Bekijk het origineel

BEELDEN UIT MESOPOTAMIË

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

BEELDEN UIT MESOPOTAMIË

4 minuten leestijd

Irak. De naam van dit land doet ons meteen denken aan oorlog, Koeweit, Saddam Hoessein, enz. Maar dat er in dat gebied belangrijke gebeurtenissen uit de bijbelse geschiedenis plaatsvonden, realiseren we ons eigenlijk nooit. En toch: daar werd Abraham geroepen uit Ur der Chaldeeën. Daar lagen de machtige rijken die Israël naar het leven stonden: Assyrië met de stad Ninevé, waar Jona heen moest. Daar lag het toenmalige wereldrijk van Nebukadnezar met Babel als centrum. Wat is er over van die plaatsen, Ur, Babel en Ninevé?

In het zuiden van Irak, ongeveer 15 km van Nasirya vinden we de overblijfselen van Ur, in het door hitte en droogte verpulverde leem. Sporen van de indrukwekkende beschaving van de Soemeriërs, waarvan de belangrijke stad Ur deel uitmaakte. Uit dit toen vruchtbare gebied in Mesopotamië tussen de Eufraat en de Tigris werd Abram weggeroepen. Weg uit zijn land vol cultuur en ontwikkeling. Op weg in geloof en gehoorzaamheid naar het beloofde land.
De gerestaureerde en gedeeltelijk herbouwde tempeltoren, een "ziggurat", geeft ons een idee van de enorme bouwwerken uit die tijd. Het gebouw heeft een grondvlak van 62 bij 43 meter en telde drie verdiepingen. Het was gewijd aan de maan-god Nannar. De overblijfselen van een koninklijk paleis laten ons zien dat men de lemen stenen met asfalt aan elkaar verbond. Over dat asfalt (pek) lezen we ook in de Bijbel, al in Gen. 6:14. De leeftijd van deze restanten is enorm: 4500 jaar! En na al die eeuwen imponeert het ons nog. Wat moeten dat een knappe bouwmeesters geweest zijn.

Babel
Toen Ur in volle glorie was, was Babel nog een klein dorpje aan de Eufraat. Babel had verschillende perioden van groei en bloei. De "hangende tuinen" behoorden tot de zeven wereldwonderen. Ze vormden een onderdeel van het paleis van Nebukadnezar. Tijdens zijn regering (ca. 600 v. Chr.) was het de grootste en mooiste stad van die tijd. Het was de "koningin der koninkrijken" (Jes. 47:5). Rechte, wijde straten waren geplaveid met baksteen en asfalt. Het is nu nog te zien op de "processiestraat", de oudst bekende asfaltweg. Sinds 1978 wordt intensief gewerkt aan opgraving en restauratie. Eigenlijk gaat men veel verder: Babyion wordt herbouwd. President Saddam Hoessein laat stenen in de muren metselen om te zorgen dat deze herbouw nooit vergeten wordt. „Is dit niet het grote Babyion dat ik herbouwd heb?''
De zwarte leeuw van Babyion is uit basalt gehouwen. Onder de leeuw een mens, als typering van een overwonnene, een slachtoffer. Een symbolische uitbeelding van overheersing en onderdrukking.

Ninevé
Vlakbij de huidige stad Mosul in Noord-Irak, aan de Tigris, heeft Ninevé gelegen. Het was een uiterst belangrijke stad in Assyrië. De namen van zijn koningen treffen we in de Bijbel aan, o.a. Sanherib. Diens paleis telde 71 kamers en had 27 ingangen. Terecht wordt Ninevé in Jona herhaaldelijk "de grote stad" genoemd. Een muur van twaalf kilometer lengte met vijftien poorten omspande de stad. De overheid heeft enkele poorten en delen van de muren laten reconstrueren. Met verbazing zie ik de afmetingen. Dus hier moest Jona gaan preken. Het bijbelboek Jona wordt er des te indrukwekkender door.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 december 1995

Terdege | 80 Pagina's

BEELDEN UIT MESOPOTAMIË

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 december 1995

Terdege | 80 Pagina's

PDF Bekijken