Bekijk het origineel

Ouder en wijzer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ouder en wijzer

3 minuten leestijd

Op 4 oktober vallen twee zaken samen: de Werelddierendag en het begin van de Kinderboekenweek. Het zijn beide onderwerpen waaraan best aandacht mag worden besteed. De Bijbel leert ons dat dieren goed behandeld dienen te worden: „De rechtvaardige kent het leven zijner beesten". Het staat ook buiten kijf dat het voor de ontwikkeling van kinderen zeer belangrijk is dat ze boeken lezen. Het grote voordeel is dat daarbij ook keuzen gemaakt kunnen worden. Dat staat haaks op de huidige tv-cultuur, waarbij anderen uitmaken wat de kinderen hebben te bekijken.
Per jaar wordt ongeveer 25 miljoen gulden uitgegeven aan het kopen van kinderboeken. Een mooi bedrag zult u zeggen. Dat is het ook wel, maar het komt toch wel wat schriel over als we weten dat in Nederland tien maal zoveel, dus voor 250 miljoen gulden wordt gekocht aan honde- en kattevoer. Daarom adviseer ik graag alle opa's en oma's, ooms en tantes, om bij het geven van cadeautjes aan hun kleinkinderen, neefjes en nichtjes, ook eens te denken aan een goed en spannend boek.
Bij het noemen van genoemde getallen moest ik echter ook denken aan de brieven die ik nu krijg over de situatie in ons land vlak na de oorlog. Wat was het nog armoedig in die eerste jaren. Wat moest er hard worden gewerkt voor weinig geld. Bovendien duurde de distributie nog jaren. In een krant van 1 juli 1948 lees ik dat toen pas de distributie van melk, voorlopig, werd opgeheven. Er kwamen wel steeds meer artikelen vrij te koop, maar er was heel weinig koopkracht. Vooral voor grotere gezinnen was het moeilijk. Mevrouw De Borst-de Pater meldt dat zij 12 jaar was toen de oorlog afliep. Zij was de jongste van een flink gezin. Moeder kreeg eerst een fiets.
Toen er weer genoeg was gespaard kwam de oudste dochter aan de beurt en zo vervolgens. Toen mevrouw De Pater negen jaar later trouwde was ze nog niet aan de beurt gekomen. Toen drie jaar later de tweede baby werd geboren kreeg ze alsnog een fiets van haar ouders. „Wat was ik daar blij mee, maar tegenwoordig heeft ook bijna ieder jong gezin wel een auto." Het is inderdaad goed om er nog eens bij stil te staan hoe het destijds in ons land was, zodat te meer uitkomt hoe goed wij het nu wel hebben. Ik hoop er nog op terug te komen. U kunt herinneringen nog inzenden. Is er aanleiding toe dan nemen wij contact met u op voor een wat uitgebreider verhaal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 september 1995

Terdege | 80 Pagina's

Ouder en wijzer

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 september 1995

Terdege | 80 Pagina's

PDF Bekijken