+ Meer informatie

Even langs bij een creatieve boerin

8 minuten leestijd

Even langs bij een creatieve boerin

Voor menige moeder ontstaat nadat de kinderen de deur uit zijn door zelfstandigheid of huwelijk, een leegte. Daar waar eerst de zorg voor de kinderen lag is een gat gevallen. Eén van de manieren om die leegte op te vullen is het beoefenen van een hobby.

Iemand die dat met veel plezier doet is mevrouw N. van de Berg uit Tollebeek. Na het vertrek van de kinderen wierp zij zich op kwast en kraal. „Ik ben begonnen met een schildercursus", vertelt de boerin. „Een kennis uit Emmeloord nodigde mij daar voor uit. Daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor. Het sloeg zo aan!"

In de kamer sieren enkele schilderprodukten de meubels. „Het is Assendelfter volksschilderkunst. Het lijkt op Hindelooper, maar dit is fleuriger. Er zijn meer kleuren die gebruikt worden. Hindelooper moet het toch vooral hebben van de blauw- en grijstinten."

Kralen
Maar het is niet bij schilderen gebleven. Ongeveer zeven jaar geleden begon de inwoonster van Tollebeek met een kralencursus. Deze hobby was haar op het lijf geschreven en sinds die eerste cursus heeft mevrouw Van de Berg zich steeds verder ontwikkeld.

Nu is het zover dat ze zelf cursussen geeft aan belangstellende kennissen, die graag afreizen naar de Urkerweg 44. „Meestal zijn er zo'n zes of zeven dames. We komen eens in de week bij elkaar. Het is vrijblijvend. Sommigen blijven een jaar, anderen drie maanden.

Ik heb hier een groot aantal boekjes met ideeën en technieken. Die gebruiken we veel. Ook ontwerpen en bedenken we zelf van alles. De cursisten geven zelf aan wat ze willen maken en ik help ze daarbij. En onderling is het enorm gezellig. Sommige dames zeggen: Joh, voor de gezelligheid alleen al zou ik het niet willen missen."

Ook de jongste dochter Theodora, die nog thuis woont, is elke cursusavond trouw van de partij. Al moet dat nu wat minderen omdat de school en daarmee het huiswerk ook de nodige aandacht vraagt. „Voor mij is het ook begonnen als hobby", vertelt ze. „Maar nu is het: eerst studeren en dan pas meedoen. Maar ik probeer wel om er altijd even bij te zijn, daar is het veel te leuk voor."

Het enthousiasme van Theodora heeft zelfs geleid tot een cursus aan haar vriendinnen. Mevrouw Van de Berg: „Ze kwam op een dag thuis en zei: 'Mam, mijn vriendinnen vragen of u hen ook een cursus wilt geven.' En dat is toen gebeurd. Leuk he?"

Variatie
Mevrouw Van de Berg pakt een "molentje"; een rond bakje op een soort draaischijf In het bakje deponeert ze een fors aantal gekleurde kralen. Een koperdraad wordt in de laag kralen gestoken en via de draaischijf laat de Tollebeekse het molentje snel rondgaan. Een twintigtal kralen zit binnen een mum van tijd aan de draad.

„Dat is zo handig. Voordat we beginnen heb ik meters kralendraad gedraaid. Stel je voor dat je die een voor een aan de draad moest rijgen. Ik moet er niet aan denken. Het is echt een soort toverding."

De koperdraden vol gekleurde kralen worden via "buigen, vouwen en draaien" omgevormd tot fraaie werkstukken. Dat kan een miniatuur mattenklopper zijn, maar ook een forse en een goed gelijkende appel- of pereboom. Een bekende toepassing is ook de kralenportemonnee. Een aantal kleurig vormgegeven beurzen liggen te pronken op tafel.

„Daar heb ik dan wel zo'n vier en een halve meter draad voor nodig", vertelt de hobbyiste. Diverse kralenplanten sieren de huiskamer. De blauwe druifjes vertonen een treffende gelijkenis met hun natuurlijke voorbeeld. Rozen, narcissen, klaver, weegbree met zijn specifieke bladeren, bonsaiboompjes, van alles is een kralenvariant te maken. Zelfs een heuse treurwilg behoort tot de mogelijkheden.

Verschillende boompjes zijn ingebracht in een doorzichtige plastic bol. „Dat doet ze veel mooier uitkomen", vertelt mevrouw Van de Berg. Ook kunnen de bloemen en boompjes verfraaid worden met diverse accessoires. Zo is de pereboom bijvoorbeeld behangen met bedrieglijk echte minipeertjes.

Ook voor decoratie zijn kralen erg geschikt. Dat laten enkele schelpen zien die met wat kralendraden zijn omgetoverd in vensterbank-blikvangers. De creatieve polderbewoonster is zelfs niet aan koninklijke aandacht ontsnapt. Tijdens de viering van Koninginnedag vorig jaar op Urk kwam de vorstin langs de kraam waar mevrouw Van de Berg stond met haar kralen.

„Toen heb ik haar een kralenportemonneetje aangeboden. Ik had tranen in de ogen toen ze weg was." Een foto met een lachende koningin Beatrix die het werkje bewondert hangt in de keuken. „Toen ze jarig was heb ik haar een foto opgestuurd. Ach, ze ziet 't zelf misschien niet eens, maar ik vond het toch leuk om te doen. Het is tenslotte de Koningin. Die zie je niet elke dag."

