Bekijk het origineel

Stadstuinstukjes

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Stadstuinstukjes

4 minuten leestijd

Alsof je het zelf hebt bewerkstelligd, zo blij kun je zijn als een 'moeilijke' plant,' of eentje op een lastige plek, bloemen heeft. En dat heeft de klimroos op het noorden, die verkocht is als bestand tegen zware schaduw (Albéric Barbier). Zon krijgt hij nauwelijks: in het voorjaar 's morgens vroeg een uurtje misschien en 's avond mogelijk nog een halfuur. Zodra er bladeren aan de bomen en struiken in en rond de voortuin komen is het met z'n beetje zon gedaan. Licht krijgt Albéric ook al weinig. En nu, het jaar na aanplant, zijn er uit de twee roomgele knoppen twee roomwitte rozen gekomen. En hij groeit duidelijk.

De Datura (engelentrompet) staat er fris bij. Het is een flinke stek, van m'n moeder gekregen. De tweede. De eerste was plotseling bijna verdwenen. Oorwurmen liepen vergenoegd in de buurt rond. Het restant van de stek kwam onder controle, in een pot. Het hele jaar bleef hij er echter zielig uitzien, zonder ene bloem, en met geregeld bezoek van oorwurmen. Terwijl de stek die m'n schoonzus kreeg, uitgroeide tot een geweldige struik, boordevol kelken!

Vorig jaar kreeg ik een nieuwe stek, die even moest wennen, maar toen tot in oktober bloemen gaf Prachtig zijn ze. De Hollandse naam engelentrompet is niet zomaar gegeven. De knoppen zien eruit als dunne komkommertjes, in dezelfde kleur als het blad. Niks bijzonders. Maar dan barst zo'n komkommertje onderaan open, er komt een kelk aan hangen en tegen de avond ontvouwt zich een pracht van een witte trompet! Ook de geur ruik je alleen 's avonds: als een dure Franse parfum. Heerlijk. In onze tuin staan maar liefst vijf jasmijnstruiken, geplant door de vorige bewoners. Nu vind ik jasmijn mooi en het ruikt lekker, maar vijf is toch wat veel. Dus er ging een struikje naar de voortuin. Dat was kort voor de bloei en de knopjes kwamen op de nieuwe plaats uit. Het jaar daarop telde ik totaal drie bloemetjes. Ik had de hoop al opgegeven, maar dit jaar bloeit de noord-jasmijn heel aardig! Jammer dat jasmijn op vaas maar zo kort fris is. Alle knopjes komen in de kamer uit, maar het blad valt al heel snel af, ondanks geregeld benevelen.

Als je lavendel bij rozen plant, krijgt de roos geen luis en komt de geur ervan beter uit, las ik in een tuinboek. De forse lavendelstruiken in mijn achtertuin zaaien spontaan tussen de tegels van het terras. Soms lukt het zo'n minuscuul plantje met wortel en al eruit te krijgen (dat het geen onkruid is, ruik je onmiddellijk!). Bij een roos gezet, afwachten maar. Na een halfjaar vijf cm hoog. Dat schiet niet op. Dus ging ik experimenteren: Gesnoeide lavendeltakjes buiten in een pot met aarde gestopt en die heel nat gehouden. Na een aantal weken -de takken bleven er fris uitzien- trok ik een tak uit de kletsnatte aarde, en jawel, er zaten wat witte uitlopertjes aan de onderzijde. Nu heeft de tak (met mijn hulp) de sprong naar een roos gemaakt. En hij is aangeslagen! Direct heb ik dit succes uitgebreid...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juni 1995

Terdege | 68 Pagina's

Stadstuinstukjes

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juni 1995

Terdege | 68 Pagina's

PDF Bekijken