+ Meer informatie

Trends in de tuin: potten, pergola, planten op stam ....

7 minuten leestijd

Nu plannen maken betekent straks genieten van een fleurige zomer in eigen tuin. Dit is de tijd van vooruitzien en voorpret. Fantaseren waar het geplande rozenpoortje het mooist uitkomt, welke klimmer geschikt is voor de pergola en hoe dat verloren hoekje omgetoverd kan worden tot een intiem zitje.

Niet alleen de tuin verandert ieder jaar, maar ook onze smaak. Dan is er nog de tuinmode. Oftewel trend. Trendy is bij voorbeeld de geurtuin, de verrassingstuin, de buxustuin, de symmetrische tuin, de boerentuin en vul maar in. En niet te vergeten de tuinen die geen naam hebben maar die gewoon gezellig zijn.

Border in kleur
Als een gedeelte van de tuin toch op de schop moet, is het wellicht een uitdaging het roer eens om te gooien. Door een mooie border in uw favoriete kleur aan te leggen. De grondtoon kan bijvoorbeeld roze, blauw, oranje en zelfs wit zijn met alle tinten daartussen van heel licht naar heel donker. Overwegend blauwe tinten tonen wat somber.

Zet tegen een achtergrond van de dubbele jasmijn (Philadelphus hybride Virginalis) eens hoogopgaande, blauwe riddersporen (Delphinium) en daarvoor de geel/oranje roos Rosa Orangade. Een beeldschoon trio. Sprekende aanverwante kleuren geven de border wat meer "body". Extra spannende elementen zijn planten, struiken en zelfs gesnoeide bolbomen op stam.

Neutrale blikvangers met fraaie groeiwijzen en bladvormen zijn de grijsblauwe alpendistel (Eryngium alpinum) en de Funkia (Hosta sieboldiana Elegans), een hosta met wonderlijk gevormd blad en witte bloemen. Een grote ronde border in het midden van een langwerpige tuin doorbreekt op een speelse manier de saaie lengte. Een smal paadje van oude klinkertjes er omheen maakt het achterste gedeelte van de tuin bereikbaar. De verrassingstuin...

Origineel is een regenboogborder. Hiervoor moet je over heel wat vierkante meters beschikken anders komt zo'n border niet uit de verf Misschien doen de buren mee.

Klimmers
Een forse tuin leent zich goed om een aantal "tuinkamers" te maken. Taxushagen, vakkundig geknipt en geschoren, verdelen de verschillende ruimten. In iedere kamer kan de tuinier die niet tegen een berg werk opziet zich creatief uitleven.

Doorkijkjes geven zicht op de kamers, net als poortjes en romantische rozenbogen. Naast klassieke klimmers als rozen en kamperfoelie (o.a. Lonicera periclymeum Serpentine) is er veel keus in aantrekkelijke klimplanten. Tegen een witte persola of tuinhuisje staat een blauwe regen (Wisteria sinensis) heel chique. Of twee soorten Clematis, bijv. de Violetta, een nieuwkomer, en de gestreepte Etoile de Malicorne.

Klimmers die van pergola's, bogen en schuttingen in "no time" een wildernis maken, zijn handig voor een nieuwbouwtuin of om snel een schuurtje te camoufleren. Probeer eens de blauwe, driekleurige winde (Ipoemea Heavenly Blue, eenjarig) of een zakje Oostindische kers. Zaai in de nieuwbouwtuin, bij gebrek aan vastomlijnde ideeën, zakjes zomerbloemenmengsel en plaats op strategische plekken buxus op stam of als speelse spiralen.

Trellis
Betonijzer is ideaal tegen inkijk, als rugdekking en om als achtergrond te dienen voor een zelfgemaakt prieeltje. Voor de zij- en bovenkanten staat trellis heel mooi. Het is in diverse uitvoeringen te koop en ook geschikt als zijkanten voor balkons. Van het betonijzer ziet u niets meer als het begroeid is met groenblijvende (bonte) klimop (Hedera Aureo Variegata) of klimhortensia (Hydrangea petiolaris).

Langs de trellis hóren als het ware slingerende klimrozen geflankeerd door romantische bleekroze hortensia's. Plaats voor de ingang potten met oleanders. Schilder het latwerk blauw. Zet er een eveneens blauw geverfde bank in met roze kussens en klaar is uw prieel. Nodig een paar vriendinnen uit en installeer u met een pot thee. Succes verzekerd.

Blauw wordt de nieuwe trend in de tuin! Een prieel op het noorden oogt zonniger als u het warm geel verft. Voor tuinen en hoekjes in de schaduw is er een waslijst van mooie schaduwplanten. Naast varens, lelietjes der dalen, lievevrouwebedstro, en hosta's komen een aantal geraniumsoorten in aanmerking zoals de Geranium himalayense en de bosooievaarsbek (G. sylvaticum), die in schaduwtuinen goed gedijen. Fleur een schaduwtuin op met een stenen tuinvaas opgemaakt met fuchsia's of vlijtige liesjes.

