Bekijk het origineel

,,Als wijkagent kun je voor mensen iets betekenen''

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

,,Als wijkagent kun je voor mensen iets betekenen''

5 minuten leestijd

Als 4-jarig jochie stond hij het verkeer te regelen met een bakkerspet op. Toen al wist hij dat hij "politie" wilde worden. En hij is het geworden. Al bijna 17 jaar lang is Ben de Raaf ingelijfd bij het Rotterdamse politiekorps. Begonnen in de surveillancedienst, nu al weer vele jaren wijkagent in de Prins Alexanderpolder. Iets doen met mensen en voldoende afwisseling stonden hem bij een beroepskeus op de middelbare school voor ogen. Na de politieopleiding en de surveillancedienst hoeft Ben de Raaf nu niet meer de straat op. „Voorheen was je als wijkagent het aanspreekpunt voor de mensen in de wijk. Tegenwoordig ben je meer een netwerkbeheerder. Je bouwt netwerken op in de wijk. Je onderhoudt contacten met bij voorbeeld scholen en allerhande instanties. Als wijkagent ga je naar achterliggende problemen zoeken. Waarom vechten ze daar elkaar de keet uit? Misschien kun je mensen verwijzen naar hulpverlenende instanties. Je bent politieman en een beetje sociaal werker." Die sociale kant van het werk ligt de wijkagent wel. ,Je hebt gemakkelijker ingang naar instanties. Voor je uniform gaan deuren open. Als wijkagent kun je veel meer van jezelf in je werk leggen dan in de surveillancedienst. De laatste komt ergens, legt een noodverbandje en gaat weer weg. Daarna kom je als wijkagent in beeld. Dat lijkt een kletsbaan, maar je kunt heel mooie resultaten bereiken."

Narigheid
„In de surveillancedienst maak je de meest extreme dingen mee, die er soms ook diep doorgaan. Als wijkagent word je geacht iets te doen aan een verwaarloosde mevrouw, te midden van 179 lege drankfiessen en ongeveer twintig halfopgegeten maaltijden. Dan kom je in de boekenkast de kinderbijbel van Vreugdenhil tegen. In een gesprek met deze vrouw ging een wereld van narigheid open: verkeerde vrienden, een huwelijk dat strandt, een nieuwe relatie, een abortus, de drankfles. Dan blijkt de grote boze wereld heel dicht bij ons te liggen. Dat is ingrijpend." „Als kerkelijke gemeente verliezen we soms mensen uit het oog, tot je ze als politieagent aan de andere kant van de maatschappij weer ontmoet. Zo ben ik er tientallen tegengekomen. Ze hebben afgerekend met hun reformatorische omgeving en het is bij allemaal op dezelfde manier begonnen: verkeerde vrienden, verkeerde plaatsen, verkeerde gewoonten."

Ook op zondag
Moet je als politieagent wel eens dingen doen die niet met je principe stroken? „De politie moet er zijn, ook op zondag. Daarom kan ik bij de politie werken. Maar in de praktijk is het soms moeilijk. Waar ligt de grens? Moet ik op zondag dat rapport tikken, terwijl ik het ook op dinsdag kan doen? Ik ben in ieder geval minder stellig dan vroeger. De bijbel leert mij duidelijk hoe bij voorbeeld met echtscheiding om te gaan. Toch adviseer ik soms mensen heel dringend om uit elkaar te gaan." „De mooie kant van mijn werk is dat je voor mensen in hun ontreddering iets kunt betekenen." Als Ben de Raaf opnieuw een beroep moest kiezen, zou hij dan weer wijkagent worden? „Misschien zou ik dan kiezen voor iets in het kerkelijk leven of het maatschappelijk werk. Het politiewerk blijft altijd aan de oppervlakte. Mensen kunnen je dankbaar zijn, maar je kunt bijna nooit met ze teruggaan naar de bron waar het met ons mensen is misgegaan."

---
Hou dit in de gaten
De politie is je beste vriend, wordt er weleens gezegd. En gelukkig is dat meestal ook zo. Maar de taak van de politie is soms minder vriendelijk. Regelmatig ontstaan er situaties waarbij de politie genoodzaakt wordt geweld te gebruiken. Daarvoor geldt overigens wel een speciale geweldsinstructie uit de politiewet. Het komt voor dat je als politieman de orde moet handhaven op bepaalde plaatsen die je uit jezelf niet zou opzoeken (houseparty's bij voorbeeld). De korpsbeheerder bepaalt in zo'n geval dat politiemensen ingeschakeld moeten worden. Je stemt als individuele politieman dus niet in met de activiteit, maar je wordt geroepen de orde te bewaren. Dat geldt ook voor het werken op zondag. Over dit soort onderwerpen komen regelmatig vragen binnen bij de RMU. Dit geeft aan datje je goed moet realiseren waar je aan begint wanneer je bij de politie gaat solliciteren.

Mr. J.W. Oolbekkink, staf RMU

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 mei 1996

Terdege | 96 Pagina's

,,Als wijkagent kun je voor mensen iets betekenen''

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 mei 1996

Terdege | 96 Pagina's

PDF Bekijken