Bekijk het origineel

Psalmen afspelen via de computer op alle mogelijke instrumenten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Psalmen afspelen via de computer op alle mogelijke instrumenten

5 minuten leestijd

Door de opkomst van de computer als verwerker van digitale informatie zijn er ook op het gebied van muziekweergave talrijke mogelijkheden ontstaan. Een van deze mogelijkheden werd door de firma Logipro benut om de muziek van alle 150 psalmen op een diskette te zetten. Uit te voeren door tal van instrumenten, tot een heel orkest toe.

Mensen die totaal geen noot kunnen lezen, laat staan spelen, kunnen met behulp van de computer hele concerten uit de luidsprekers laten komen. Het leren zingen van onbekende psalmen (wat de wijs betreft) is met de komst van de psalmuziek op diskette een stuk gemakkelijker geworden. Om muziek uit je computer te halen moet er wel een geluidskaart worden geïnstalleerd. Geluidskaarten zijn er in alle soorten en kwaliteiten te krijgen. Er zijn al geluidskaarten verkrijgbaar voor minder dan honderd gulden. Niet alle geluidskaarten zijn echter geschikt om deze orgelmuziek goed af te kunnen spelen. De geluidskaart moet geschikt zijn om MPU 401 midi-files te kunnen afspelen. Vraag er bij eventuele aanschaf naar of de juiste software (wavetable) voor deze optie erbij geleverd wordt. Hoe een en ander werkt hoop ik later in een aparte aflevering, over geluidskaarten, uit te leggen. Nu gaat het in hoofdzaak om het programma zelf

Midi-files
Het installeren van de diskette gaat vrij eenvoudig. De software installeert zichzelf met een minimum aan aanpassingen onder alle Windows-versies.
De muziek werd ingespeeld door de bekende organist Jan Mulder op een Johannus-orgel. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is bij een muziekopname werd de aldus gemaakte muziek omgezet in binaire cijferreeksen op een diskette. De opslag van deze gegevens gebeurt in zogenaamde midi-files. Het programma werkt als een normaal windows-programma en is zeer eenvoudig. In een zogenaamd dialoogvenster typt u de psalm in die u wilt horen. Klik op OK en onmiddellijk begint de muziek te spelen, terwijl gelijktijdig de bijbehorende tekst of teksten op het scherm verschijnen. Dit is de eenvoudigste manier om de psalmen ten gehore te brengen. Maar er zijn ook nog andere mogelijkheden. Zo is het mogelijk om een aantal psalmen uit te kiezen en deze achter elkaar te laten spelen.

Orkest
Met de bijgeleverde software bij de juiste geluidskaart is het mogelijk om alle soorten instrumenten te kiezen, het tempo te verhogen ofte verlagen en zelfs een compleet orkest samen te stellen. Zo kunt u de muziek geheel aanpassen aan eigen smaak en behoefte. Voor het beste resultaat is het echter wel belangrijk dat de geluidskaart de zogenoemde gesampelde (wavetable) geluiden bevat. Dit zijn geluiden die als het ware opgenomen zijn van echte muziekinstrumenten. Er bestaan namelijk ook geluidskaarten met kunstmatig opgewekte geluiden, meestal aangeduid met OPL3. En met zo'n kaart is de muziek niet om aan te horen! Voor de echte muziekliefhebber die bovendien graag zelf improviseert, is dit een leuk programma. Hebt u op een bepaald moment de voor u juiste combinatie gevonden, dan kan de psalm worden opgeslagen zodat u de volgende keer uw gewenste orkestsamenstelling direct kunt opvragen en afspelen.

Aansluiting op orgel
Door de computer te koppelen aan een elektronisch orgel of keyboard (met midi-aansluiting) is het mogelijk om de muziek weer te geven via dat instrument. Deze toepassing schept een scala van interessante mogelijkheden, omdat de muziek dan ook nog separaat op het orgel "geregistreerd" kan worden. Al met al een zeer leuk uitgedacht programma, wat mijns inziens in een behoefte voorziet. De prijs is vrij laag gehouden. Bovendien wordt er ook nog gratis een concordantie bijgeleverd. Deze bevat de Statenvertaling met een zoekprogramma, zodat u teksten of woorden snel kunt opzoeken en vergelijken. Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij vermelden dat deze concordantie een verouderde versie is en ook zonder aanschaf van de muziekdiskette gratis te verkrijgen is.

N.a.v. Psalmmuziek op diskette, prijs ƒ 59,95; voor informatie en bestellingen: Logipro, Postbus 23, 3930 EA Woudenberg,
tel. 033 2865375.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 juli 1996

Terdege | 72 Pagina's

Psalmen afspelen via de computer op alle mogelijke instrumenten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 juli 1996

Terdege | 72 Pagina's

PDF Bekijken