+ Meer informatie

Ook 1995 was zeer warm

4 minuten leestijd

Een globaal overzicht van het weer in 1995. Ook 1995 was in zijn totaliteit warm en droog en tevens vrij zonnig. Het meest opvallende naar mijn smaak was de prachtige hoogzomer (juli/augustus), die zich kon meten met de allermooiste zomers die ooit zijn waargenomen.

Januari had een koude start met talrijke sneeuw- en hagelbuien, maar enkele dagen later werd het zacht met grote hoeveelheden regen. Het werd dan ook een zeer natte maand. Februari viel op omdat het vrijwel de gehele maand zeer zacht was. Daarbij vielen ook grote hoeveelheden regen. Er kwamen maar 2 nachten met vorst voor (normaal 13). Met een gemiddelde temperatuur van 6,3 graden was het een van de zachtste sprokkelmaanden van deze eeuw.
In maart was het aanvankelijk zacht, maar verderop in de lentemaand werd het steeds kouder. Het slot was zelfs onvervalst winters met sneeuw en vorst. Op 17 maart kwam een kort maar fel onweer voor, dat nogal wat schade aanrichtte. Totaal gezien was de maand nat en zonnig, een combinatie die maar weinig voorkomt.

Droog
In april was zowel het begin als het slot mooi en soms zelfs warm, maar tussendoor was het koel en buiig. Het werd een droge maand, maar de zon scheen maar weinig. Rond de feestelijkheden van 50 jaar bevrijding was het in mei heel mooi en warm lenteweer, maar daarna maakten we een terugval mee, waarbij pas aan het einde van de maand weer warm weer voorkwam. De bloeimaand was wel vrij zonnig. Zeer koel zomerweer wist in juni nauwelijks van wijken. Pas rond de 19e volgde een licht herstel. Vanaf 24 juni werd het echter zonnig en zomers, het voorspel van de prachtige hoogzomer. Juni was uiteindelijk koel en iets te droog.

Zeer zomers
Juli werd een zeer fraaie zomermaand, met vooral vanaf de 9e zeer warm zomerweer. De maand werd bijna een herhaling van juli 1994, die de warmste was sinds 250 jaar. Zo ver kwam het niet, maar juli ging wel als zeer warm, zeer zonnig en droog de geschiedenis in. Augustus werd de beste oogstmaand in 20 jaar, en had veel gelijkenis met zijn illustere voorganger van 1975. Veel zon, zeer warm en zeer droog kon augustus worden genoemd toen de balans werd opgemaakt. Pas na de 24e kwam een einde aan het zomerse weer. September werd geen staartje van de zomer, maar een echte herfstmaand was het ook niet. Hoewel het meestal rustig weer was, kwamen slechts een paar mooie dagen voor. Het werd een sombere en iets te natte maand.

Mooi en rustig
Daarentegen was het in oktober heel vaak mooi weer met vooral in het begin hoge temperaturen. Ten slotte bleek dat de wijnmaand alleen 1969 en 1921 qua temperatuur voor moest laten gaan. Oktober bleek een zeer warme, een zeer droge en een zeer zonnige maand te zijn geweest. November werd een heel rustige maand met af en toe wat lichte vorst. De zo gebruikelijke herfststormen ontbraken op het toneel. November bleek een iets te zachte, vrij zonnige en plaatselijk zeer droge maand te zijn geworden. December ging koud van start, voor het eerst sinds 14 jaar.

Deze bijdrage is de laatste voor Terdege. Ik wil alle lezers graag bedanken voor het lezen van "Wat een weer" en voor hun reacties.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.