Bekijk het origineel

Kraamcadeautjes maken achter de naaimachine

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kraamcadeautjes maken achter de naaimachine

3 minuten leestijd

De luierzak is heel geschikt om pampers of katoenen luiers in op te bergen. Maar u kunt hem uiteraard ook voor andere spulletjes gebruiken. Leuk om weg te geven en leuk om te maken. Dat geldt ook voor de geappliceerde handdoeken.

Luierzak
De ene zak is gemaakt van drie verschillende stofjes, terwijl voor de andere een handdoek (75x150 cm) is gebruikt. Knip naar maat: bodem: 22x29 cm (ook 1 x van karton) zak: 110x55 cm (55 cm is de hoogte) ruche voorkant: 85x7,5 cm. ruche bovenkant: 90x7,5 cm. Knip het bovenstuk volgens patroon, tweemaal uit stof en een keer van fiberfill. De bovenruche wordt aan één kant gerolzoomd. Daarna wordt deze aan het ronde bovendeel gezet, met gelijk daarop het achterste bovendeel. Dit keren en de fiberfill erin doen. Voorkantruche zomen en aan de voorkant van de zak zetten. Daarna wordt de lange kant zak aan de bodem genaaid, waarbij de ruche midden voor komt. Om verder het naaien (plooien) te vergemakkelijken, kunt u het beste meteen het karton op de bodem leggen, zodat de zak meteen zijn vorm heeft. Van boven maakt u aan elke kant 2 plooien van 7,5 cm diep, waarna de zak aan het bovendeel wordt genaaid. Midden voor, bij de ruche, blijft de zak dus open, zodat u bij de luiers kunt. Zet een ophanglusje aan de bovenkant van de zak.

Handdoeken appliceren
Applicaties zijn te koop. U kunt ze zelf maken door uit motiefstof een motief te knippen. Ook van stof zonder duidelijk patroon kan een applicatie worden gemaakt. U tekent dan met een stof-potlood op de achterkant van de stof bijv een bloem, vrucht, paddestoel, hartje of iets dergelijks, waarna u het uitknipt en appliceert. De applicatie op de handdoek spelden. De spelden dwars op de kant steken, zodat de naaimachine eroverheen kan naaien (wel voorzichtig, want anders knapt de naald). Dit voorkomt het schuiven van de applicatie. Goed spelden is het halve werk. Rijgen kan ook. Dan stelt u de machine op een zigzag-steek, bijv breedte 3, steeklengte minder dan 0,5. Gebruik een niet al te smalle zigzag, want dan kan de applicatie tijdens het wassen loslaten. Een (doorzichtig) "applicatievoetje" is voor dit werk heel handig. De applicatie na het opnaaien strijken. Daarna eventueel nog een satijnen strik of strook opzetten. 2 X knip penen IxuNfl berfill
Op het witte gastendoekje is een kant-en-klaar gekochte satijnapplicatie met een paar pareltjes genaaid; aan de onderkant een mooi kantje. Tip: Als er op het kaartje aan de handdoek staat: 3 x apart wassen, betekent het vaak niet dat deze afgeeft, maar dat de ingeweven band door te hoge temperatuur krimpt. Door 3 x apart wassen voorkomt u dit. Tip: Kies voor de applicatie stof die op dezelfde temperatuur als de handdoek gewassen kan worden. Een handige opbergzak voor papieren of katoenen luiers, een geappliceerde handdoek: leuke kraamcadeautjes die vlug klaar zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 januari 1996

Terdege | 68 Pagina's

Kraamcadeautjes maken achter de naaimachine

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 januari 1996

Terdege | 68 Pagina's

PDF Bekijken