Bekijk het origineel

Mevrouw Kraal over woningruil in Schotland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Mevrouw Kraal over woningruil in Schotland

5 minuten leestijd

Vakantiewoningruil is een voordelige manier van vakantie houden. In Nederland is zoiets makkelijk te regelen, maar je kunt ook met buitenlanders van woning ruilen. Joke Kraal uit Gouda is er heel enthousiast over. „We hadden wel eens geruild via een advertentie in het RD en dat beviel heel goed.

Toen we naar het buitenland wilden, probeerden we het met een advertentie in het blad van de Strict Baptists in Engeland." Dat liep echter niet, dus huurde familie Kraal een huis. „Maar ik dacht: Woningruil moet toch ook kunnen. Ik had er nooit eerder van gehoord, tot een vriendin me het adres gaf van Bon Voyage. Voor 40 gulden per jaar word je daar lid van. Je krijgt twee maal per jaar het blad toegestuurd waar adressen in het buitenland in staan waarmee je kunt ruilen. Je moet zelf contact leggen."

Bon Voyage is een woningruilbureau voor christenen in de breedste zin des woords. Vorig jaar gingen de Kraals er voor het eerst mee in zee. „Het tweede adres dat we belden was raak. Het was een familie in Schotland, en ik dacht: Nu moet ik eerst uitleggen waar Gouda ligt. Maar dat hoefde niet, Gouda was nu precies de plaats waar ze naartoe wilden! Hij was leraar, en mijn man ook, de gezinssamenstelling was ongeveer hetzelfde, het klikte gelijk. Na een half uur was de zaak beklonken."

Alles gebruiken
De Schotse familie had al eerder internationale woningruil gepleegd, wat het regelen van allerlei zaken (per brief) vergemakkelijkte. „In principe gebruik je alles wat je kunt gebruiken van elkaar. Als zij een thermoskan hebben, hoeven wij die niet mee te sjouwen. Je zorgt dat in je eigen huis de bedden opgemaakt zijn. Bij vertrek haalt het gezin dat te gast is ze af en legt de boel in de wasmand. Dat is handig als je vroeg wilt vertrekken. Ga je later weg, dan kun je het nog even wassen."
Ook schoonmaakmiddelen, kruiden, spelletjes, enz. gebruiken de twee gezinnen van elkaar. De ruil van drie weken beviel de Goudse familie zo goed dat ze het in de herfst nog een keer deden, nu naar Duitsland. „Daar willen we nog wel eens mee ruilen. De Schotten schreven in december ook al of wij dit jaar weer wilden, maar 's zomers gaan wij liever elk jaar naar een ander plekje. Deze keer ruilen we met Zwitsers."

Wedgwood-servies
Het blijft een kwestie van wederzijds vertrouwen, je woning overlaten aan mensen die je nog nooit hebt ontmoet. Even een middagje kennismaken gaat nu eenmaal moeilijk. Joke Kraal vindt het geen probleem. „De eerste keer, in Nederland, had ik wel het gevoel: Hoe zou het gaan? Maar dat ging perfect. En je moet de normen van het christen-zijn ook laten gelden in de woningruil, wij net zo goed als de anderen. Maar je moet ook makkelijk zijn: Stel dat er iets breekt of dat op z'n ergst de wasmachine kapot is je spaart in het hoogseizoen wel minstens 2500 gulden uit door drie weken te ruilen! Eén kast heb ik op slot gedaan, daar had ik wat privéspullen in gedaan. Dat heb ik ook geschreven. En dat ik liever niet had dat ze het Wedgwood-servies gebruikten, maar het gewone keukenservies." Afgezien van het kostenaspect heeft woningruil meer pluspunten, vindt de Goudse. „Het huis is vrijwel altijd beter uitgerust dan de gemiddelde vakantiewoning. In Schotland had ik alle mogelijke bakspullen tot m'n beschikking. In Duitsland was er een piano, waarop m'n dochter heel veel heeft gespeeld. En je legt gemakkelijker contacten in het land. Er is sowieso al een contactadres, en als je naar elkaars kerk gaat word je al snel uitgenodigd."
De positieve ervaringen van de familie Kraal werken zo aanstekelijk, dat heel wat kennissen van hen nu ook aan internationale woningruil doen. „Het heeft alleen maar voordelen", zegt Joke Kraal met overtuiging.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 juni 1995

Terdege | 72 Pagina's

Mevrouw Kraal over woningruil in Schotland

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 juni 1995

Terdege | 72 Pagina's

PDF Bekijken