+ Meer informatie

Otters kijken in park Aqualutra

6 minuten leestijd

De otter is terug van weggeweest. In het splinternieuwe Otterpark Aqualutra. Zijn domein is het zoetwatermilieu. Hierin voelt hij zich net zo thuis als de vis in het water die straks als maaltijd dient. Ons waterrijke land is bij uitstek geschikt als leefgebied voor de "ambassadeur van het zoetwatermilieu", zoals de otter genoemd wordt.

In december vorig jaar arriveerde het eerste ottertje in het otterpark Aqualutra. 'n Jong vrouwtje, overgevlogen uit Zwitserland, mocht de spits afbijten. Na een gewenningsperiode van een paar weken is ze snel vertrouwd geraakt met haar nieuwe omgeving.

Al spoedig kreeg ze gezelschap van een paar Europese otters uit een Duits otterstation en uit Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. De Aziatische (kleinklauw)otters Lisa en Adam behoren ook tot de bewoners van het eerste uur die te water gelaten werden.

Momenteel zijn er in totaal zeven otters, verdeeld over drie perken. In het fokstation verblijven nog eens vier otters, maar dat is niet toegankelijk voor het pubhek.

Onderwatertunnel
Onvermoeibaar buitelen Lisa en Adam door het heldere water. Pijlsnel zitten ze elkaar achterna en maken vliegensvlug de ene looping na de andere. Als rasechte acrobaten stunten ze onder en boven water. Onafscheidelijk duiken, wenden en keren ze, alsof ze van elastiek zijn.

Via een uniek systeem als de onderwatertunnel en een onderwaterruit kunnen we hun speelse capriolen ook onder de waterspiegel bekijken. Vooral de details van de gestroomlijnde beestjes zijn nu heel goed te zien. Zoals de staart waarmee ze sturen en die hen in evenwicht houdt. En de zwemvliezen die tussen de tenen zitten.

Als ze helemaal koppie onder gaan. sluiten de ogen, oren en neusgaten waterdicht. Meestal blijven ze niet langer dan een minuutje onder water, maar in noodgevallen kunnen ze het vier à vijf minuten uithouden. Onder water schakelen ze moeiteloos over op hun tastbaren, die ieder obstakel signaleren.

Deze zitten aan weerskanten van de neus, aan de onderkin, boven de ogen en ook aan de ellebogen. Daarmee kunnen ze zelfs in troebel water en 's nachts een bewegende of zwemmende vis voelen. Dan is het een kwestie van lokaliseren, vangen en doorslikken.

Etenstijd
Op hun korte pootjes kunnen ze op het land ook goed uit de voeten. Razendsnel klauteren ze over rotspartijen en stenen of galopperen tussen het gras. Hoewel de hoofdmoot van hun voedsel uit vis bestaat, eten ze heel wat muizen, ratten, mollen en amfibieën, en af en toe verdwijnt er zelfs een vogel in de maag.

Kleine visjes eten ze soms lui liggend op de rug; net baby's. Grotere slepen ze aan land voor ze de tanden erin zetten. Van huis uit jagen otters bij voorkeur in de schemering en 's nachts. Hun verzorgers hebben de voedertijden beetje bij beetje verlegd naar overdag. Op van tevoren aangekondigde tijden worden ze gevoerd.

Zodra het etenstijd is -en dat is het zes maal per dag!- staan bezoekers al te wachten om niets te missen van dit speelse gebeuren. De grappige diertjes maken er echt een spektakel van. Met hun voorpootjes pakken ze het visje aan dat ze voorgehouden wordt.

Soms glibbert de vis onbedoeld het water is. Pijlsnel duiken ze de buit achterna. Triomfantelijk komen ze twee tellen later boven met de vis in de bek. Nadat de bak leeg is blijven ze nog een tijdje bedelen om meer. Als er echt niets meer te halen valt, nemen ze ruim de tijd om zich te wassen. Daarna doen ze een hazeslaapje in het hol of buiten in de zon.

