Bekijk het origineel

Eau-de-colognegeur van de 'wandelende' bergamotplant

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Eau-de-colognegeur van de 'wandelende' bergamotplant

4 minuten leestijd

Deze keer aandacht voor twee fraaie vaste planten, te beginnen met de bergamotplant (Monarda). Vooral de Monardahybriden worden in de tuin gebruikt. Bijzondere eisen worden niet gesteld, maar de grond mag niet te droog en te arm zijn. Dit laatste "probleem kunt u oplossen door flink wat half verteerde compost door de grond in het plantgat te mengen. Wat rotte, overjarige koemest werkt ook uitstekend.

De planten worden zo'n 70-80 cm hoog en worden dus wat naar achteren in de border geplant. Kleuren: rood, paars, roze en wit. De Monarda wordt ook wel eau-de-cologneplant genoemd vanwege de geur van het blad. De geur wordt sterker als het blad gekneusd wordt. Van het blad kan thee gezet worden. Herkent u de geur van de heerlijk smakende earl grey-thee?

Probeer eens uit welke sterkte u het lekkerste vindt. De bladeren kunnen gedroogd worden op een doek of een paar kranten op een lichte, droge plek uit de wind.

De plant staat bekend als wandelaar. Dat betekent dat hij zich in de tuin zelf verplaatst. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn, indien nodig plant u hem weer terug waar hij hoort!

Ook de Phlox paniculata (=pluimdragend) of vlambloem is zeer bijzonder. De bloemen worden volop gebruikt in boeketten die in de bloemenzaak verkocht worden en daaruit blijkt al dat het een uitstekende, mooie snijbloem is. De bloei is langdurig en rijk, mits de grond niet te arm en te droog is.

Wanneer de planten uitsluitend "voor de snij" gebruikt worden, kunnen er het beste wat bij elkaar geplant worden op een verloren hoekje of de groepen/planten in de borden zijn zo groot dat een paar bloemtakken niet gemist worden. Hoogte 70 tot 125 cm.

De fraai gekleurde bloemen (wit, roze, rood, oranje, blauw, paars en combinaties van deze kleuren, vaak in de vorm van een anders gekleurd oog) worden bezocht door vlinders.

                              ------------------------------

Vruchten, blad en schimmels tijdig opruimen voor de winter invalt

Vruchten die aan de boom of struik zijn blijven hangen of die op de grond liggen, kunnen door schimmels als overwintersingsplek gebruikt worden. Bij "vruchten" moet u in dit geval denken aan appels, peren en pruimen. Ruim die vruchten daarom op.

Hetzelfde geldt voor het blad. Schurft bijvoorbeeld, te herkennen aan bruine of zwarte vlekken, kan het volgend seizoen bladeren en vruchten aantasten. Het beste kunt u aangetast blad verbranden.

                              ------------------------------

Kuipplanten inpakken

Rond deze tijd kan het 's nachts alweer aardig vriezen. Misschien is het voor de kuipplanten, als ze nu nog buiten staan, al te laat en zijn ze bevroren. Wanneer dat niet het geval is zijn deze tips misschien bruikbaar.

Het beste is het natuurlijk om de kuipplanten binnen, op een koele maar vorstvrije, lichte plek te laten overwinteren. Een serre is heel geschikt als alternatief voor de "orangerie" van vroeger. Ook een onverwarmde slaapkamer kan uitkomst bieden. Zorg er in dat geval voor dat de vloerbedekking niet vuil kan worden (morsen, afgevallen blaadjes en dergelijke). Leg van tevoren een stuk plastic neer.

Voor de planten naar binnen gaan worden ze ingenomen: Lange takken en scheuten worden verwijderd, sommige planten worden gesnoeid tot op 10-20 cm. Bij stamplanten zoals een stamfuchsia, wordt de hoofdstam niet, maar de zijtakjes wel ingenomen. Geef af en toe water als ze binnen staan, maar met mate.

Buiten overwinteren is veel moeilijker. Zet de potten bij elkaar op een beschutte plek. Leg onder de potten wat stukken piepschuim tegen bodemkoude of zet de potten op een houten pallet. Vaak zijn die wel ergens te krijgen of voor weinig geld te koop. Zelf timmeren van afvalhout kan natuurlijk ook een oplossing zijn.

Vul de openingen tussen de potten op met hooi of stro en dek de potten daarna zo goed en zo kwaad als dat gaat (bij hoge planten lukt dat niet) af met een laag stro of een stuk plastic met gaatjes (tegen het broeien). Hoge planten worden stuk voor stuk ingepakt in stro, met een kunststof zak met gaatjes daar omheen.

Wanneer er onder het huis een flinke kruipruimte aanwezig is, kan men proberen om daar de planten te laten overwinteren. Het is er meestal koel tot koud door de ventilatiesleufjes (niet dichtmaken!), dus leg er bij voorbeeld wat jutezakken overheen. Informeer ook eens bij anderen hoe zij het doen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 november 1994

Terdege | 84 Pagina's

Eau-de-colognegeur van de 'wandelende' bergamotplant

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 november 1994

Terdege | 84 Pagina's

PDF Bekijken