Bekijk het origineel

Vier gevallen van zomergriep tijdens één weekenddienst

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vier gevallen van zomergriep tijdens één weekenddienst

4 minuten leestijd

Weekenddienst is niet altijd het meest plezierige wat je kan overkomen. Over het algemeen wel zeer afwisselend. Ik neem u graag mee tijdens een van m'n diensten. Met enkele voorbeelden van zomergriep die net iets anders verliepen dan je zou verwachten.

Over het algemeen verloopt tijdens een dienst het eerste contact via de telefoon. Patiënt Arie werd aangekondigd door moeder met de vraag of ik even op bezoek zou kunnen komen. Zonder verdere informatie had ik daar natuurlijk nogal wat moeite mee. Er is een andere dokter bij geweest en die heeft gezegd dat het zomergriep is. Maar het duurt nu wel heel erg lang. Bij aankomst zien we een pienter joch dat er ziek uitziet. De ademhaling gaat wat snel. Verder hoest hij vrij veel op. Aan de linkerkant van zijn longen hoor ik de typische verschijnselen van een longontsteking. Een algemeen gebruikt antibioticum gaf na een dag al een merkbare verbetering van het hoesten en een verlaging van de temperatuur.

Buikpijn
Patiënt Bert is een jongen van ongeveer 10 jaar. Moeders belt dat hij al vijf dagen op de bank ligt met buikgriep. Het begon met een koude rilling, slecht eten, misselijkheid en braken. Het rare was dat het almaar slechter werd en de buikpijn steeds heviger. Hij plast ook sinds een dag niet meer. Als je bovenstaand verhaal hoort, voel je zelfs al leek al aan dat er iets niet klopt. Bert blijkt een heldere jongen die er pips uitziet. De hele buik doet zeer, in de rechter onderbuik is de pijn het hevigst. Tijdens lopen neemt Bert een hele typische iets voorovergebogen houding aan, waarbij hij het bewegen van zijn buik zoveel mogelijk tegengaat door zijn arm ertegen aan te drukken. Gesprongen verwaarloosde blindedarmontsteking. Tijdens de operatie vond de chirurg veel pus in de buik. Betekende ook dat Bertus nog zeker een week aan het antibiotica-infuus moest liggen.

Infectie
De volgende patiënte is mevrouw Corpel, een dame van in de tachtig. Ze was niet lekker volgens haar dochter, lag het liefst op bed en voelde zich heel erg moe. Omdat het nogal warm was geweest en er nogal wat zomergriep heerst, had dochter het eerst nog eens wat aangezien. Maar moeder knapte maar niet op. Ze had ook wat last van haar linkerzijde, wat geduid werd als spierpijn. Bij aankomst lag mevrouw Corpel op bed, „hefst de hele dag", ze had geen koorts, en had forse pijn in de Hnkerzij. Nu is de zijde bij uitstek de plaats waar je de nieren kunt voelen. De vraag rijst dan of dit niet een opstijgende-urineweginfectie is. Bij een zogenaamde nierbekkenontsteking heb je bij jonge mensen bijna altijd hoge koorts; bij bejaarden is dat vaak niet het geval. Onderzoek van de urine toonde een hele vieze urineweginfectie aan. Een antibioticumkuur gaf een goede verbetering van de algehele moeheid van mevrouw Corpel.

Rode keel
Patiënt Dekker is een vijftiger die al enkele dagen last heeft van een grieperig gevoel. Kouwelijk, pijn in de spieren en botten, dan weer koud en dan weer heet, een pijnlijke keel en geen zin in eten. Zijn vrouw belde dat hij op bed lag „en dat is nou net helemaal niets voor hem." Nu is dat ook vaak een signaal dat er iets anders aan de hand is dan alleen een zomergriep. Bij aankomst lag meneer lekker in bed. „Valt wel mee, vrouwen zijn altijd zo snel met de dokter te bellen; over een paar dagen ben ik wel weer de oude." Algemeen lichamelijk onderzoek van hart, longen en buik liet geen afwijkingen zien. De keel was echter fors rood met grote keelamandelen waar de etter vanaf droop, om het maar eens wat smeuïg te zeggen. Ook hier gaf een antibioticumkuur snel een verbetering van de klachten.

Bij twijfel bellen
Zomergriep is een ziektebeeld met veel verschillende gezichten. Het blijft echter altijd een valkuil door te zeggen „het zal wel griep zijn". Een aantal andere, ook ernstiger ziekten beginnen namelijk met dezelfde klachten. Naarmate de tijd verstrijkt worden de klachten echter zo ernstig of langdurig dat het niet meer "past" bij een normale griep. Dat is eigenlijk ook de "les" van deze stukjes: wees er altijd op bedacht dat er iets anders achter kan zitten. Bij twijfel altijd even overleggen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 augustus 1995

Terdege | 72 Pagina's

Vier gevallen van zomergriep tijdens één weekenddienst

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 augustus 1995

Terdege | 72 Pagina's

PDF Bekijken