Bekijk het origineel

„Iemand die borduurt, verveelt zich nooitf'

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Iemand die borduurt, verveelt zich nooitf'

8 minuten leestijd

Rozen, rozen en nog eens rozen. In zijn huiskamer alleen al telde de heer Beukers 307 van deze bloemen. Allemaal geborduurd door zijn vrouw. Hoewel rozen favoriet bij haar zijn, komen er in hun woning in Alphen aan de Rijn ook nog andere geborduurde "werken" voor Van de kelder tot de slaapkamer en van de schuur tot het toilet.

Boven de zitbank hangt feen prachtige merklap met daarop het jaartal 1879. ,Ja, die heeft mijn grootmoeder gemaakt", vertelt mevrouw Beukers. „Zij borduurde ook veel en mijn moeder eveneens. Ik heb de liefde voor borduren van huis uit meegekregen." Maar naast borduren is mevrouw Beukers ook bedreven in andere vormen van handwerk. Knopen bijvoorbeeld. Het vloerkleed is zelf geknoopt. „Raad eens hoe veel knopen erin zitten", vraagt meneer Beukers. Hij volgt alle verrichtingen van zijn vrouw met interesse. Het vloerkleed blijkt uit 135.000 knopen te bestaan en is in twintig dagen vervaardigd. „Ik had hulp hoor", verklaart mevrouw Beukers. „Een mevrouw bood aan me te helpen, dus we hebben er met z'n tweeën aan gewerkt." Het motief van het vloerkleed bestaat uit, hoe kan het anders, rozen. Roze rozen op een groene achtergrond. Er was een speciale tafel nodig om het kleed te kunnen knopen. Dit is het tweede vloerkleed. Het vorige heeft het 35 jaar uitgehouden.

Muziekinstrumenten
Over de eettafel ligt ook een geknoopt kleed. Met bijna precies hetzelfde motief Dat is in negen dagen gemaakt. „Gewoon van een telpatroon hoor", zegt mevrouw Beukers bescheiden. In de hal is de vloerbedekking ook zelfgeknoopt. Net als de bekleding op de trap. Haar man heeft de stukken vloerbedekking gelegd. > In een hoek van de huiskamer staat een orgel. Tegen een rode achtergrond hangt in een Hjstje een gekantkloste muzieksleutel. „Vijfjaar geleden heb ik een kantkloscursus gevolgd. Dat vind ik ook heel leuk om te doen hoor. En je kunt ook rozen van kantkloswerk maken." De orgelkruk heeft een geborduurde zitting, met rozen! Op de merklap die aan de muur naast het orgel hangt, is een couplet van psalm 150 met daaromheen diverse muziekinstrumenten geborduurd. In de achterkamer bekijken we de overgordijnen. Op het witte damast met speciale vlakjes van borduurstof bracht mevrouw Beukers roosjes aan. De rozen op de overgordijnen vind je weer terug in de geborduurde zitting en rugleuning van de stoelen. „We kopen stoelen met losse zittingen. Ik moet de maten goed opnemen voordat ik begin met borduren, want het moet natuurlijk precies passen. Nu ben ik bezig voor de stoelen bij de tafel; deze zittingen zijn bijna versleten." Het borduurwerk ligt voor het grijpen op een bijzettafeltje. Boven de deur naar de keuken hangt een portret. „Dat is mijn moeder. Ik heb ze nageborduurd van een foto. Ze is het precies. Van een foto van ons huis wil ik ook nog eens een telpatroon laten maken. Dan heb ik het huis ook in geborduurde vorm."

