Bekijk het origineel

Snelle opmars van 3D-boeken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Snelle opmars van 3D-boeken

Drie dimensies in een plat vlak

4 minuten leestijd

In een plat vlak kun je geen diepte zien. Een boek is dus per definitie ongeschikt om iets drie-dimensionaals te laten zien. Maar wat bieden dan boeken die "3D" in de titel hebben? Diepte!

De viewmaster is al tientallen jaren geliefd kinderspeelgoed. Een blik door een soort verrekijker levert beelden op met levensechte diepte. Er zijn ook boeken met stereoscopische foto's; als je ze via een bijgeleverd "brilletje" bekijkt, vloeien de twee foto's samen tot één, met dieptewerking. In beide gevallen gaat het over twee opnamen, die heel iets verschillen. Wij zien diepte met onze ogen omdat ze elk een iets ander beeld opvangen. Een dubbele camera imiteert onze ogen en de stereofoto is een feit. De 3D-beelden die nu wereldwijd aan een opmars bezig zijn, werken met een ander principe. Wie een boek met deze platen openslaat, ziet een onbegrijpelijke wirwar van vormen en kleuren, samengesteld door een computer. Op deze pagina's ziet u er een paar. Zou daar diepte in moeten zitten?

Even doorzetten
Ik zal u niet vermoeien met een beschrijving hoe ze gemaakt worden. Wel daag ik u uit om de diepte erin te leren ontdekken. Het kan even duren voor u de juiste manier hebt gevonden, maar uw moeite wordt beloond. Geef niet te snel op, bijna iedereen is in staat om de diepte te zien. De ene keer heb je het idee in een soort kijkdoos te kijken, met allemaal lagen. Een andere plaat tovert een kluwen touw te voorschijn, die je zo zou gaan ontwarren. Maar verrassend is het steeds. In het boek "3D-puzzels" staat een duidelijke omschrijving van de werkwijze, die ik hier laat volgen. „Het idee achter stereoscopisch kijken is dat u niet naar deze beelden kijkt, maar er doorheen. Denk aan de manier waarop uw ogen zich ontspannen als u naar een muur staart -u kijkt niet echt naar de muur, maar min of meer in de ruimte..., naar iets achter de muur. Dezelfde principes gelden voor deze illustraties. U kijkt niet zozeer naar het oppervlak van de bladzijde, maar tuurt eerder door de bladzijde heen. Na jaren experimenteren met verschillende methoden heb ik er een ontdekt die voor beginners het beste lijkt te werken. Houd de afbeelding met verborgen dimensies recht voor uw ogen. Breng de afbeelding dichter naar uw gezicht, totdat ze uw neus bijna raakt. Laat uw bhk zich ontspannen -u zult merken dat u door het papier heen kijkt. Dat is uw beginpunt. Beweeg de afbeelding nu langzaam weg, tot ze zo'n 15 cm van uw gezicht vandaan is.

Probeer uw blik ontspannen te houden, alsof u door het papier heen staart. Als u uw blik ontspannen kunt houden, zult u snel in staat zijn een echt driedimensionaal beeld te zien dat van het papier afkomt. Als u nadenkt over wat u doet, zult u begrijpen waarom dit zo moeilijk te leren is. Waarschijnlijk moet u voor het eerst van uw leven uw ogen trainen om zich op een bladzijde te richten en er tegelijkertijd doorheen te kijken. Om deze hindernis te nemen, moet u uw blik misschien zo weinig mogelijk scherpstellen. Maak u geen zorgen! U zult het driedimensionale beeld zien, zelfs als uw blik zo ontspannen is dat het beeld wat wazig is.

Als u het moeilijk vindt, denk er dan aan dat het sleutelwoord ontspannen is. Als u merkt dat de focus van uw ogen verschuift en uw blik zich op de bladzijde richt, ontspan u dan en begin opnieuw. Als u merkt dat u uw ogen ook maar iets inspant of dat u intensief tuurt, doet u het verkeerd! U moet uw blik wat wazig houden en doen alsof u zonder iets te zien voor u uit staart. Mensen die deze methode proberen, zeggen vaak: „Ik kom op een punt waar ik wat vage schaduwen zie, maar zodra ik mijn ogen daarop probeer te richten, verspringt mijn blik en kijk ik recht naar het papier en er niet meer doorheen." Als dat u overkomt, bent u er bijna! Zorg ervoor dat uw blik zo lang mogelijk wazig en ontspannen blijft. De eerste keer dat u de verborgen diepte in een van de afbeeldingen ziet, ziet u misschien maar een vleugje diepte. Blijf ontspannen en u zult de diepte zich langzaam zien ontwikkelen." Tot zover de schrijver van "3D-puzzels".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 september 1995

Terdege | 80 Pagina's

Snelle opmars van 3D-boeken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 september 1995

Terdege | 80 Pagina's

PDF Bekijken