Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Rijst en vis, voor voldoende eiwit en weinig vet

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Rijst en vis, voor voldoende eiwit en weinig vet

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Rijst en vis vormen al sinds vele eeuwen een natuurlijke combinatie, zowel op het rijstveld als in de keuken. Dat is niet zo venwonderlijk als je bedenkt dat ze zich beide prima thuisvoelen in water, veel water ledere kilo rijst zoals die in de supermarkt verkocht wordt, is tijdens de teelt bevloeid met tussen de 3.000 en 10.000 liter water. Het groeien van de rijstplantjes duurt circa vier maanden en in die tijd staan ze 5 tot 50 centimeter onderwater Om de dagelijkse maaltijd op een goedkope manier te voorzien van de nodige eiwitten, zetten veel Aziatische rijstboeren vissen uit in hun rijstvelden.

Kabeljauwfilet met waterkers en rijst
Voor 4 personen 4 kabeljauwfilets a 150 g, 4 dl visbouillon (blokje) 1 dl droge witte wijn, 30 g in ringen gesneden uien 50 g gehakte uien, 30 g worteltjes in schijfjes V2 stengel bleekselderij, 1 pak gemengde diepvriesgroente 125 gr waterkers, 1 eetl. fijngesneden peterselie V2 theel. tijm, laurierblaadje, citroensap, zout en peper nootmuskaat, 120 g boter, 4 dl melk, 1 dl room 250 g USA-langkorrelrijst Breng uiringen, worteltjes, bleekselderij, peterselie, tijm, laurierblad en de wijn in de visbouillon aan de kook en laat het gedurende 30 minuten zachtjes koken. Laat de bouillon afkoelen. Was de waterkers, dep goed droog met keukenpapier en maal heel fijn in de keukenmachine (of staafmixer). Mix er geleidelijk 80 g zachte boter door Schep dit op een bord en dek af met aluminiumfolie. De waterkersboter moet een beetje zacht zijn. Is het te zacht, zet het dan even in de koelkast. Bereid de diepvriesgroente zoals aangegeven op de verpak king en laat deze daarna goed uitlekken in een vergiet. Smelt de rest van de boter en fruit hierin 2 minuten de gehakte uien. Voeg 2 eetlepels water toe en laat ongeveer 4 minuten koken zonder deksel. Voeg de rijst toe en kook dit 1 minuut al roerend mee. Voeg VJ liter water en zout en nootmuskaat naar smaak toe, breng aan de kook, deksel op de pan en laat 15 minuten zachtjes koken. Meng de rijst met de groente. Leg de visfilets in zoveel gezeefde bouillon dat ze net onderstaan. Pocheer gedurende 8 a 10 minuten, niet laten koken! Haal de gare visfilets voorzichtig uit de pan en houd ze warm. Kook het vocht in tot 2 dl. Zeef het vocht door kaasdoek in een steelpan. Het gezeefde vocht inkoken tot 1,5 dl. Voeg de room toe en laat dit al roerend 2 minuten flink koken. Haal van het vuur en voeg al roerend klontjes waterkersboter één voor één toe. VenA/arm al roerend het sausje totdat het goed warm is maar niet kookt. Breng op smaak met een paar druppeltjes citroen. Serveer direct met de vis en rijst.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 mei 1995

Terdege | 88 Pagina's

Rijst en vis, voor voldoende eiwit en weinig vet

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 mei 1995

Terdege | 88 Pagina's