Bekijk het origineel

Het vermeende verband tussen rivieren en onweer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Het vermeende verband tussen rivieren en onweer

3 minuten leestijd

Een Terdegelezer vroeg mij waarom onweer vaak voor een rivier blijft hangen. Daar wil ik graag op ingaan. Hebt u ook vragen over het weer? Die zijn altijd welkom op het redactieadres.

Er zijn in de loop van de tijd nogal wat misverstanden over onweer ontstaan. Vorig jaar schreef ik over de levensduur van (onweers)buien, en ook heb ik eens iets geschreven over de trekrichting van buien. Nu dan onweer dat voor een rivier zou blijven hangen. Voor de waarnemer lijkt het inderdaad zo, maar in werkelijkheid gebeurt het niet. De waarnemer die bij een rivier woont, hoort het bij voorbeeld langdurig onweren, en pas enkele uren later trekt de bui weg. Zo lijkt het althans, maar het is natuurlijk ook goed mogelijk dat de bui op dat moment uitsterft. De waarnemer zal in beide gevallen hetzelfde constateren.

Buienstadium
Een bui ontwikkelt zich op een gegeven moment tot een forse onweersbui, is enkele uren actief door het ontstaan van steeds weer nieuwe cellen, en sterft dan geleidelijk uit. Deze reeks van constateringen kan een waarnemer niet alleen bij een grote rivier opmerken, maar ook op andere willekeurige plaatsen. Dat een rivier dus merkbaar invloed heeft op een onweersbui is door middel van waarnemingen niet hard te maken. Natuurlijk zullen bewoners bij (grote) rivieren mij direet tegenwerpen dat zij het als "ervaren" waarnemers beter kunnen weten, maar laten zij dan troost putten uit het feit dat ik inmiddels bijna 40 jaar in de nabijheid van de rivier de Lek woon.

Bijzonderheden
Wat betreft actief en minder actief onweer zijn er in de loop der jaren wel bijzonderheden geconstateerd. Zo bleek uit een onderzoek in de jaren 1963 tot en met 1967 dat onweersbuien in de omgeving van Rotterdam in de stad zelf beduidend meer neerslag opleverden dan in de omgeving. De onderzoekers schreven dit toe aan de concentratie van industrieën langs de Nieuwe Waterweg. Ook is het mogelijk dat de grotere concentratie van condensatiekernen hierop van invloed is geweest. Boven het centrale deel van Overflakkee is gebleken dat er bij eb veel meer onweer optreedt dan bij vloed. Onweer dat overdag optreedt wordt echter minder door eb en vloed beïnvloed dan nachtelijk onweer.

Overal wat
Het is opvallend dat iedere plaats wel zijn bijzonderheid met onweer schijnt te hebben. Buien die de rivier niet overgaan, bui en die boven een grote, zanderige oppervlakte uitregenen, buien die zich splitsen zodra ze een obstakel op hun weg vinden, en vult u zelf maar in. Ik zal echt niet proberen u van een bepaald "geloof' af te brengen, of u een ander "geloof' proberen aan te praten, maar u kunt van mij -als iemand die een klein beetje deskundig is- veilig aannemen dat het negen van de tien keer op gezichtsbedrog of suggestie berust.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 augustus 1995

Terdege | 68 Pagina's

Het vermeende verband tussen rivieren en onweer

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 augustus 1995

Terdege | 68 Pagina's

PDF Bekijken