Bekijk het origineel

Geselsie uit Suid-Afrika

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geselsie uit Suid-Afrika

3 minuten leestijd

We zijn nog steeds volbloed Nederlanders: Op onze eetkamertafel staat een prachtige bos rode en gele tulpen te bloeien. Dat zijn bepaald geen algemene bloemen in Zuid-Afrika, zeker niet als het hartje winter is. Jan heeft ze voor me meegebracht, bij z'n werk (bloembollenbedrijf Hadeco) vandaan.
Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voordat Hadeco Hollands handelsmerk had bloeien in de Zuid-Afrikaanse winter. Maar het is wel vruchtbare aarde geweest waarin die voeten werden gezet. Dit is een kroonjaar in het bestaan van het bedrijf; 50 jaar geleden werd het gesticht. Het is gegroeid van niets tot een zaak die over de hele wereld verschillende soorten snijbloemen en bollen verkoopt. Reden genoeg om even wat over het bedrijf te vertellen.
Toen Floor Barnhoorn en Harry de Leeuw in 1945 vanuit Sassenheim in Little Falls arriveerden, moesten ze helemaal opnieuw beginnen. Bollen kweken en verhandelen bleek in Zuid-Afrika totaal anders te moeten dan ze gewend waren. Al snel kwamen ze tot de conclusie dat ze het zonder een doorgewinterde kweker niet voor elkaar kregen en dus stuurden ze een noodkreet naar het vaderland. Met resultaat, de kweker kwam in de figuur van Piet Overvliet.
Niet dat het toen allemaal zonder horten of stoten is gegaan. Met z'n allen hebben ze opnieuw het wiel uit moeten vinden, want alles was anders dan ze gewend waren: de grond, het klimaat, zelfs de seizoenen stonden op z'n kop. Met heel veel doorzettingsvermogen kwam het boUenbedrijf in Little Falls toch van de grond. En telkens kon er worden uitgebreid, in de afgelopen vijftig jaar zijn her en der bedrijven aangekocht. De verste (en grootste) ligt zo'n 250 kilometer bij ons vandaan. Daar is het klimaat beter geschikt voor de tulpen, het is er een tikje koeler. Het is echter niet al "Hollands glorie" wat er van Hadeco's grond komt. Zuid-Afrika heeft namelijk ook heel wat inheemse bolplanten, zoals belladonna, waterblommetjie, freesia, clivia, montbretia, gladiool, ixia, sparaxis en cyrtanthus. Enkele ervan zijn in het Hadeco-laboratorium zodanig veredeld dat ze geschikt zijn voor de tuin en als snijbloem. Ook andere werelddelen zijn rijkelijk vertegenwoordigd, Hadeco's vlaggeschip is de amaryllis, die eigenlijk hippeastrum heet en uit ZuidAmerika komt. Containers vol met deze bollen worden wereldwijd geëxporteerd. Dat de seizoenen telkens tegengesteld zijn aan die in bijvoorbeeld Nederland, wat de oprichters eerst heel wat hoofdbrekens kostte, blijkt nu in het voordeel van Hadeco te werken. Waar de Nederlandse kwekers hun kassen warm stoken om hun amaryllissen maar zo vroeg mogelijk in bloei te hebben, komen de koppen van de Hadeco-boUen rond eind december van nature te voorschijn. Mocht u aan het eind van het jaar een amaryllis aanschaffen, dan is er dus een redelijke kans dat die op Hadeco-grond geteeld is. 'k Wil niet te veel reclame maken, maar ik kijk toch altijd weer met genoegen naar onze stoep als daar weer een paar amarylissen met soms wel zes bloemen aan een steel prijken. Trouwens, wist u dat ze nog lekker ruiken ook?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 juni 1996

Terdege | 76 Pagina's

Geselsie uit Suid-Afrika

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 juni 1996

Terdege | 76 Pagina's

PDF Bekijken