Bekijk het origineel

Wol is een natuurlijke vulling voor het dekbed

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wol is een natuurlijke vulling voor het dekbed

2 minuten leestijd

Het slapen onder een dekbed heeft een hoge vlucht genomen. De deken is bij veel landgenoten uit de gratie geraakt, omdat die niet de voordelen van het dekbed heeft. Maar onder de wol kruipen kan ook bij een dekbed.

Veel dekbedden worden gemaakt van polyester vezels of van dons. Zij nemen de lichaamstemperatuur aan en kunnen een beperkte hoeveel vocht opnemen. Dat is belangrijk, omdat iedereen 's nachts vocht verliest. En dat vocht moet ergens heen kunnen. Hierbij scoort een dekbed gevuld met wol heel goed. Het geeft overdag het opgenomen vocht weer af aan de buitenlucht.

Natuurlijke thermostaat
Dekbedvullingen worden van verschillende soorten natuurlijke wol gemaakt. Maar wie denkt dat de ene wol de andere is, heeft het mis. Wol is er in verschillende kwaliteiten. Zeer goede kwaliteit komt van het Texeler schaap, dat in zijn natuurlijke omgeving wordt blootgesteld aan barre weersomstandigheden.

Om zich te wapenen tegen een hoge vochtigheid en een koude noordenwind, heeft de Texelaar door de jaren heen een lang kroezende vacht met een bijzonder hoog lanolinegehalte ontwikkeld. Schapen in andere streken van ons land missen deze kroezing. De kroezing zorgt voor een natuurlijke thermostatische regeling. Zo houdt de wol heel veel lucht vast, waardoor het isoleert en toch ventileert.

Gekaard
Voordat de wol geschikt is als vulling voor een dekbed, ondergaat het eerst een speciale behandeling: het kaarden. Dit betekent dat de wol over steeds fijnere kammen wordt gehaald. Hierdoor komen alle vezels in één richting te liggen.

Het gekaarde vlies wordt in een 100% katoenen (soms zijden) tijk vastgestikt. Op die manier kan de vulling niet verschuiven. Een echt wollen dekbed kunt u daarom ook altijd herkennen aan het ononderbroken stiksel van de (sier)banen.

Wanneer u helemaal gezond en comfortabel wilt slapen, zult u ook aan de matras de nodige aandacht moeten besteden. Veel matrassen geven te weinig ondersteuning, ze ventileren te langzaam of te weinig, waardoor er zich tussen dekbed en matras een broeierig klimaat ontwikkelt door een te hoge relatieve vochtigheid. Een slechte nachtrust is het gevolg.

Een oplossing is om behalve een goede matras een onderdeken van wol aan te schaffen. Deze onderdeken neemt uw transpiratievocht op en geeft het dan weer langzaam af. Laat uw bed daarom overdag "open liggen".

Informatie over Texeler: Tel. 02220-12654.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 november 1994

Terdege | 88 Pagina's

Wol is een natuurlijke vulling voor het dekbed

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 november 1994

Terdege | 88 Pagina's

PDF Bekijken