Bekijk het origineel

Licht en voedzaam: Rijstgroentesoep en rijst met vis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Licht en voedzaam: Rijstgroentesoep en rijst met vis

4 minuten leestijd

Met rijst kunt u in een handomdraai een licht, voedzaam en smakelijk gerecht op tafel zetten. Rijst is lichtverteerbaar en heeft een hoge voedingswaarde. Bovendien biedt rijst mogelijkheden voor veel variaties in het menu. De meeste langkorrelrijst komt uit de Verenigde Staten. De korrel van deze rijstsoort is slank en ongeveer vier maal zo lang als de dikte. Er is langkorrelige witte rijst en langkorrelige zilvervliesrijst. Bovendien bestaat van beide soorten een snelkokende variant. Voor deze recepten gebruiken we snelkokende langkorrelige witte rijst. Deze rijst wordt ook wel "parboiled" rijst genoemd. De langkorrels worden voor het pellen onder hoge druk gestoomd. De mineralen en vitaminen uit het rijstvliesje blijven bewaard doordat zij tijdens het stomen als het ware in de korrel worden gedreven. Als u de hoeveelheden aanpast, kan de rijst-groentesoep ook prima als hoofdgerecht worden gegeten. Lekker licht met ovenwarm stokbrood en kruidenboter.

Rijst-Groentesoep
Voor vier personen:
125 gr Amerikaanse langkorrelrijst, zout
versgemalen peper, 2 pakjes diepvries soepgroenten
% liter runderbouillon (van een blokje)
1 bosje peterselie, 2 el broodkruim
1 teentje knoflook, 2 el olijfolie
Breng VJ liter water met zout aan de kook. Doe hier de rijst in en kook in 15 minuten zachtjes gaar Ontdooi de diepvries soepgroenten in de runderbouillon en laat 15 minuten zachtjes koken op een laag pitje. Hak de peterselie fijn en bak aan in de olijfolie samen met het broodkruim en een geperst teentje knoflook. Roer de gekookte rijst door het broodkruimmengsel. Breng eventueel de soep op smaak met kruiden en schep deze in vier diepe borden. Schep in het midden het broodkruimmengsel (niet doorroeren) en dien direct op.

Rijst met gerookte vis
voor vier personen:
200 g Amerikaanse langkorrelrijst, 2 I visbouillon
zout en peper, 2 hardgekookte eieren
4 gerookte visfilets, 1 zakje Hollandaise saus
10 sprietjes bieslook
Kook de langkorrelrijst in de visbouillon volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Roer tussentijds en breng op smaak met zout en peper Pel de eieren en prak ze met een vork fijn. Leg de gerookte filets in een ondiepe pan, voeg water toe zodat ze net onder staan en laat de vis zachtjes gaar worden. Haal de filets uit het water, trek het vlees voorzichtig uit elkaar en venwijder de graten. Maak de Hollandaise saus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Slap de saus indien nodig af met wat slagroom of visbouillon. Knip de bieslook fijn. Schep de stukjes vis voorzichtig door de rijst, verdeel over de borden en schep de Hollandaise saus er overheen. Bestrooi het geheel tenslotte met fijngeprakte ei en de bieslook

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 maart 1996

Terdege | 96 Pagina's

Licht en voedzaam: Rijstgroentesoep en rijst met vis

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 maart 1996

Terdege | 96 Pagina's

PDF Bekijken