+ Meer informatie

Zwerven door de Alblasserwaard

Water, wilgen, boerderijen en vooral molens

7 minuten leestijd

'De Waard" is niet de baas van een herberg, maar een stuk land tussen twee rivieren dat vroeger "waard" werd genoemd. Als in deze waard dan ook nog het riviertje de Albias zijn stroomgebied heeft, dan is daarmee de naam Aiblasserwaard meteen duidelijk. We gaan in deze waard genieten van een oer-Hollands landschap, met water, wilgen, boerderijen, schilderachtige plaatsjes en vooral molens.

Vanaf de A27 nemen we de afrit Lexmond en rijden naar Meerkerk, dat sinds 1986 met nog 6 andere gemeenten is samengevoegd tot de gemeente Zederik, waarvan het bestuurhjk centrum in Meerkerk is gevestigd. De hervormde kerk dateert oorspronkehjk uit + 1400, maar werd in 1828 door brand verwoest en naderhand verkleind herbouwd. Langs de Zouwendijk staan enkele prachtige boerderijen, één uit het midden van de 17e eeuw. Net buiten het dorp staat de wipmolen "De Bonk" die nog regelmatig in werking is. In het recreatiecentrum "De Vijfheerenlanden" is voldoende gelegenheid voor vele soorten ontspanning. Bij de watertoren gaan we over de A27, slaan direct rechtsaf en rijden dan via een heel mooie en landelijke binnenweg door de buurtschap Broek naar Ameide, wat heel vroeger Ter Mey heette. Dit "stedeke aan de Lek" heeft al oude papieren, want de stadsrechten kreeg het al in 1277.

Kerk zonder ogel
Op de Dam staat het mooie oude stadhuisje, dat nu alleen voor huwelijksvoltrekkingen en representatieve doeleinden wordt gebruikt. In 1644 werd dit mooie pandje gebouwd. Ook het Waterschapshuis is onze aandacht zeker waard, terwijl de Voorstraat nog verschillende voorbeelden laat zien van de woningbouw in de 17e eeuw. De hervormde kerk heeft ook al heel wat jaren aan zich voorbij zien gaan, want omstreeks 1350 werd hij gebouwd. Na een brand in 1953 is hij weer in oude luister hersteld. We gaan nu verder langs de rivier de Lek en komen al gauw in Tienhoven. In de bocht ligt daar het hervormde kerkje heel mooi aan de voet van de dijk. Een bijzonderheid is dat het een van de weinige kerken is zonder orgel. De gemeentezang wordt begeleid door een aantal koperblazers.

Nieuwpoort
We blijven op de dijk en genieten van de prachtige panorama's die de rivier ons biedt en komen nu in Langerak. Een specifieke kern heeft het niet, het dorp is over de gehele lengte aan de dijk gelegen. De hervormde kerk, een vroegere parochiekerk, is een van de oudste kerken van ons land en werd in 1969 geheel gereastaureerd. Vroeger heeft er een kasteel gestaan, het "Huis te Langerak". De kleinste vestingstad van Nederland is ons volgende doel: Nieuwpoort. De ridders Harbaren van den Berge en Wouter van Langerak hadden in deze omgeving hun kasteel en stichtten toen "Een nyeuwe porte tussen de Ammers ende Lecke." Als bewijs hoe belangrijk men dit punt vond, kreeg het in 1283 al stadsrechten, want het lag heel strategisch tussen het grensgebied van Holland en Utrecht. Een logisch gevolg was dan ook dat hier vaak de wapens werden gebruikt. Het stadje is een paar maal platgebrand. Het stadhuis werd gebouwd in 1697 met ca. materiaal van het oude stadhuis dat op dezelfde plaats stond en eerst moest worden afgebroken. Daar het stadje ook deel uitmaakte van de Hollandse "Waterlinie werd onder het stadhuis een inlaatsluis gebouwd. We gaan naar Goudriaan. Onderweg komen we twee molens tegen, eerst de wipmolen "De Westermolen" en de volgende is een achtkantige houten poldermolen uit 1850. De forse hervormde kerk beheerst het dorpsbeeld; in de kerk staat een kansel uit 1642. Mocht men in de omgeving een tekort aan cellen hebben, in de toren van de kerk is er nog een beschikbaar, compleet met gevangenenblok.

