Bekijk het origineel

Genieten in de tuin van de smaak van bloemen...

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Genieten in de tuin van de smaak van bloemen...

5 minuten leestijd

koken iets speciaals maken; het ene door uitsluitend recepten met bloemente geven, liet andere door de presentatie van de gerechten. Genieten doe je in èlk geval van de foto's...

In eerste instantie kom je in het boek "Genieten in de tuin" helemaal niet aan lezen toe. De prachtige foto's van stillevens, tuinen, bloemen en gerechten eisen alle aandacht op. Al meteen blijkt dat niets in dit boek doorsnee is. Niet het formaat, de fotografie en de tekst, laat staan de recepten en de prijs. De min of meer dagelijkse maaltijden worden op niet-alledaagse wijze in beeld gebracht. Zowel in culinair opzicht als wat betreft tafelaankleding, schikking en presentatie van de gerechten. Veel recepten zijn eenvoudig te maken, terwijl andere wel enige pollepelervaring vereisen. Aan de creatieve opmaak van de gerechten is veel aandacht besteed. Met relatief eenvoudig, met zorg gekozen, serviesgoed is het mogelijk om een gerecht romantisch, stijlvol of gezellig te presenteren. Goed opgediend bij een zonnige plek voor een border met phloxen of anjeliertjes of tegen een rozenhaag lijkt elke maaltijd meteen een culinaire topprestatie. Mooi opgemaakte schalen, borden, pannen en vormen zijn uitgestald; nu eens feestelijk, dan weer landelijk of heel uitbundig tegen een achtergrond van een bont veldboeket of stijlvol ornament. Bij het zien van de mooie foto's in het hoofdstuk over koken met paddestoelen ruik je als het ware de herfstige geur van de cantharellenschotel. Rijpe bessen, bosvruchten en noten zijn smaakvol opgemaakt te midden van de laatste bloemen die het afscheid van de zomer illustreren. Steeds is de oogst van de natuur als uitgangspunt gekozen. Dat die natuur grotendeels uit de supermarkt komt is niet van belang. "Genieten in de tuin" reikt tal van ideeën en mogelijkheden aan om zelf aan de slag te gaan. Flink wat pagina's zijn ingeruimd om te laten zien welke lekkernijen met fruit te maken zijn en hoe je die kunststukjes vervolgens zo mooi mogelijk etaleert. De titel van het boek slaat precies op wat bedoeld wordt. De foto's van rozen in alle kleuren en stadia (in de knop, helemaal open of al uitgebloeid) zijn juweeltjes van creativiteit. De fraaie foto's inspireren allemaal tot bloemschikken, vazen opmaken en arrangementen samenstellen van wat we in de tuin hebben. Veel leuke ideeën worden getoond om speciale hoekjes in de tuin aan te kleden voor een etentje "anders dan anders". "Genieten in de tuin" is een mooi boek voor keukenprinsessen, maar je moet het geld er wel voor (over) hebben.
Anne Kalkhoven

De smaak van bloemen
Wie niet voor alternatief terugschrikt, heeft misschien wel eens jonge brandnetels door de soep gedaan, en madeUefjes of oostindische kers door de salade. "De smaak van bloemen" gaat echter veel verder. Het is een uniek receptenboek, waarin Elisabeth de Lestrieux en de Joegoslavische Jelena de Belder hun fleurige keukengeheimen onthullen. Gebruik bij het kokkerellen eens lavendel, begonia, magnoHa, hosta, daglelie... Meestal worden de bloemen versuikerd, maar gefrituurde hostabloemknoppen schijnen ook lekker te zijn, terwijl blauwe kaas wordt verkregen door er blauwe bloemetjes van kruiden doorheen te mengen. En wat te denken van kiwi-ijs met kamperfoelie of eieren gevuld met een mengsel waarin chrysant-bloemblaadjes zitten... In elk geval hebben de schrijfsters alles geprobeerd, en ook hun mislukkingen delen ze mee; dan hoeft de ondernemende lezer die vreselijke smaak in elk geval niet te proeven. Prachtige kleurenfoto's van de gerechten en van fraaie bloemschikkingen maken het doorbladeren van het boek tot een genot. Voor alleen plaatjes kijken is de prijs aan de forse kant; je moet echt met de recepten aan de slag gaan, wil je er zoveel geld voor over hebben.
Agnes Lemstra-de Boer

Oostindische-kersboter
Abrikooskleurige Tropaeolum Majus is gebruikt. Per rol een pakje boter roeren tot het zacht is, dan de bloemen erdoor mengen. Rol de boter op in aluminiumfoHe en laat het in de koelkast opstijven. Zonder verdere toevoegingen te serveren bij sandwiches, maar ook geschikt voor hartig en voor zoet.

Aardappel-goudsbloempuree
Maak aardappelpuree op de bekende manier, met melk, boter, zout, peper, nootmuskaat en een snuf suiker. Roer er vlak voor het opdienen flink wat oranje goudsbloemblad en minischermpjes dille door (groot scherm verdelen in kleine schermpjes). Heerlijk bij bijv. maïs die is omgeschud met klontjes boter en eveneens minischermpjes dille. Heel toepasselijk bij een mals maïskipje dat is gebraden met een tak dille in de buik en zout en rode pepertjes op het velletje.

Tarte tatin
Voor een vorm van 28 cm doorsnee 150 g boter, 300 g suiker, 2 kg appels (bijv. Granny's of Golden delicious) lap bladerdeeg, iets groter dan de vorm Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snijd de helften in plakjes van 1 cm dik. Snijd dunne plakjes van de koude boter en beleg daar de vorm mee. Strooi de suiker op de boter. Leg de appelschijfjes dakpansgewijs op elkaar in de vorm en zorg dat ze goed aansluiten. Zorg voor een matig warme oven (200 graden) en zet de vorm daar 20 min. in. Als u hem eruit haalt, zet u de oven wat hoger. Laat de appels wat afkoelen. Leg nu het koele bladerdeeg op de appels en dek die goed af Zet de taart in de oven tot de korst bruin begint te worden en zet de oven dan op 175 graden. Daarna nog een kwartiertje bakken. Haal de vorm uit de oven, laat de taart aflcoelen tot warm, zet er een bord of taartschaal overheen en keer de taart. Warm smaakt-ie het lekkerst, eventueel met een bol vanilleijs of een schep crème fraiche...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juni 1995

Terdege | 68 Pagina's

Genieten in de tuin van de smaak van bloemen...

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juni 1995

Terdege | 68 Pagina's

PDF Bekijken