Bekijk het origineel

„Ik ben zo moe de laatste tijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Ik ben zo moe de laatste tijd"

4 minuten leestijd

Veel problemen die een huisarts gepresenteerd krijgt, hebben te maken met een stukje onvrede over de leefomstandigheden van een patiënt. Een kleine staalkaart.

Patiënt A is een jonge vrouw die "gekozen" heeft voor twee kinderen en als huisvrouw haar draai niet kan vinden. Het huishouden heeft ze vrij snel aan kant (hoewel het er een puinhoop is). Het lijkt echter wel alsof ze dag en nacht in touw is. Verder heeft ze het gevoel als kluizenares te leven en de relatie met haar man is niet meer zoals die geweest is. Ze komt binnen met de woorden: „Ik ben zo moe de laatste tijd en heb werkelijk niet de puf 's morgens m'n bed uit te komen." Nu is het niet mijn bedoeling om hier even de oplossing voor moeheid weer te geven, want een standaardoplossing bestaat zeker niet. Zeker is wel dat er veel overeenkomst bestaat tussen de uitgesproken klacht moeheid en de beleefde klacht moedeloosheid. Veelal vormt de klacht moeheid dus een aanleiding tot een of meer gesprekken over de bestaande levensinvulling van iemand en de gewenste, ideale levensinvulling. Wat mij trouwens bijzonder opvalt is dat huisvrouwen zo weinig tijd voor zichzelf hebben. Als er al tijd vrijgemaakt wordt voor hobby's, dan liggen die vaak in de productieve sfeer voor het gezin: naaien, lekker koken enzovoort. De genoemde moeheid is dan ook meer een chronische uitputting, waardoor ook de mooie kanten van het huisvrouw zijn negatiefervaren worden.

Stress
Meneer B is een veertiger met een verantwoordelijke baan als chef werkplaats bij een constructiebedrijf Een gemiddelde werkweek bestaat uit minimaal 60 uur. Zijn klacht was pijn midden onder de ribbenkast. Al wel een halfjaar op en af, „maar 'k dacht dat het wel weer over zou gaan". Vet en gekruid eten verergeren de klachten. Op vakanties heeft hij er nooit last van. Bij doorvragen blijkt er wel degelijk een relatie te zijn tussen drukke, stressvolle periodes en verergering van de maagklachten. Dit wordt ook voor de patiënt duidelijk. Wat voor een buitenstaander er duimendik bovenop ligt, hoeft voor de betrokken persoon niet altijd duidelijk te zijn. Ik denk dat omstanders een belangrijke taak hebben om personen die dreigen „eronderdoor te gaan" te waarschuwen.

Balans
Even een stukje praktische theorie. Om goed te kunnen functioneren moet er een balans bestaan tussen wat iemand te dragen heeft en datgene wat hij kan dragen. Het zogenaamde draaglast/draagkracht-model. Is de draagkracht door bij voorbeeld het verlies van de partner plotseling een stuk minder, dan kan het voorkomen dat een voorheen normaal functionerend iemand het plotseling niet meer aan kan: „Ik doe dit al jaren zo, zonder dat ik er last van heb gehad, waarom dan nu wel?" Tevens kan de draaglast op den duur zo groot worden dat men langzaam maar zeker uitgeput raakt. Chronische vermoeidheid. Soms noemt men dit overspannenheid. Persoonlijk heb ik een grote hekel aan dit woord, omdat het zo ongrijpbaar is. Door middel van het draaglast/draagkrachtmodel wordt vaak snel inzichtelijk waar de schoen wringt. Op deze wijze zijn ook noodzakelijke aanpassingen in de levensstijl te verduidelijken.

Dagindeling
Er lijkt een hele eenvoudige regel van toepassing te zijn op een gezonde "levensbalans". Je moet daarvoor de 24 uur van de dag verdelen in drieën. Acht uur voor de slaap, acht uur voor het werk en acht uur voor creativiteit (hobby's), intimiteit (omgaan met anderen) en bezinning. Nu mag bovenstaande natuurlijk tijdelijk in onbalans zijn, dat is niet te vermijden. Is de onbalans er echter altijd, dan is de kans op chronische vermoeidheid zeer groot.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 juli 1996

Terdege | 72 Pagina's

„Ik ben zo moe de laatste tijd

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 juli 1996

Terdege | 72 Pagina's

PDF Bekijken