Groot-Ammers
Ons volgende doel is GrootAmmers. Net buiten Goudriaan -richting Gorinchemslaan we bij wegwijzer nr. 1700 rechtaf en rijden via Ottoland en Vuilendam, hier weer rechtsaf, naar Groot-Ammers. We hebben dit ommetje gemaakt om hier een voorproefje te krijgen van de beroemde Kinderdijk, want hier zien we vier prachtige molens op een rij. Deze molens worden beheerd door de Stichting tot instandhouding van de molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Voor een eventueel bezoek kan men informatie krijgen via tel. 01838-2622. De hervormde kerk van GrootAmmers heeft een mooie toren, waarin verschillende soorten natuursteen zijn verwerkt. Het dorp heeft echter zijn bekendheid te danken aan ooievaarsdorp "Het Liesveld". Bezoek aan het Ooievaarsdorp is mogelijk van 1 april tot 1 september tussen 10.00 en 17.00 uur; 's maandags gesloten. We rijden naar Streefkerk. In het verre verleden hadden de bewoners geen eigen kerk; ze moesten naar de overkant van de Lek in Lekkerkerk ter kerke. Men streefde naar een eigen kerk in het dorp, waardoor de naam Streveland in de loop der tijden veranderde in Streefkerk. Na een kleine "molentocht" (een korenmolen en drie watermolens) zoeken we de Lek weer op om in Nieuw-Lekkerland aan te landen. De gemeente bestaat uit drie dorpskernen: Dorpslaan, Middelweg en Kinderdijk. De wereldberoemdheid heeft Kinderdijk natuurlijk te danken aan de 19 molens van het Hoogheemraadschap Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Eén van de molens kan in het hoogseizoen worden bezocht, terwijl er met een rondvaartboot ook vanaf het water van dit unieke schouwspel kan worden genoten.

Alblasserdam
We verlaten nu de Lek en houden de Noord aan onze rechterhand om in Alblasserdam te arriveren. Op de Dam kunnen we hier het riviertje de Alblas bewonderen. Door de buurtschappen Kortland en Kooiwijk gaan we naar Oud-Alblas. We zijn hier echt in het molengebied, want ook nu zijn we er weer twee gepasseerd. Het silhouet van OudAlblas wordt beheerst door de forse toren van de hervormde kerk. Het bouwjaar is ongeveer 1400. Aan de Brugstraat 3 staat een van de oudste woonhuizen terwijl er in de Peperstraat en ook langs het riviertje de Alblas nog heel wat mooie boerderijen staan. Nu op naar Bleskensgraaf en Hofwegen, zoals de juiste naam van het dorp luidt. Het riviertje de Graafstroom geeft hier en daar heel mooie doorkijkjes en hoekjes te zien, terwijl mooie boerderijen gelukkig ook nog aanwezig zijn. We blijven de Graafstroom volgen en rijden via Molenaarsgraaftot Vuilendam, hier bij wegwijzer 4298 rechtsaf naar Giessen-Oudekerk en zo naar Giessenburg. Heel wat boerderijen, zelfs uit de 17e en 18e eeuw zijn hier nog te bewonderen. Ook bezit het dorp twee musea. De collectie van het museum van de Historische Vereniging bestaat o.a. uit een Oranjehoek, een zuivelhoek en prehistorisch materiaal. Het is geopend op zaterdagen van 13.00-17.00 uur. "Ons Museum" herbergt een kruidenierswinkel, smederij, speelgoed etc. Dit museum kunnen we bezoeken van dinsdag t/m donderdag van 13.30 - 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. We vervolgen onze weg langs het riviertje De Giessen, passeren de buurtschappen Nederslingeland en Muisbroek die via een voetbrug over het riviertje met elkaar zijn verbonden. We besluiten onze tocht (via Hoornaar) in Noordeloos. Bijzondere toeristische aspecten heeft het dorp (gelukkig) niet, daarom kunt u er dan ook, liefst lopend, ten volle van genieten. Voor een langer of korter verblijf: de Waard is het waard!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.