+ Meer informatie

Wat is het verschil tussen 386,486 en Pentium?

4 minuten leestijd

Het merk van de computer doet er minder toe dan het soort processor. Natuurhjk zijn er bekende en minder bekende merken. En voor zakehjk gebruik zal men niet zomaar een 'kloon' aanschaffen, maar kiezen voor een gerenommeerd merk. Particulieren kopen net zo graag zogenaamde eigen merken, qua prijs zeker zo aantrekkelijk. De prestaties doen meestal nauwelijks onder voor merk-pc's. Het aantal merken voor de microprocessor is beperkt. Intel voert de boventoon, dat is wel zeker. De microprocessor meet ongeveer 10 bij 15 millimeter en is voorzien van meer dan 160 elektrische contacten. Om de microprocessor een beetje handelbaar te houden, is deze aangebracht in een keramisch kastje van ongeveer 5 bij 5 centimeter. De contacten zijn als het ware verlengd. Zo'n vergrote processor wordt tegenwoordig in een houder geplaatst, zodat deze gemakkelijk te verwisselen is.

Architectuur
Wat zijn nu de verschillen tussen de 386SX, 386DX en 486? Om dit enigszins duidelijk te maken, moeten we de opbouw van de processoren eerst bekijken. Dit wordt in vaktermen de architectuur van de processoren genoemd. De processor bestaat uit verschillende componenten die parallel werken. En nu heeft de 386SX minder componenten dan de 486DX. De rekenprocessor bijvoorbeeld is belast met complexe rekenkundige bewerkingen en is op een 386SX niet aanwezig. Op een 486SX wel, maar daarvan is de werking geblokkeerd, en op de DX-versie van de 486 niet. Zo draaien bepaalde programma's die veel berekeningen moeten uitvoeren niet goed op een 386SX zonder dat er een zogenoemde rekenprocessor bij wordt geplaatst. Om tijdwinst te boeken is de frequentie opgevoerd. Een 486DX33-microprocessor bestaat eigenlijk uit een 386DX inclusief een rekenprocessor. Bekijken we de 486DX2, dan zien we dezelfde processor, alleen is-ie twee keer zo snel. De 486DX4 werkt drie keer zo snel en bereikt een snelheid van bijna 100 Mhz.

Hoeveel bits?
Het verschil in architectuur zit 'm ook in de manier van gegevensverwerking. Hoe groot is de omvang daarvan? Dit geeft men weer door de breedte van het pad, de externe bus genoemd, waarover de gegevens moeten worden verplaatst. Alle gegevens die de processor moet verwerken, worden omgezet in bits. Dat is afgekort van het Engelse "binary digit", hetgeen binair getal betekent. Wij zijn gewend om met het decimale talstelsel te werken. Een binair getal bestaat slechts uit enen en nullen. Nu bestaat een letter, een punt, komma of ander tekstteken meestal uit acht bits. Als nu het pad waarover de gegevens kunnen worden verstuurd een 16-bits pad is, dan kunnen er dus tegelijk twee tekens worden verplaatst. Is de structuur van de processor zodanig dat er vier of acht tekens tegelijkertijd kunnen worden verstuurd, dan praten we over een 32-bits- of 64-bitsstructuur. Nu is het niet zo dat we met een snelle processor meteen ook snel kunnen werken. Want als de onderdelen waarmee wordt gecommuniceerd, zijn berekend op I6-bit, schieten we nog maar weinig op. Ook deze moeten dus afgestemd zijn op de processor. Anders loop je als het ware met een colonne van acht man af op een poort waar er maar twee tegelijk doorheen kunnen.

Pentium
Nog even iets over de Pentium. Deze processor is enig in zijn soort. De frequentie is veel hoger dan van de 486'ers. Intel heeft inmiddels versies op de markt gebracht van 60, 75, 90, 100, 133, 166 en zelfs nog hogere frequenties. De Pentium bestaat uit twee processoren die gelijktijdig kunnen werken. Ook heeft de Pentium twee afzonderlijke geheugens: een voor instructies en een voor gegevens. Daarnaast bevat de Pentium een 64-bitsbus. Naast de processor is ook het geheugen van groot belang.
Maar daarover een andere keer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.