Bekijk het origineel

Moskeeën domineren gezicht op Jeruzalem vanaf de Olijfberg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Moskeeën domineren gezicht op Jeruzalem vanaf de Olijfberg

Het heilige land, toen en nu

3 minuten leestijd

Vanaf de Olijfberg ziet men nog hetzelfde landschap als de mensen die hier in bijbelse tijden hebben gestaan. De berg wordt voor het eerst in de Bijbel genoemd op het moment dat David vluchtte voor zijn zoon Absalom: „En David ging op door den opgang der olijven" (2 Sam. 15:30).

Er wordt in de hele Bijbel geen plaats genoemd waar de Heere Jezus zo vaak kwam: om te bidden, te leren en te profeteren. Vanaf deze berghelling profeteerde Hij de val van de stad en de verstrooiing van het volk. En hier onderging Hij ten slotte zijn zielestrijd aan het begin van Zijn lijden aan het kruis.

Hier kwam Hij ook met zijn discipelen juist voor Zijn hemelvaart, en hier zal Hij ook, als we de profetie letterlijk opvatten, eens terugkeren. (Zach. 14:4). Aan de voet van de berg, juist boven het Kidrondal, ligt de Hof van Gethsemané. Het is nog steeds een olijfgaarde, met olijfbomen die meer dan tweeduizend jaar oud zijn. Vanaf de Olijfberg heeft men een schitterend uitzicht over Jeruzalem en het omringende land.

We kunnen van hier zowel de vlakte van Jericho, de Jordaanvallei als de Dode Zee zien. Boven op de berg ligt een Arabisch dorp, met in het midden een kerk, die de plaats zou markeren waar Jezus ten hemel voer. Dit kan echter niet juist zijn, want de Heere Jezus voer ten hemel vanuit Bethanië.

Litho
Op de litho van Roberts zien we aan de linkerkant de huizen van het dorp Siloam, dat momenteel een van de wijken van Jeruzalem is. De helling van de berg is  mider steil dan Roberts met zijn tekening wil suggereren, en is een duidelijk voorbeeld van zijn romantische stijl van weergave.

Op de Olijfberg worden tal van zogenaamde historische plaatsen aangewezen, waarvan de historiciteit op zijn zachtst gezegd te betwijfelen valt. Vanaf de Olijfberg ziet men uit over het Kidrondal. Over het Kidrondal heen ziet men de oude stad Jeruzalem met als meest kenmerkend bouwwerk de Rotskoepel op het voormalige Tempelplein.

Eens heeft hier de tempel van Salomo gestaan en daarna de "tempel van Herodes de Grote", die in het jaar 70 na Chr. door Titus verwoest werd. Alleen de westelijke muur is blijven staan en staat nu bekend als de "Klaagmuur", waar gelovige Joden nog dagelijks hun gebeden opzeggen.

De Rotskoepel werd in 691 door Kalief Abd-al-Malek gebouwd. Deze moskee met zijn gouden dak ziet er momenteel nog vrijwel net zo uit als in de tijd toen hij gebouwd werd en vormt na Mekka en Medina de derde heilige plaats voor de islamieten. In de zuidelijke hoek van de Tempelberg werd in 710 de Koepel van El-Aksa gebouwd, met een zilveren dak. Vanaf de Olijfberg gezien domineren beide moskeeën het uitzicht.

                              ------------------------------

Litho's bestellen

U kunt een prachtige afdruk van de litho van Roberts op groot formaat en op stevig papier (170 grams) bestellen. De afbeelding zelf meet ca. 50 x 33 cm, met rand 60 x 45 cm. Niet-abonnees betalen de adviesprijs: ƒ 29,95 + ƒ 5,00 verzendkosten; abonnees betalen ƒ 22,50 + verzendkosten ƒ 5,-. Bestelnr. "Jeruz.158".

Wilt u hem compleet ingelijst in een goudkleurige (champagnoise) lijst (materiaal aluminium) met glas, dan kost hij voor abonnees ƒ 68,50 + ƒ 10,00 verzendkosten; niet-abonnees betalen de adviesprijs: ƒ 78,50 + verzendkosten ƒ 10,-. Bestelnr. Jeruz.158L. Maak het juiste bedrag incl. verzendk. over op rek.nr. 65.33.15.309 van Terdege te Apeldoorn onder vermelding van het bestelnr. Hebt u alleen een girorekening, maak dan het juiste bedrag over op giro 3185151 van Terdege in Apeldoorn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 november 1994

Terdege | 80 Pagina's

Moskeeën domineren gezicht op Jeruzalem vanaf de Olijfberg

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 november 1994

Terdege | 80 Pagina's

PDF Bekijken