Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Frambozen en aardbeien, heerlijk zomerfruit

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Frambozen en aardbeien, heerlijk zomerfruit

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Frambozen zijn heerlijk om zo te eten, als compóte, als warme of koude saus, bij nagerechten of als jam. Frambozen en bessen vormen een uitstekende combinatie. Maar ook bramen, meloen, appel, aardbeien en banaan laten zich heerlijk combineren. Erg geslaagd is de combinatie van verse frambozen met zure room. Aardbeien smaken heerlijk met frambozen en/of bramen, appel, meloen, abrikozen, perzik, aalbessen en blauwe bessen. Combinaties te over. En wat is lekkerder dan een kwarktaart met verse aardbeien?

Aardbeienkwarktaart

Voor een grote rechthoekige vorm of grootste springvorm. Voor het zandtaartdeeg:
250 g bloem, 1 el, snufje zout 150g boter, 100 g suiker,
1 pakje vanillesulker bloem voor het uitrollen en de vorm.
Voor het biscuitdeeg:
3 eieren, 110 g suiker, 75 g gezeefde bloem 20 g malzena, iets citroenrasp. Voor de aardbeienroomkwark:
8 blaadjes gelatine, 500 g magere kwark 2 eieren, 2 eetl. grand marnier of crème de cassis ofcolntreau, 100g suiker, rasp van een 1/2 citroen, 1 dl. sinaasappelsap, 4 dl. slagroom 500 g aardbeien

Maak het zandtaartdeeg en het biscuitdeeg volgens een kookboek. Bak eerst het zandtaartdeeg in de vorm op 170 C of gasovenstand 2-3 gedurende 30-40 min. Het gebak moet zandkleurig zijn. Bak vervolgens in dezelfde vorm het biscuitdeeg op 160 C, gasovenstand 2-3 gedurende 30-40 min. De taart is gaar als het deeg veerkrachtig aanvoelt. Maak ondertussen de roomkwark door de gelatine in ruim water te weken. Splits de eieren in wit en dooier Roer de kwark uit met de dooiers, de likeur, 50 gram suiker en de citroenrasp. Venwarm het sinaasappelsap en los hierin de geweekte en heel goed uitgeknepen gelatine op (van het vuur af!). Voeg dit mengsel toe aan de kwarkmassa en roer het goed. Sla de eiwitten en de slagroom met de rest van de suiker afzonderlijk stijf. Schep de eiwitten en de helft van de slagroom luchtig door de kwarkmassa. Leg de afgekoelde plak zandtaart onder in de springvorm, daarop de laag biscuitdeeg en daarop de helft van de lobbig geworden kwarkmassa. Was ondertussen de aardbeien voorzichtig en ven/vijder het kroontje. Snijd de grote exemplaren doormidden. Haal de taart uit de koelkast en leg de helft van de aardbeien op de kwark en dek ze af met de overige kwarkroom. Garneer de taart met de resterende aardbeien en slagroom.

Frambozen onder een dekje

300 g frambozen, 2 1/4 dl melk, 1 eetl. maizena, 40 g suiker, snufje zout, 1 pakje vanillesuiker, 2 eierdooiers, 2 eiwitten, 30 g suiker

Verwarm de oven voor op 175 C of gasovenstand 3. Beboter een vuurvaste vorm en leg de frambozen onderin. Kook een vla van de melk met de malzena, de suiker en het snufje zout. Roer de eidooiers uit en schenk iets van de hete vla hierbij. Voeg dit mengsel al roerende aan de vla toe. Laat dit niet meer koken om schiften te voorkomen. Schenk de vla over de frambozen. Sla de eiwitten stijf met de suiker en leg dit op de vla. Plaats de schotel in het midden van de oven gedurende 15 minuten. Serveren als warm nagerecht, eventueel met gezoete, geslagen room.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 juli 1996

Terdege | 68 Pagina's

Frambozen en aardbeien, heerlijk zomerfruit

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 juli 1996

Terdege | 68 Pagina's