M. Kalle

                              ------------------------------

Ouder en wijzer

Regelmatig vertrekken vanuit Nederland hulptransporten naar de nog steeds straatarme Oosteuropese landen. Tal van kerkelijke gemeenten hebben een band met een zustergemeente in een van de voormalige communistische landen. Wanneer er weer een hoeveelheid goederen is verzameld, gaan vrijwilligers op reis om de behoeftige geloofsgenoten daar te verblijden.

Wanneer ze terugkomen horen we de verhalen over de kommervolle omstandigheden waarin velen nog steeds verkeren. Alleen de ouderen onder ons kunnen zich nog herinneren dat ook in Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog aan alles gebrek was. Die situatie duurde ook veel langer dan tegenwoordig vaak wordt gedacht.

Mevrouw Heeringa-Norden uit Groningen is in de pen geklommen om een aantal herinneringen op papier te zetten. Zij vertelt dat bij haar thuis geen honger is geleden in de oorlog, maar dat het ook daarna tobben was met kleding en schoeisel. „Elk jaar werden de kinderen een stukje groter. Maar waar moest moeder nieuwe jurkjes kopen? De winkels waren leeg.

Eens bracht mijn tante ons een roze gebloemde damesjurk. Ooit had een schooljuf die gedragen, maar tante mocht die jurk wel mee. Hoe het kon weet ik niet, maar tante haalde uit dat ene exemplaar twee meisjesjurkjes. Soms werden ook schoenen te klein. Dan knipten we er een stukje uit. Zo hadden onze voeten weer de ruimte.

Na de oorlog kwamen er brieven uit Amerika, waarheen een neef van mijn grootmoeder was geëmigreerd. Voor ons was het een wonderland waar ze alles hadden waarvan wij slechts konden dromen. Bijvoorbeeld een vulpen die je nooit behoefde te vullen. "Ballpoint" heette zo'n ding.

Grootmoeder mocht schrijven wat er nodig was voor de kinderen en kleinkinderen. Toen werd het een beetje feest bij ons, want telkens kwamen er pakketten kleren uit het wonderland. Zo kreeg ik eens een blauwe doorknooprok. Er zaten wel een paar verschoten plekjes op, maar dat telden we niet.

Heel blij was ik met die rok en met het witte bloesje met de roze en blauwe nopjes. Met plezier hebben we brieven geschreven naar Amerika om te bedanken dat ze ons in die schrale jaren deelden van hun overvloed. Maar we hebben ook de Heere bedankt dat hij het mensen in hun hart gaf om dit te doen."

L.J. Ruijgrok

                              ------------------------------

Winkelen

Dat de wal het schip keert is een gezegde waarvan ouderen in hun leven de waarheid nogal eens hebben ondervonden. Het lijkt ook weer zo te gaan met de ontwikkelingen in de levensmiddelenhandel.

Vroeger had iedereen een kruidenier, een groenteman en noem maar op onder handbereik. Het geweld van de supermarktketens hield echter rigoureus opruiming onder de kleine winkels. Maar... de buurtwinkel komt weer terug.

Albert Heijn is ermee begonnen in Rotterdam en er gaan er in de nabije toekomst meer open. Met name ten gerieve van drukke tweeverdieners die graag een winkel voor dagelijkse dingen in de buurt hebben. Maar ook veel ouderen zullen het toejuichen als boodschappen op loopafstand kunnen worden gedaan

                              ------------------------------

Wachtgelders

Voor ambtenaren die werkloos worden is er een zeer behoorlijke wachtgeldregeling. Wel is het zo dat de opbouw van de pensioenregeling dan niet doorgaat. Wie jong is kent daar niet zo'n hoge prioriteit aan toe. De pensioengerechtigde leeftijd lijkt immers nog ver weg.

Voor oudere werknemers ligt dat anders. Zij zien de tijd naderbij komen dat ze, in plaats van een salaris, aow en een pensioen krijgen. Wanneer de premiebetaling door werkloosheid onderbroken wordt, heeft dat de nodige financiële gevolgen voor de oude dag. Gelukkg gaat dat nu veranderen.

Minister Dijkstal heeft met de ambtenarencentrales een aantal afspraken gemaakt die verbetering brengen in de situatie. Voor een "wachtgelder" boven de 55 jaar zal de pensioenopbouw volledig doorgaan. Onder die leeftijd geldt een beperking tot een jaar.

                             ------------------------------

Ventilatie

Nu de winter nadert kan het geen kwaad om nog eens extra de aandacht te vestigen op een goede isolatie. Ook een gezin van maar twee personen produceert iedere dag ongeveer 8 liter vocht.

Het is niet gezond om in een vochtige omgeving te leven. Verkoudheden en reumatische aandoeningen behoren tot de gevolgen, want bacteriën en virussen gedijen uitstekend in zo'n klimaat. U kunt een vochtig woonklimaat herkennen aan condens op de ramen, een muffe lucht, klonterende suiker en schimmelvorming op de wanden.

U kunt voor een goede ventilatie op allerlei manieren zorgen, als u maar bedenkt dat het wel moet gebeuren, zelfs als het buiten regent. In de brochure "Eigen huis en onderhoud" van de Vereniging Eigen Huis is veel informatie te vinden over de ventilatie van woningen.

Leden van de genoemde vereniging kunnen de brochure bestellen tegen betaling van ƒ 14,-. Niet-leden betalen ƒ 16,-. Wilt u de brochure hebben, maak dan het bedrag dat op u van toepassing is over op gironummer 2665588 van Eigen Huis te Amersfoort.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.