Zoetwatermilieu
In Aqualutra gaat het niet alleen om de otter, maar om het hele zoetwatermilieu. Om bezoekers kennis te laten maken met de rijkdom die het zoetwatermilieu biedt, stroomt er een 250 meter lange beek door het park. Compleet met rotspartijen, bruggetjes, zeldzame planten en natuurlijk allerlei vissen.

Met een periscoop en een beetje geluk kan men forellen en zalmen tegen de stroom op zien zwemmen. Dieren die het ook van zoet water moeten hebben zijn ooievaars, bevers, bunzingen en verschillende soorten eenden. Op dit moment is er een groep van acht ooievaars. Omdat de geleewiekte steltlopers vrijwel niet kunnen vliegen, heeft men een aantal nesten op ooghoogte gemaakt, in de hoop dat de dieren tot paarvorming overgaan.

Verderop staat een uitkijktoren. Bovenop heb je pas goed in de gaten hoe uitgestrekt het park met het omringende waterrijke gebied is. Vlakbij de toren, ook in de nattigheid, huizen de bevers. We lopen onder een enorme takkenbos door en zien door een raampje dat een knoedel bevers in een diepe slaap verzonken is. Na hun aankomst in Aqualutra begonnen ze onmiddellijk een burcht te bouwen.

Doe-opdrachten
Een knuppelbruggetje leidt naar een natuurpad waar het 's zomers wemelt van vlinders, net als op de "echte" vlinderweide. Rechts van het natuurpad -dat meer lijkt op een sluiproute door het oerwoud- ligt een meertje. Bij goed weer is dit een leuke plek voor een picknick.

Door het park verspreid kunnen bezoekers en vooral ook kinderen hun kennis toetsen met zogenaamde "doe-opdrachten". Het otterpark is namelijk zo opgezet dat recreëren in de buitenlucht, natuur en educatie op een speelse manier samengaan. Een bezoek aan Aqualutra heeft dan ook meer weg van een ontdekkingstocht dan van een dag beestjes kijken.

Tevens is er in het park een permanente expositie over otters ingericht. "Otterland" is het sprookjesachtige decor van een ideaal natuurlandschap. Met behulp van allerlei technische snufjes komt de bezoeker van alles aan de weet over dieren en planten in en om het zoete water. Bovendien zijn er grote aquariawanden waarin zeldzame en bedreigde reptielen en amfibieën gehuisvest zijn.

Doelstelling
De Nederlandse naam otter betekent waterdier. Vroeger kwam de otter vrijwel in heel Nederland voor. Plaatsen als Otterlo, Ottervanger en Ottersum herinneren daar nog aan. Na het jachtverbod in 1942 is zijn leefmilieu dermate geruïneerd en vervuild dat het dier geen enkele overlevingskans meer had.

De initiatiefnemers van de Stichting Otterstation Nederland (SON), die het Otterpark Aqualutra in Friesland gerealiseerd hebben, proberen het tij te keren. Met man en macht zet de organisatie zich in om de kwaliteit van de zoetwatergebieden drastisch te verbeteren, te behouden en uit te breiden.

De doelstelling (terugkeer van de otter als "ambassadeur van het zoetwatermilieu") omvat veel meer dan dat de otter weer in onze wateren spartelt. De terugkeer van de otter is namelijk een graadmeter voor de kwaliteit van het totale milieu waar wij mensen ook alle belang bij hebben.

Waar en wanneer
Als u dit project wilt steunen: Donateurs betalen ƒ 10,— per jaar. U krijgt dan een informatieve nieuwsbrief. Als u donateur wordt voor ƒ 25,— per jaar onvangt u tevens vier maal per jaar het tijdschrift "Otterspoor" (ook leuk voor kinderen) en een eenmalige korting van ƒ 3,— op de entreeprijs van het otterpark.

Aqualutra ligt in het recreatiegebied "De Groene Ster", even ten oosten van Leeuwarden, vlakbij Hardegarijp. Het park is het hele jaar open. Van eind maart tot november van 9.30 uur tot 17.30 uur en van november tot en met maart van 10.30 tot 16.30 uur. De NS organiseert vanaf maart het zogenaamde Rail-idee (voorheen NS-dagtocht) naar het otterpark.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.