Bekijk het origineel

Geselsie uit Suid-Afrika

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geselsie uit Suid-Afrika

3 minuten leestijd

Sinds ik in Zuid-Afrika woon, ben ik er niet nieuwsgieriger op geworden. Althans, m'n belangstelling voor de wereld in het algemeen heeft behoorlijk terrein verloren. Een lapje Zuid-Afrikaans en een hoekje Nederlands grondgebied waarop familie en vrienden verblijven, dat is voor mij het belangrijkste geworden. Nogal een verandering voor een fervent kranten- en weekbladlezeres als ik was. Geen wonder trouwens, want toen ik nog bij het RD werkte, had ik vele geschreven Nederlandse media onder handbereik. En een flink deel ervan was interessant, vond ik tenminste. De stand van zaken in Zuid-Afrika is beduidend anders. We lezen geen enkele krant en hebben niet een abonnement op een tijdschrift of iets dergelijks. Gebrek aan interesse in het wel en wee der wereld? Ja, tenminste zoals we het hier voorgeschoteld krijgen. We begonnen met nu en dan Beeld te kopen, de grootste -en naar men zegt- beste krant in het Afrikaans. Ik vraag me af hoe andere Afrikaanse kranten dan moeten lijken, maar ik vind het pure geldverspilling om er zelfs maar één keer een te kopen. Als Beeld al een sensatieblad zonder inhoud is, dan moet de rest helemaal treurig zijn! Om ons Engels een beetje op peil te brengen, zijn we vervolgens The Star gaan lezen, maar ook dat waren we al snel beu. 't Was beter dan Beeld, dat wel, maar veel meer dan doorbladeren deden we ook die krant niet. En als je wat las, kreeg je steeds het vervelende gevoel dat het artikel misschien wel waar was, maar dat het net zo goed anders kon zijn. 'k Weet wel, er is geen een krant die de wijsheid en waarheid in pacht heeft, maar het ligt er hier wel heel dik bovenop. Hoe de kranten er ongeveer uitzien? Je zou ze als lees-tv kunnen bestempelen: een flitsje van dit, een paar regeltjes van dat en alles vreselijk oppervlakkig. Fatsoenlijke achtergrondinformatie ontbreekt grotendeels, tenminste als je het vergelijkt met de kranten in Nederland, 'k Heb me afgevraagd hoe dat toch zou komen. Misschien wel omdat de krant inderdaad heel lang de functie van lees-tv heeft gehad. Pas in het midden van de jaren zeventig werd de televisie letterlijk toegestaan. Tegenwoordig schijnt men de "achterstand" op de buitenlandse beeldbuis aardig te hebben ingelopen, maar ik kan me zo voorstellen dat de mensen vroeger toch wel een alternatief op papier wilden hebben voor dat verboden, verleidelijke ding dat in het buitenland al zo populair was. Eigenlijk is het dus voor iemand die geen tv in z'n huis wil niet zo vreemd dat kranten ook niet erg welkom zijn. En al mis ik de rest van de wereld wel een beetje, de dikke zeepost-enveloppen met Nederlands leesvoer waarmee m'n moeder en de redactie van Terdege ons op de hoogte houden, maken veel goed, zelfs al is het meestal erg oudbakken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 februari 1996

Terdege | 96 Pagina's

Geselsie uit Suid-Afrika

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 februari 1996

Terdege | 96 Pagina's

PDF Bekijken