Bekijk het origineel

Ouder-en-wijzer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ouder-en-wijzer

4 minuten leestijd

De tijd heelt alle wonden, zo luidt een gezegde. Toch blijkt dat niet altijd waar. Dramatische gebeurtenissen kunnen een levenslang stempel zetten op de levens van mensen. Omdat de één sterker van geest is dan de ander is er ook verschil in de verwerking van wat ons in het leven kan overkomen.

Het kan ook voorkomen dat gebeurtenissen waarvan wij meenden dat we ze volledig onder controle hadden, bij het ouder worden de kop weer op steken. Het is mij de laatste tijd meermalen overkomen dat goede kennissen die ik regelmatig ontmoet, ineens druk over hun oorlogservaringen gaan vertellen.

Eerder deden zij dat ook wel eens, maar dan als het zo te pas kwam en ook op een wat luchtiger manier. Ze zijn er nu veel intensiever mee bezig. Ik vermoed dat het oorlogsverleden in de eerste helft van het volgende jaar sterk naar boven zal worden gehaald.

De media zullen, na een halve eeuw, zeker grote aandacht geven aan de hongerwinter, de gevechten, alles wat er rond de bevrijding in 1945 gebeurde. Kortom, er zal heel wat omgewoeld worden in de herinnering van mensen die oorlog en bevrijding heel bewust hebben meegemaakt.

Bovenstaande overwegingen deden bij mij het idee opkomen om hen die daar behoefte aan hebben te vragen of zij hun ervaringen uit de oorlog eens op willen schrijven. Het dient wellicht een tweeledig doel. Het lucht mensen op wanneer zij beschrijven wat hen bezighoudt. Je schrijft het als het ware van je af.

In de tweede paats is het zeker van grote waarde dat zij die oorlog en bevrijding aan den lijve hebben ondervonden dat vastleggen. Dat is immers het echte relaas, dat ook kinderen en kleinkinderen graag willen weten. Graag zie ik uw verhaal tegemoet. U mag er best wat weken de tijd voor nemen om te reageren. In Ouder-en-wijzer komen wij er zeker op terug.

Maar het is mogelijk dat er elders in Terdege aandacht aan juist uw ervaringen wordt besteed. Het hangt echter van u af. U bent de belangrijkste schakel tussen verleden en heden.

                              ------------------------------

Lampen constant aan trekt juist inbrekers

Sommige mensen laten als zij een paar dagen afwezig zijn een paar schemerlampjes branden. Daarmee wil men suggereren dat de bewoners echt wel thuis zijn en potentiële inbrekers dus wel kunnen doorlopen. Men vergeet daarbij dat die lampjes overdag ook branden.

Lieden die kwaad in de zin hebben zouden dit wel eens als een tip van afwezigheid kunnen opvatten, omdat het overdag branden van lampen niet erg normaal is. Een schakelklok kan een oplossing zijn.

                              ------------------------------

Blijf actief, maak dagelijks een wandeling

Zeker nu de winter weer nadert is een herinnering aan "rust roest" op zijn plaats. Heel belangrijk om geestelijk en lichamelijk zo gezond mogelijk te blijven, is actief te blijven. Zo zal een dagelijkse wandeling van een half uur tot een uur helpen om de spieren soepel te houden, de botontkalking tegen te gaan en de bloedsomloop te verbeteren.

Het is eigenlijk overbodig om te zeggen, maar natuurlijk moet uw lichaam niet onnodig belast worden door overgewicht, de gevaren van roken, of door de raad van Paulus aan Timotheüs om „een weinig wijn" te nemen al te ruimhartig uit te leggen.

                              ------------------------------

Rozen slap? Zet ze een uurtje onderwater!

Een bos rozen krijgen is erg leuk. Minder prettig is het wanneer de bloemen na een dag al slap hangen. Er blijkt een remedie tegen dit nare verschijnsel te zijn die bijna altijd succes oplevert.

Leg de rozen een uurtje plat onder water in een teiltje of zoiets. Meestal zijn ze dan gered en kunt u er nog een aantal dagen met plezier naar kijken.

                              -------------------------------

Bedrijfssparen kan ook voor oudere werknemers interessant zijn

Een bedrijfsspaaregeling, zoals die sinds 1 januari van dit jaar mogelijk is, kan zeker ook voor oudere werknemers interessant zijn. Er zijn vier varianten op deze regeling, maar het spaarloon is het meeste in trek. Geen wonder. Werkgever en werknemer zijn erbij gebaat, omdat er geen belasting of premieheffing behoeft te worden betaald.

Wel is het zo dat het geld vier jaar wordt geblokkeerd. Maar dan kan dit spaarloon plus rente onbelast worden geïncasseerd. Een mooi belasting- en premievoordeel. Een andere mogelijkheid voor bedrijfssparen is om werknemersaandelen in eigen bedrijf te kopen.

Deze manier werd enkele weken geleden extra gepromoot door de FNV. Het is zeker waar dat de betrokkenheid van de werknemers bij het bedrijf daardoor stevig wordt vergroot. Toch zijn er ook gevaren. Veronderstel dat het bedrijf failliet gaat. Dan is de werknemer niet alleen zijn baan, maar ook zijn spaarcenten kwijt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 november 1994

Terdege | 88 Pagina's

Ouder-en-wijzer

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 november 1994

Terdege | 88 Pagina's

PDF Bekijken