Zuidelijke charme
Op balkon en terras zijn groenblijvende, in vorm gesnoeide planten en struiken echte toppers. De tijd van een paar afrikaantjes naast de deur is voorbij. Ze hebben gezelschap gekregen van inheemse en exotische schoonheden die balkon en terras omtoveren in een gezellige buitenruimte.

Een oude houten kuip is ruim genoeg om een mooie Agapanthus umbellatus in te plaatsen. Schilder de kuip en zet er de soort Headbourne Hybrids in. Deze heeft sierlijke blauwe bloemen. In combinatie met een citroenboom, een viooltjesstruik (Tibouchina urv) tegen de achtergrond van een wit bloeiende engelentrompet (Datura suaveolens) haalt u een vleug zuidelijke charme over de vloer.

Plant in potten, troggen, manden en vaatjes bloemen die lekker ruiken. Bij voorbeeld lathyrus, fresia's, madonnalelie (Lilium candidum) en zomerviolieren. Vul hangmandjes met hangpetunia's (de nieuwe Surfinia) en fuchsia's. Grappig is om een artistieke vogelkooi tussen de planten te hangen. Ook zonder groene vingers kan tuin, balkon of terras een sfeervol, zomers zitje zijn. Om bij weg te dromen. Of bij te komen.

                              ------------------------------

Algemene tips

* Wilt u uw tuingrond laten onderzoeken door middel van een zogenaamde "Bodem Check Up" op o.a. zuurgraad, humusgehalte, bodemleven en spoorelementen enz.? Informeer bij uw tuincentrum. Kan het daar niet, dan weet men wel een adres in de buurt.
* Een groot terras leent zich uitstekend om stillevens te maken van zomerse attributen en snuisterijen.
* Geef die schattige afgesleten klompjes van uw kinderen een plaatsje op het terras of hang ze aan de muur
* Een veldboeket staat heel landelijk in een oude lampetkan of Keulse pot.
* Is uw terras overdekt, hang dan bossen droogbloemen te drogen.
* Versier terras en/of voordeur bij een feestelijke gelegenheid met zelfgemaakte kransen van klimop en bloemen die in de tuin bloeien.
* Zet een mandje neer waar uw kinderen natuurlijke "vondsten" uit de tuin in kunnen doen. Zoals een "gevonden" steen tussen 't grind, een leeg vogeleitje, een dode meikever, een mooie veer
* Betrek de kinderen bij het tuingebeuren. Misschien vinden ze het spannend een tuindagboek bij te houden. Over bloemen, vlinders, vogels en de vijverbewoners.
* Stapelpotten lenen zich heel goed om hangaardbeien in te planten.
* Zomerkoninkjes kunnen ook in balkonbakken geplant worden.
* Kale muren en schuttingen kunnen opgefleurd worden met lei-fruit.
* Als er ergens in de tuin of op het terras een droogmolen staat of moet komen te staan, houd daarmee dan rekening met eventuele pergola's of hoge beplanting. Tafellakens en dekbedovertrekken die door de planten slieren kunnen vuil worden.
* Bedenk bij het enthousiast uitbreiden van het aantal nietwinterharde kuipplanten dat u ze 's winters ook ergens kwijt moet kunnen.

                              ------------------------------

TIP

De boerentuin is herontdekt. Ouderwetse bloeiers als pioenrozen (plant deze in een bedje van lichte klei), hortensia's, stokrozen, seringen en gebroken hartjes zijn klassiekers uit deze nostalgische tuin. Een van de kenmerken van de boerentuin is de overzichtelijke geordendheid. Symmetrisch omzoomde vlakken met lage buxusplanten houden duizendschonen en slaapmutsen binnen de perken. Paden, al dan niet met fijn grind, geven structuur.

                              ------------------------------

TIP

Buxus is aan een onstuitbare come back bezig. Geen wonder want buxus biedt ontelbare mogelijkheden. Een kunstig gesnoeide buxus in de vorm van een bol, kip of beer in pot maakt de entree bij de voordeur heel apart. Is er een jarige in huis, versier bol of beest dan met strikjes of linten. Buxus in een bont perk geeft rust.

                              ------------------------------

TIP

Oostindische kers met z'n vrolijke oranje, rode en soms gele bloemen, is een zeer snelle groeier. Onttrek bijvoorbeeld de composthoop aan het oog door een stuk gaas met stokken of betonijzer om de hoop te plaatsen en stop de zaden van de Oostindische kers in de grond. Ook de zaden van pronkbonen zijn geschikt. De schitterende, lathyrus-achtige, felrode bloemen verbergen elke ongerechtigheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.