Bekijk het origineel

Tuin Thuistips

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tuin Thuistips

4 minuten leestijd

Een extra schuurtje in de tuin is ideaal, zeker als uw schuur aan de voorkant van het huis ligt en de tuin aan de achterkant, ledere keer met gereedschap door de kamer wordt maar matig op prijs gesteld! Schuren zijn te koop in alle soorten en maten. Meestal van hout, maar ook wel van aluminiummet- een-kleurtje. Kies de schuur niet te klein, want de parasol, het tuinmeubilair, het gereedschap, de kruiwagen, de lege potten en de zakken met potgrond vragen nogal wat plaats en u moet het ook nog kunnen pakken. Een klein werkbankje is ook aantrekkelijk voor het verrichten van kleine reparaties en het slijpen van gereedschap. Het is de moeite waard om aan verschillende leveranciers een prijs op te vragen, want het kan nogal wat schelen. Natuurlijk moeten de kwaliteit en de grootte vergelijkbaar zijn. Zit er een vloer bij of moet u die zelf aanschaffen? Is het hout verduurzaamd (geen onderhoud) of niet (schilderen plus de regelmatig terugkerende kosten voor verf!), wat is de dikte van het hout (van 13 tot 28 mm of meer), zit er een raam in of niet? In het laatste geval is het het ovenwegen waard om een doorzichtige dakplaat te gebruiken of om verlichting in de schuur aan te leggen. Kunt/moet u het zelf bouwen, of niet, en als u het zelf niet kunt of wilt, wat zijn dan de bouwkosten? Hoe breed is de deur, kan de kruiwagen erdoor zonder dat u uw handen openhaalt aan het kozijn en hoe hoog zijn de deur en het schuurtje? Voor u gaat bestellen kunt u het beste even bij de gemeente informeren wat mag en wat niet. Vaak heeft u geen bouwvergunning meer nodig maar kunt u volstaan met een "melding van bouwen". Zet de schuur niet op een vochtige plek en/of in de schaduw, om te voorkomen dat de tuinspulletjes gaan roesten en schimmelen. De neerslag van het dak kan, via goten, opgevangen worden in een regenten (gietwater).

---
Heliotroop
De Heliotroop is een ouderwetse, eenjarige plant met blauwe bloemen, decoratief blad en een heel aparte geur Jarenlang uit de mode en nu weer terug. Het is een plant waar Thijsse al enthousiast over schreef! Koop hem nu, want het seizoen voor eenjarigen is bijna voorbij.
---
Koolkraag
Kool heeft nogal eens last van koolvlieg. Het beestje legt haar eitjes op de voet van de kool, daar waar de plant verdwijnt in de bodem. Voor jonge planten is de aantasting fataal: Ze verwelken en sterven af. Soms blijven ze in leven, maar is de groei eruit. De aantasting kan voorkomen worden met behulp van een koolkraag, een cirkel van een bepaald soort materiaal, met een doorsnede van 10-15 cm. In het midden zit een gaatje waarin de stengel van de koolplant komt. Ze zijn te koop, maar ook heel gemakkelijk (en goedkoop) zelf te maken van karton of dun dakleer Gebruik een verfblik of iets dergelijks voor het maken van de cirkel. Met een stevige schaar kan dakleer geknipt worden.

---
Poort
Een poort in de schutting of een hek in de afrastering moet u niet te smal maken. Een breedte van 80 cm is minimaal, beter is om een meter aan te houden, zeker als u er vaak met een kruiwagen doorheen gaat. Voor een brede poort is stevig hangwerk nodig. Zware scharnieren of, beter nog, kruishengen of een hang plus duim. Als de poort in open stand vastgezet moet kunnen worden, dan kunt u een deurvanger met windhaak en buffer (rubber dop) gebruiken. Een simpeler uitvoering is zelf gemakkelijk te maken: sla een stevige paal in de grond, schroef daar een rubber stootdop aan vast en bevestig een haakje. In de deur of poort komt een oogje waar het haakje in valt. De staanders, waarin deur of poort opgehangen worden, kunt u afwerken met een bol of afdekplaatje van hout. Vóórboren is nodig om te voorkomen dat het plaatje barst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 mei 1996

Terdege | 88 Pagina's

Tuin Thuistips

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 mei 1996

Terdege | 88 Pagina's

PDF Bekijken