Bekijk het origineel

Langs vijf verrassende stadjes in Overijssel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Langs vijf verrassende stadjes in Overijssel

4 minuten leestijd

Hasselt, Genemuiden, Zwartsluis, Vollenhove en Blokzijl hebben een rijke historie met elkaar gemeen. Overgebleven monumenten en musea geven daar een goede indruk van. Een tocht langs vijf verrassende stadjes.

Vanuit Zwolle begint de tocht langs vijf Overijsselse stadjes. We gaan langs het Zwarte Water naar Hasselt. Hasselt is in het verleden een belangrijke plaats geweest. Het stadje diende als overslagplaats van goederen uit het achterland die via de Zuiderzee naar het westen vervoerd moesten worden. De verbindingsweg met Friesland liep ook over Hasselt. Mede daardoor kreeg Hasselt in 1252 al stadsrechten en was het lid van het Hanzeverbond, een verbond tussen Noord-Europese en Duitse handelssteden, bedoeld om elkaar in handel en wandel bij te staan. In Hasselt zijn heel wat mooie en historische panden onder de slopershamer gevallen. Er is gelukkig nog genoeg over om een indruk van het rijke verleden te krijgen. Het stadhuis, uit het midden van de 16e eeuw, is in 1907 en 1908 onder leiding van de bekende architect Cuypers gerestaureerd. In het stadhuis hangt onder meer een groot schilderstuk van de Hasselter schilder Nic. van Galen (uit 1657). Ook bezit het een collectie wapens uit vroeger eeuwen. Tegenover het stadhuis staat de Grote of St. Stephanuskerk, een laatgotische, overwelfde hallenkerk met een forse, ingebouwde toren. De bekroning van de toren dateert echter van na 1725. Toen werd de torenspits door brand verwoest. Aan de kerk heeft men zo'n tweehonderd jaar gewerkt. Bij de VW aan de Markt 1 is een historische stadswandeling verkrijgbaar.

Genemuiden
Door de polder Mastenbroek rijden we naar Genemuiden, bekend vanwege zijn omvangrijke tapijtindustrie. Deze industrie is voortgekomen uit de bekende Genemuider matten. De tapijtfabrieken maken zo'n 60 procent van het tapijt dat in Nederland wordt gebruikt. De export is omvangrijk. In het Tapijtmuseum aan de Klaas Benninkstraat wordt op een boeiende manier het ambachtelijke tapijtmaken gedemonstreerd. Van begin april tot medio oktober is het op zaterdag geopend van 13.30 tot 16.30 uur, in juli en augustus van dinsdag t/m zaterdag, eveneens van 13.30 tot 16.30 uur. In de Tachtigjarige Oorlog was Genemuiden een belangrijke vestingstad. Stadsbranden en overstromingen in de tweede helft van de 19e eeuw hebben veel schade aangericht. Bij de grote brand van 1882 ging de hervormde kerk, gebouwd in de 16e eeuw, helemaal verloren. Eind 1883 werd de herbouwde kerk in gebruik genomen. In 1969 werden kerk en toren gerestaureerd. Het mooie orgel dateert uit 1885 en is gebouwd door de Kamper orgelbouwer Zwier van Dijk. De Stedelijke Oudheidkamer, Hoek 27, heeft een mooie collectie mutsen. Enkele vertrekken zijn als stijlkamer ingericht. De Oudheidkamer is zaterdags van 14.00 tot 17.00 uur te bezichtigen.

Zwartsluis
De oude naam voor de vroegere vestingplaats Zwartsluis was "Fortresse Swartesluys". Ook Zwartsluis was een bolwerk van betekenis. De hervormde kerk dateert uit de 16e eeuw, maar de toren werd pas begin deze eeuw gebouwd. Het Natuurhistorisch museum "Schoonewelle" aan de Zomerdijk 13 laat ons de fauna van het gebied rond Zwartsluis op een boeiende manier zien. Het is geopend vanaf de paasvakantie t/m de herfstvakantie, van maandag t/m zaterdag, van 9.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 17.30 uur.

Vollenhove
Over de N334 gaat het nu richting Meppel. Ongeveer halverwege, bij de buurtschap Doosje, slaan we hnksaf om via Wanneperveen, Blauwe Hand en St. Jansklooster naar VoUenhove te gaan. In heel oude stukken heet Vollenhove Fulnaho. In het verleden waren er verschillende havezaten en ook een paar kastelen binnen de plaats. Een reden hiervoor was dat het gebied waar nu onder meer Giethoorn ligt een zeer gewild jachtterrein voor de hoge heren van weleer was. De kerk, het stadhuis en de voormalige Latijnse school, met een Eenhoorn op de top, zijn in VoUenhove de belangrijkste monumenten. Het Tuinencomplex Marxveld is een kunst- en cultuurtuin waarin een beeld wordt gegeven van de historische ontwikkeling van de tuinen in VoUenhove. De toegang ligt bij de havezathe Marxveld aan de Bisschopstraat 24.

Blokzijl
Als we in Blokzijl zijn, kunnen we het ons niet voorstellen dat het vroeger aan de zee lag. De hervormde kerk heeft een bezienswaardig interieur en rond de havenkolk genieten we van de prachtig gerestaureerde panden met hun mooie gevels. In "Het Gildenhuys" aan de Kerkstraat 7 krijgen we een goede indruk van het vroegere leven in de stad. Het is in mei en juni geopend van 14.00 tot 16.00 uur en in juli en augustus ook 's morgens en 's avonds een paar uur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 juli 1996

Terdege | 72 Pagina's

Langs vijf verrassende stadjes in Overijssel

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 juli 1996

Terdege | 72 Pagina's

PDF Bekijken