meestal krijgt ze een kaartje of briefje terug, soms zelfs met een leuke foto. Als ze bij overlijden iets laat horen, worden behalve foto's ook wel eens bidprentjes toegestuurd. De plakboeken zien er geplunderd uit. De mooiste stukken uit de verzameling zijn op dit moment te bezichtigen in de Elburger bibliotheek. We gaan er even naar toe.

In een vitrine ligt van alles over het Zweedse koningshuis. Daar heeft ze een bijzondere band mee. Meneer Braaksma moet voor zijn werk bij Scania nogal eens naar Zweden. Hij neemt dan vaak iets over dit koningshuis voor zijn vrouw mee. Op vakanties hebben ze al diverse keren de Zweedse paleizen bezocht.

Een afstammeling van dit vorstenhuis, Lennard Barnadotte, woont op het eiland Mainau in de Bodensee. Ook dit eiland heeft de familie bezocht. Regelmatig stuurt deze adellijke persoon, die ook een zeer goed fotograaf is, aan het adres van de Braaksma's fotoboekjes over z'n eiland en z'n gezin.

Tekening
In de andere vitrine ligt een hele verzameling Nederlandse kaarten en foto's. Ook het eerste kaartje uit 1959. Leuk om te zien hoe de kleinkinderen van prinses Juliana ieder jaar een tekening maakten voor de bedankkaartjes. Tekeningen van dieren, sporten of van hun huis.

Met een bedankje in hun kinderlijke handschrift. Ieder op z'n eigen manier. Mevrouw Braaksma raakt er niet over uitgepraat. En ik zou nog wel een bladzij met haar verhalen kunnen vullen. Een bijzonder leuke hobby!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 oktober 1994

Terdege | 80 Pagina's

Even langs bij

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 oktober 1994

Terdege | 80 Pagina's

PDF Bekijken