Bekijk het origineel

Wordt het een roede of een rail?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wordt het een roede of een rail?

5 minuten leestijd

Nu de winter op de stoep staat, komen de gordijnen weer in beeld. Om het gure weer echt buiten te sluiten worden ze dichtgetrokken om het binnen extrabehaaglijk te laten zijn. Het ophangen ervan kan op verschillende manieren.

Gordijnen aan een "ouder wetse" rail ophangen is nog altijd zeer efficiënt. Bij een gewone rail aan het plafond is een afwerking met een bak, oftewel "gordijnkoof', mooi om de rail weg te werken. Zo'n gordijnkoof is op allerlei manieren in te passen in het geheel. De een kiest daarbij voor contrast, de ander juist voor een "onzichtbare" afwerking. In het laatste geval moet de koof worden bekleed met dezelfde stof als die van het gordijn. Wie kiest voor contrast, krijgt een bijzonder effect wanneer de randen van het gordijn worden afgewerkt met een rand (border), eventueel met een ingenaaide bies, in de kleur van de koof Ook accessoires als een franje- of noppenrand maken een gordijn heel apart.

Draperie nieuwe stijl
Een draperie langs het plafond biedt een mogelijkheid om het gordijn iets extra's mee te geven en de rail te verbergen. Draperieën zijn in vele uitvoeringen te bestellen of zelf te maken. Het draperiehulpstuk (dat eruit ziet als de voorkant van een flessenrek) is een makkelijk hulpmiddel om ingewikkelde sierbogen, eventueel met knotten aan de zijkant, tot stand te brengen. Uiteraard is de roede eveneens een uitstekend hulpstuk.
Om de afhangende delen sierlijk langs de zijkant te leiden kan een drapeerhaak worden gebruikt. We kennen nog de rozetten van vroeger, die inderdaad vaak de vorm van een roos hebben, of een simpele koperen knop, al dan niet met een ingeslepen randje. Een kijkje in de speciaalzaak levert veel ideeën op.
Bij rozetten of knoppen hoort eigenlijk een embrasse. Gevlochten embrasses uit een stof passend bij het gordijn of een koord met flossen zijn de meest gangbare mogelijkheden. Nieuwe materialen, passend in de ecotrend (jute of katoen) in natureltinten zijn erg in. Maar ook een ketting, sisalkoord of henneptouw kunnen een finishing touch geven aan een bepaalde interieurstijl.

Lussen en strikken
Bij de klassieke gordijnroede kunnen in plaats van gordijnhaken strikjes worden gebruikt om de stof aan de ringen te bevestigen. U kunt de ringen ook helemaal weglaten en de strikken direct aan de roede hangen. In plaats van strikken kunt u ook lussen maken. Net als kant-en-klaar gemaakte draperiepakketten, zijn gordijnen met lussen of strikken in de speciaalzaak verkrijgbaar. Afzomen op de juiste hoogte kan, maar het teveel aan stof kan ook als een waterval op de grond worden geschikt. Met strikken of lussen direct aan de roede is het het mooiste om deze uit dezelfde stof als het gordijn te maken. Strikken aan ringen zijn echter ook leuk in een contrasterende kleur. Biaisband, dat in vele tinten te krijgen is, biedt daarvoor een simpele oplossing.

Lamellen
Wanneer u koos voor lamellen en behoefte hebt aan een iets minder cleane uitstraling, kunt u ze combineren met overgordijnen. Ook een oplossing is het Duitse systeem van nepgordijnen: Links en rechts wordt slechts één baan geplooide stof gehangen. Dicht kunnen de gordijnen niet, maar een warmere sfeer geeft het wel. Lamellen als sluitgordijn met daarvoor draperieën is ook een mogelijkheid. Een draperie geeft het voordeel dat de ophanging van rolgordijn, lamellen of jaloezie wordt verborgen achter nonchalant opgehangen stof of zeer chique genaaide bogen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 oktober 1995

Terdege | 88 Pagina's

Wordt het een roede of een rail?

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 oktober 1995

Terdege | 88 Pagina's

PDF Bekijken