Bekijk het origineel

Even langs bij houtsnijder Rozendom

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Even langs bij houtsnijder Rozendom

4 minuten leestijd

De messensmid is klaar. Stoer staat hij op een pasgemaakte notehouten dekenkist. Helemaal zoals ik hem in gedachten had. Een paar maanden geleden nog een blok lindehout. Alleen het aambeeld was er uitgesneden. Voor meneer Rozendom was het de vraag of dit zou lukken. Ervaring met houtsnijwerk heeft hij zo'n jaar of tien. Toen hij arbeidsongeschikt raakte, grijnsden alle straatstenen hem aan. Van een vriend leerde hij houtsnijden. Hij heeft een heel druk leven achter de rug. Gewerkt van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Monteur in een textielfabriek, bakkersknecht, vrachtwagenchauffeur, buschauffeur en later rijschoolhouder. Weinig tijd voor vrouw en kinderen, geen tijd voor hobby's. Nu heeft hij meer liefhebberijen dan de doorsnee Nederlander. En als ik zie en hoor wat hij allemaal doet, dan zijn de dagen haast weer te kort.

Stenen en messen
Een grote vitrinekast ligt vol met stenen. Verzameld tijdens vakanties in Duitsland en Zwitserland. Prachtige stukken bergkristal, amethyst, rookkwarts en andere glinsterdingen die de rotsen prijsgeven als je op de juiste plaats gaat hakken. Tussen de stenen liggen messen, met heften van hertshoorn, notehout en soms zelfs ingelegd met een mooi geslepen stuk agaath. Er liggen ook vouwmessen. Zelfgemaakt? Er wordt me gewezen op hetgeen in de messen gegegraveerd is. „Handmade Boks." Dat zegt mij nog niet veel. Maar ik ben hier in Rijssen, daar hebben veel mensen een bijnaam. Boks is de naam waaronder deze man bekend staat. Ook zijn vader werd zo genoemd. In de vitrine ligt een mesje dat afsteekt bij de anderen. Oud en eenvoudig gemaakt. Voor meneer Rozendom is dit een heel bezit. „Mijn vader maakte in de oorlog ook messen, aardappelschilmesjes om te verkopen. Ik ben met dit teruggevonden exemplaar heel blij." De messen worden gezaagd uit een ruw stuk staal, daarna worden ze net zolang geslepen tot het goede model erin zit. Vervolgens gaan ze naar een staalfabriek in Duitsland om te worden gehard. Helemaal zwart komen ze weer terug, dagenlang moet er gepolijst worden voordat ze glanzen als spiegels. Er zijn heel grote jagersmessen bij. De lederen tassen waar ze ingestoken worden, zijn ook zelfgemaakt.

Wijn
Uit de staalfabriek kwam het bronzen beeld van de messensmid. Een poosje geleend om het na te maken. Dat de Rijssenaar geen onverdienstelijk houtsnijder is, was me bij het eerste bezoek al duidelijk. Veel panelen met bijbelse en oud-hollandse voorstellingen sieren de kamer. Meneer Rozendom snijdt uit houten planken tot wel 10 centimeter dik, die gelijmd zijn van balkjes iepe- of lindehout. De hele dikte van het hout wordt bij het uitsnijden gebruikt, zodat er prachtige diepte ontstaat in de taferelen. De messensmid was het eerste en hopelijk niet het laatste driedimensionale werk van deze kunstenaar. 

Bij het eerste bezoek beloofde ik terug te komen als de messensmid klaar was. „Blijf dan maar een nachtje slapen, dan kun je van m'n wijn proeven." Zelfgemaakte vlierbessenwijn, zelfgerookte forel en schinken, de vele hobby's van mevrouw Rozendom -waarvan de knipkunst en kookkunst met name geroemd mogen worden- en de warme hartelijkheid van dit Twentse echtpaar maakten m'n tweede bezoek tot een waar genoegen!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 mei 1995

Terdege | 84 Pagina's

Even langs bij houtsnijder Rozendom

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 mei 1995

Terdege | 84 Pagina's

PDF Bekijken