Bekijk het origineel

Zoveel hoofden ....

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zoveel hoofden ....

3 minuten leestijd

Deze rubriek is bedoeld om te reageren op de redactionele inhoud van Terdege. Uw bijdrage mag niet langer zijn dan 175 woorden en moet voorzien zijn van de titel van deze rubriek en uw naam en adres. Plaatsing van ingezonden brieven betekent niet dat wij met de inhoud daarvan instemmen. De redactie behoudt zich het recht voor zonder opgaaf van redenen bepaalde reacties in te korten of niet te plaatsen.

Erlo Stegen

In de rubriek "Jouw vragen" van Terdege d.d. 8 februari 1995 gaat ds. Van Vlastuin uitvoerig in op het feit dat Erlo Stegen in Nederland ook heel wat los maakt. Persoonlijk ben ik bevreesd dat men zich thans veel drukker maakt omtrent het oordeel over Erlo Stegen, dan over hetgeen hij "los maakt".

Geheel terecht wijst ds. Van Vlastuin ook op onszelf, op ons lauwe en ingezonken reformatorisch volksdeel. Wij, die het toch zo best met onszelf hebben getroffen, want wij zijn toch immers nog "reformatorisch" (O ja?) Wij, die nog "de oude waarheid" zijn toegedaan. Wij, die nog de (een) ware kerk zijn.

Ach, geliefde lezers, laten we toch eens ophouden met al die kerkelijke hoogmoed. Laten we liever nadenken over hetgeen Erlo Stegen heeft "losgemaakt". Laten wij daar eens mee inkeren tot onszelf, zowel tot ons persoonlijk als tot onze kerken, groepen, verenigingen, richtingen en wat voor "hokjes" meer.

Een uitspraak van Erlo Stegen is zeer de moeite waard om over na te denken: „Europa heeft de levensheiliging gemist!" Levensheiliging, zodat wij iets gaan verstaan hetgeen Paulus getuigt: „Ik leef, maar niet meer ik, maar Christus leeft in mij!" Al Gods kinderen, alle oprechte christenen, behoren zo te leven. Overdenk ook eens met ernst 1 Joh. 1:17 omtrent „het wandelen in het licht."

Dit is voor ons bedoeld! Wij zijn er van overtuigd dat de rechte leer van de heiligmaking in onze gereformeerde gezindte bijna niet meer wordt verstaan. Levensheiliging is allereerst een zaak van ons hart. „Reinig eerst wat binnen in de drinkbeker en op de schotel is, opdat ook het buitenste derzelve rein worde."

Daarom: Levensheiliging buiten de persoonlijke geloofsvereniging met Christus kweekt Farizeeërs. Eerst rechtvaardigmaking, dan heiligmaking!

T. van de Weijden,
Dordrecht

                              ------------------------------

Dresden

In het artikel over het bombardement op Dresden (Terdege nr. 8) staat een passage die een verkeerde indruk kan geven van de heer Nico Bel. Hij was met dertig Nederlanders op de vlucht uit Silezië en had kans gezien om vanuit Dresden vervoer te organiseren naar Hamburg, door met een raderboot de Elbe af te zakken.

Dit onder de dekmantel dat het hele gezelschap voor een Duitse scheepvaartmaatschappij zou gaan werken. In werkelijkheid was hij op weg naar Nederland. Dit blijkt ook overduidelijk uit het door hem over zijn vlucht geschreven boek "Overleven in niemandsland".

E. Boender,
Stad aan 't Haringvliet

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 februari 1995

Terdege | 68 Pagina's

Zoveel hoofden ....

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 februari 1995

Terdege | 68 Pagina's

PDF Bekijken