Ontbijtlaken
Via de achterkamer komen we in de keuken. Voor het aanrecht ligt een geknoopt kleedje. Het ontbijtlaken wordt uit de kast gehaald. En jawel hoor, geborduurde bloemen sieren het. Mevrouw Beukers opent een andere kast. „Kijk, ik heb ontbijtserviezen van de vier jaargetijden. Daar heb ik bijpassende dekkleedjes en ontbijtlakens bij geborduurd. Dat staat wel gezellig op tafel." Door het raam in de keuken heb je uitzicht op de tuin. Er staat een tuinhuisje, zo te zien is ook daar borduurwerk te vinden. Maar dit huisje slaan we over op onze tocht. Wel worden we meegenomen naar de schuur en de garage. Wat blijkt? Hier hangt borduurwerk dat familie Beukers niet meer zo mooi vindt of waar men op uitgekeken is. Diverse verkeersborden lijken zo van straat geplukt, maar zijn toch echt geborduurd. „Kijk, dat hing vroeger bij mijn man op kantoor." Van het langwerpige borduurwerk met auto's is nu een gordijn gemaakt. Het hangt voor een plank waar allerlei dozen op staan. De fietsen staan keurig "geparkeerd" bij het bekende blauwe bord met de witte fiets. Aan de andere wand van de garage hangen drie autobanden. Ze dienen als "stootkussens". Zo worden de deuren van de auto bij het openen niet beschadigd. Is er soms rubber op geplakt? Nee hoor, ook het profiel van de band is keurig geborduurd. "Michelin", lees ik op een band.

Handtekeningen
Weer terug in huis, duiken we de kelder in. Ook hier hangt, staat en ligt nog van alles. Mevrouw Beukers schuift een gordijntje -geborduurd- op zij en haalt een stapel kleedjes te voorschijn. „Kijk, dit heb ik gemaakt toen we I2V2 jaar getrouwd waren. Alle handtekeningen van de gasten heb ik op dit tafellaken geborduurd. Eigenlijk wilde ik de handtekeningen van de mensen die op onze zilveren bruiloft waren erbij borduren, maar dat waren er zo veel. Die pasten er niet meer bij. Ik gebruik het tafellaken niet, daarom ligt het in de kelder." Daarna laat ze elf "kleedjes" zien: samen een geheel geborduurde verj aarskalender. Leden van de koninklijke familie staan er in oranje op. Het twaalfde kleedje hangt aan de muur van het toilet. De overige maanden worden bewaard in de kelder. Samen met diverse gordijnen, kussens, schilderijen enzovoort die oud of niet meer "gewenst" zijn. Op de overloop hangt een heel rijtje ingelijste rozen naast elkaar. In verschillende kleuren. In totaal zijn er in huis 1850 geborduurde rozen te vinden. Beukers heeft ze speciaal voor Terdege geteld. De slaapkamers zijn rijk versierd met zelfgemaakte werken: Geapphceerde wandkleden, een sprei met rozen en ook hier geborduurde schilderijen in allerlei formaten. Voor de douche heeft ze ook naald en draad gehanteerd. Er is een set in rood en in blauw: handdoekje, geknoopte matjes, toiletdekje e.d.

Borduurhuisje
„Een kennis zei weleens: Ik ga logeren in het borduurhuisje", vertelt meneer Beukers lachend. Zijn vrouw "denkt" bijna in borduren. „Als ik iets zie of hoor, ga ik altijd na of ik het misschien kan borduren." Ze kan eigenlijk niet zeggen hoe veel tijd ze nodig heeft voor een bepaald handwerk. „Ik doe het al zo lang en graag. Ik voel me niet compleet als ik geen borduurwerk bij me heb. In de auto borduur ik ook. Alleen als we op vakantie zijn niet. Ik heb dan wel een handwerkje bij me, maar meer voor het geval dat..." Kralenbreien is ook een geliefde bezigheid van haar. Ze laat enkele grote tassen zien, maar ze heeft ook kleinere formaten. Voor een pop in klederdracht bijvoorbeeld. Mevrouw Beukers maakt geen opdrachten voor andere mensen. Ze geeft weleens iets weg als cadeautje. „Deze tekst borduur ik veel." Ze wijst naar de kast waar een lijstje staat met daarin de tekst "Uw trouw is groot". „Dat kan altijd, he?"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 maart 1996

Terdege | 88 Pagina's

„Iemand die borduurt, verveelt zich nooitf'

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 maart 1996

Terdege | 88 Pagina's

PDF Bekijken