Bekijk het origineel

Het landschap leeft

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Het landschap leeft

2 minuten leestijd

De naam Marjolein Bastin is aanduiding geworden voor een bepaalde tekenstijl: „Het ziet er wat Marjolein-Bastinachtig uit." Dat zegt wel wat over de bekendheid en populariteit van haar tekeningen. Tot in detail legt zij de natuur vast. Bloemen, kevers, halmen, grasjes, een vlinder, vogelveertjes...

In sommige boeken schrijft Marjolein Bastin zelf de teksten bij haar tekeningen. In "Levend landschap" doet Frans Buissink dat. Hij weet veel van de natuur af; hij was lange tijd hoofdredacteur van het natuurblad Grasduinen.

Hij geeft geen saaie opsommingen, maar heeft een levendige verteltrant. Daarbij maakt hij geregeld zijn ongenoegen kenbaar over oprukkende verstedelijking en het kleine beetje ongerepte natuur in ons land. Als je het boek doorbladert, merk je natuurlijk niets van deze zaken.

Er blijkt genoeg te genieten voor wie er oog voor heeft. Zelfs een schuurtje kan een compleet natuurmonument vormen, schrijft Buissink naar aanleiding van een tekening van Marjolein. En hij vertelt hoe je in je eigen tuin vogels kunt lokken.

Groenlingen bijvoorbeeld met een bottelroos, en putters met distels en kaardebollen. Op een koude winterdag strijken ze neer om de planten van hun "etenswaren" te ontdoen. Allerlei landschappen trekken aan je voorbij, mèt de dieren en planten die er leven.

Duinen, bos, weide, een vennetje, de slootkant... Bastin beperkt zich in dit boek niet tot ons eigen land. De Alpen, de Provence, zelfs het Central Park in New York worden ook vastgelegd. Bij het bekijken van de tekeningen krijg je niet alleen bewondering voor de tekenares die dit alles vastlegde, maar ook voel je diepe verwondering over de machtige Schepper die het allemaal heeft gemaakt.

Jammer dat Frans Buissink die verwondering niet lijkt te delen. De aarde krijgt bij hem een hoofdletter en hij laat een zwartkop met toestemming van „de schikgodinnen" vanuit NoordAfrika naar een vlierbosje in Nederland vliegen. Tekst en tekeningen zijn gerangschikt naar de loop der seizoenen, een logische volgorde.

"Levend landschap", tekeningen Marjolein Bastin, tekst Frans Buissink; uitg. Bosch & Keuning, Baarn; 158 blz., ƒ 49,50.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 november 1995

Terdege | 80 Pagina's

Het landschap leeft

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 november 1995

Terdege | 80 Pagina's

PDF Bekijken