Bekijk het origineel

Curadomi is er voor iedereen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Curadomi is er voor iedereen

Drs. A. de Heer: Wij specialiseren ons in pijnbestrijding

6 minuten leestijd

Curadomi is een christelijke organisatie voor thuiszorg. Curadomi onderscheidt zich van andere particuliere thuiszorgorganisaties omdat ze de helpende hand wil bieden vanuit een christelijke levensovertuiging. "Cura" betekent "zorg" en "domi" staat voor "van het huis". De organisatie werd op 1 juni 1995 opgericht, op de internationale Dag voor het Leven. Kort geleden bestond Curadomi dus precies een jaar. Voor de organisatie werken ongeveer 170 personeelsleden. Directeur drs. A. de Heer vertelt over Curadomi.

,,Wij zijn een pro-lifeorganisatie. Dat betekent dat wij nooit meewerken aan levensbeëindigend handelen. Onze medewerkers specialiseren we op het gebied van pijnbestrijding. ledere acht weken roepen we de medewerkers bij elkaar voor bijscholing in pijnbestrijding, symptoombestrijding en stervensbegeleiding. Wij willen graag iedere zorgbehoeftige helpen, maar wel op de goede manier. Ook mensen die vragen om euthanasie zijn in nood. Ook zij hebben hulp nodig. Je kunt ze daarom nooit afwijzen. Wij willen ook hen op een goede manier helpen. Niet door het meewerken aan het geven van het laatste spuitje, maar door ons te specialiseren in een goede pijnbestrijding. Door de kwaliteit van zorgverlening die we bieden, willen we een reputatie opbouwen. Die reputatie is voor ons heel belangrijk. We hebben een ideële doelstelling én we zijn een commercieel bedrijf Onze doelgroep bestaat enerzijds uit mensen die graag door christelijk personeel verpleegd willen worden. Die geven we nu in grote aantallen hulp, variërend van Middelburg tot Assen. Daarnaast willen we graag iedereen die thuiszorg nodig heeft helpen. En door de kwaliteit van zorg die we bieden. bereiken we ook mensen die onze christelijke instelling voor lief nemen."

Curadomi en NPV
„Curadomi en de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) lijken qua grondslag heel veel op elkaar. In de statuten van Curadomi hebben we de grondslag van de NPV letterlijk overgenomen. Wij willen werken vanuit een christelijke levensovertuiging, ten behoeve van iedereen die hulp behoeft. Daartussen zitten ook mensen die vragen om levensbeëindigend handelen. Die kun je dus niet helpen als je zou zeggen dat je daaraan niet mee wil werken. Alleen vanuit je opgebouwde reputatie kun je die mensen hulp bieden. En die reputatie wordt bepaald door de kwaliteit van zorgverlening, de instelling waarmee het personeel werkt, de bewogenheid met de lijdende medemens, het inlevingsvermogen, de deskundigheid en de zorgvuldigheid. We zijn er dus voor iedereen, vanuit een christelijke levensovertuiging. Door overal te zeggen dat je een pro-life-organisatie bent en vervolgens verwachten dat mensen met een euthanasiewens naar je toekomen, is naïef Overal zeggen dat je pro life bent en metterdaad kunnen aantonen dat je een heel goede kwaliteit van zorg levert, en ondertussen hopen dat men daardoor toch een beroep op je doet, is een stuk realistischer. Wanneer een chënt om hulp vraagt, vertellen we wie en wat we zijn en hoe Curadomi werkt. We geven een cliënt de tijd om de zorgovereenkomst die we aangaan rustig door te nemen."

