Bekijk het origineel

Noord-Holland in de bloemetjes

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Noord-Holland in de bloemetjes

4 minuten leestijd

In de kop van NoordHolland ligt het grootste bloembollenteeltgebied ter wereld. Er worden elk jaar "bloemendagen" gehouden. Drie gemeenten zijn tijdens die dagen overal versierd met prachtige mozaïeken van bloemen, vooral hyacinten.

In de gemeenten Anna Paulowna, Breezand en Wieringerwaard worden de bloemendagen dit jaar gehouden van 29 april t/m 3 mei. Het is geen optocht van praalwagens, maar het zijn voor het merendeel mozaïeken die voor de huizen staan opgesteld. Zelfs straten, bruggen en het pontveer delen mee in het bloemenfestijn. Schitterende staaltjes van creativiteit zijn te bewonderen van wel zo'n honderd deelnemers, het een nog mooier en kunstzinniger dan het ander. Het bloemenmateriaal bestaat bijna altijd uit de bloemetjes van de hyacint. Als kleurige omlijsting van het geheel staan de bollenvelden met tulpen, narcissen enz. meestal in volle bloei, te zien in en buiten de bebouwde kom van de dorpen.

Dia-projectie
Hoe wordt zoiets gemaakt? De deelnemer bedenkt een onderwerp, de een eenvoudig, een ander grijpt wat hoger. Heeft men zijn onderwerp gekozen, dan maakt men daarvan een dia. Op een plaat tempex, ter grootte van het mozaïek, bevestigt men wit papier en daarop wordt de dia geprojecteerd. Deze projectie wordt op het papier nagetekend en naderhand ingekleurd. Het inkleuren is belangrijk, want als de bloemetjes zijn opgeprikt, krimpen ze altijd iets en dan zou de witte ondergrond zichtbaar worden, wat natuurlijk niet de bedoehng is. Deze werkzaamheden worden meestal vroegtijdig gedaan. Als de tijd daar is, wordt door elk hyacintbloemetje een speld gestoken om daarna op de tekening in het tempex te worden geprikt. Wat een enorm werk dit is, besef je pas als je weet dat er zo'n 10.000 bloemetjes nodig zijn om één vierkante meter te bedekken!
Een mozaïek van zo'n 2,5 x 3 meter vergt dan ook zo'n 350 a 400 uren werk. Men werkt dan ook natuurlijk met meer mensen aan een mozaïek, te meer daar het materiaal maar beperkt houdbaar is. Het is te begrijpen dat er dan ook veel in de nachtelijke uurtjes wordt doorgewerkt. Is het mozaïek klaar, dan moet het 's zaterdagsmorgens om 9 uur opgesteld staan voor het huis om door de jury beoordeeld te worden voor de toekenning van de prijzen. Daarna zijn de bewonderende blikken van de honderden en misschien wel duizenden kijkers een verdiende beloning voor alle inspanningen en vermoeienissen die men heeft gehad om zoiets moois te maken.

Gebouwen
Er worden niet uitsluitend mozaïeken gemaakt, maar ook bekende gebouwen, zoals de Waterpoort van Sneek. Een draaiorgelliefhebber heeft eens het bekende orgel van Perlee uit Amsterdam gemaakt. Voor zowel automobilisten als wandelaars is een routebeschrijving verkrijgbaar bij de infoposten aan de Smidsweg te Anna Paulowna en te Breezand in café Bloemlust aan de Burg. Lovinkstraat. Het is werkelijk een unieke belevenis een bezoek aan de kop van Noord-Holland te brengen wanneer deze in de bloemetjes is gezet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 april 1995

Terdege | 95 Pagina's

Noord-Holland in de bloemetjes

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 april 1995

Terdege | 95 Pagina's

PDF Bekijken