Organisatie
De directeur van Curadomi studeerde algemene sociale wetenschappen, stapte over naar beleid en management gezondheidszorg, kwam terecht in de ouderenzorg en is met behulp van een ander voor zichzelf begonnen. Zette mèt die hulp van een ander een eigen organisatieen adviesbureau op. Was directeur van een serviceflat, schreef beleidsplannen voor verzorgings- en verpleeghuizen. Schreef een checklist met kwahteitskenmerken voor goede terminale zorg. Merkte na drie jaar dat hier niet zijn toekomst lag.
„Ik adviseerde mijn opdrachtgevers dat ze thuiszorg moesten gaan aanbieden en gaan samenwerken. Maar vaak kwam het daar niet van. Toen dacht ik: waarom doe ik het niet zelf? Ik ben gaan werken aan een ondernemingsplan om Curadomi op te zetten. Er kwam een onafhankelijke Stichting Raad van Toezicht en Advies van Curadomi. Zij bewaakt de identiteit, toetst en bewaakt de kwaHteit en de zorg en behandelt ook eventuele klachten over Curadomi. Zo is Curadomi gaan groeien. We hebben het land verdeeld in zeven regio's. Per regio hebben we een manager aangetrokken. Curadomi levert verpleging, ziekenverzorging, gezinsverzorging en huishoudelijke hulp. Dat varieert van een, twee of drie uurtjes per dag verpleging tot 24 uur per dag. Soms zijn we bij cliënten dag en nacht intern. Het zwaartepunt ligt op de terminale zorg en verpleging. In veel gevallen wordt dat door zorgverzekeraars betaald. We zijn erg gelukkig met het "Persoonsgebonden Budget". Dat betekent kort en goed dat een cliënt van zijn zorgverzekeraar een zak geld krijgt en zelf mag kiezen door wie hij verpleegd en verzorgd wil worden. Veel cliënten vragen bij Curadomi hulp, omdat ze de organisatie kennen van advertenties die we regelmatig plaatsen. Ook gaan steeds meer huisartsen hun patiënten naar Curadomi verwijzen. We krijgen dus steeds meer bekendheid, ook bij predikanten en kerkenraden, hoewel de belangstelling vanuit de kerken per regio sterkt verschilt. We hebben een 06-nummer dat dag en nacht kan worden gebeld voor hulp: 06 - 82 12340.

Geen bekeringsinstituut
In het kader van de eerste verjaardag van Curadomi hebben de relaties een brief gekregen met een zakje bloemzaad. „Daar is de groeikracht van het leven mee aangegeven. Dat doet ook recht aan onze slogan: "Thuiszorg met hart en ziel". Dat heeft een dubbele bodem. We werken met hart en ziel op het landelijk bureau in Geldermalsen. Dat doen ook alle medewerkers in het land. We hebben oog voor het hart van de cliënt, als symbool voor zijn hele lichaam, én we hebben oog voor zijn ziel. Niet zozeer als evangelisatie- of bekeringsinstituut, want we komen als organisatie voor verpleging en verzorging. Maar als een cliënt worstelt met problemen op het gebied van geloofsovertuiging proberen we daarin mee te gaan. We willen aanvoelen en doorverwijzen. Juist in de terminale fase van het leven is dat van cruciaal belang. Ons personeel moet over dat invoelingsvermogen beschikken."

Thuiszorg in beweging
In de thuiszorg is veel in beweging. „Naast de vroegere reguliere zorg als kruisverenigingen en gezinsverzorgingsorganisaties is er sprake van een opkomende particuliere markt in de thuiszorg. Minister Borst en in haar kielzorg staatssecretaris Terpstra promoten dat. Hun mening dat concurrentie goed is voor de kwaliteit van de zorg deel ik. De reguliere zorg heeft goed werk geleverd. Alleen de prikkel tot presteren ontbrak vaak. Nu moeten alle organisaties hetzelfde zorgpakket gaan aanbieden. Daarom zie ik voor Curadomi mogelijkheden tot samenwerking met organisaties die zich richten op gezinsverzorging vanuit een christelijke levensovertuiging. De manier waarop de minister opereert in de thuiszorg en sturing geeft aan de zorg, dwingt bij mij veel respect af Haar besluitvaardigheid met betrekking tot economische en sociale aspecten is voorbeeldig. Haar medisch-ethische visie wijs ik af." „Graag willen we in de toekomst ook in de ziekenhuizen meer ruimte krijgen. Zo zou ik graag zien dat een van onze verpleegkundigen in het ziekenhuis gestationeerd zou worden. Ze is daar dan ook werkzaam en kan de patiënt in het ziekenhuis al begeleiden en de thuiszorg al helemaal organiseren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 juni 1996

Terdege | 71 Pagina's

Curadomi is er voor iedereen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 juni 1996

Terdege | 71 Pagina's

PDF Bekijken