Bekijk het origineel

Musicus Martien van der Knijff: ,,Je moet wat uitstralen''

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Musicus Martien van der Knijff: ,,Je moet wat uitstralen''

4 minuten leestijd

,,Het belangrijkste is dat je er gewoon geweldig plezier in hebt. Dat houdt je op de been. Ook moet je niet bang zijn om onder je niveau te werken." Dat is de mening van Martien van der Knijff, musicus en woonachtig in Oldebroek. Al een aantal jaren verdient hij zijn brood in de muziek. „Ik werkte in een muziekzaak in Leiden. Een leuke baan, maar toch wilde ik graag een echte muziekbaan, als musicus. Mijn diensttijd kwam eraan en ik moest toen kiezen; of in een groen pak of gaan studeren. Zo ben ik op het conservatorium terechtgekomen. En daar heb ik nooit spijt van gehad."

Werkloos
Martien van der Knijff kent de verhalen die de ronde doen over werkloosheid na het conservatorium. Toch denkt hij er anders over. „Negen van de tien redden het." Hoewel een christen gewoonlijk niet zal kiezen voor de lichte muziek ziet de musicus voor een christen op het conservatorium talloze arbeidsmogelijkheden. „Als je maar creatief bent en alle mogelijkheden onderzoekt die er zijn. Denk aan een koor, muziekles geven, concerten, meewerken aan opnames, voor de klas staan. Ik ben zelf beiaard gaan studeren omdat ik "gepakt" ben door het beiaardspel.

Breedte
De Oldebroeker musicus heeft gekozen voor de breedte. Hij studeerde niet alleen orgel en piano, maar ook koordirectie (en beiaard). Van de Knijff: „Ik heb te vaak gezien dat mensen die zich volledig op één instrument richten toch niet slagen. Doordat ik meerdere disciplines beheers werk ik nu als koordirigent, beiaardier en organist. Verder heb ik een eigen lespraktijk orgel en piano. Vergeet vooral niet dat zakelijk inzicht onontbeerlijk is en dat ook de musicus zich als zakenman gedragen moet. Helaas kregen we in zakelijk opzicht geen enkele vorming op het conservatorium." Martien adviseert muzikale starters juist in de conservatoriumperiode actief te zijn in koor- en concertwereld. „Op het conservatorium deed ik mijn eerste ervaringen op en die zijn erg bepalend. Je leert er veel van en je toekomst hangt er nog niet van af En er is genoeg mogelijk. Zorg er wel voor dat je het muzikaal naar je zin hebt en dat je "schnabbel" financieel in orde is."

Tact
De nadelen van het muziekgebeuren kent Martien ook. „Er is broodnijd. Mensen gunnen je het succes soms niet. Ook kan kritiek in de pers niet mals zijn. Een musicus die leeft van de muziek is niet zelden vijf avonden in de week weg. Da's ook een duidelijk negatief punt. Je moet het daarover goed eens zijn met je partner. Wat ook vaak vergeten wordt is dat het werk van een musicus voor tachtig procent bestaat uit omgang met mensen en voor twintig procent uit muziek maken. Zodoende zijn tact en interesse in mensen eigenschappen die je nodig hebt."

---

Hou dit in de gaten
Het beroep "musicus" is eigenlijk een verzamelnaam voor mensen die in hun beroepsuitoefening met muziek bezig zijn. Over hun rechtspositieregeling is in z'n algemeenheid niet veel te zeggen. Zo kan bijvoorbeeld bij de muzieklerares de CAO voor het voortgezet onderwijs van toepassing zijn, terwijl de kerkorganist onder de rechtspositieregeling voor organisten van zijn kerk valt De meesten geven echter graag hier en daar een concert, dirigeren een koor of begeleiden als organist de gemeentezang tijdens de kerkdiensten. Van belang zijn dan de goede afspraken met het koor, orkest, de organisatie van de concerten of de kerkenraad over de financiële kant van de zaak. Informeer ook of er een regeling is die de rechten en plichten van beide partijen regelt. Te vaak wordt er aangenomen dat er geen arbeidsovereenkomst is, terwijl deze er juridisch gezien wel is. Daaruit kan voortvloeien dat er bijvoorbeeld doorbetaald moet worden bij ziekte en dat mén niet zonder meer ontslagen kan worden.

Mw. mr. M.G. Dorrestijn, staf RMU

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 juli 1996

Terdege | 68 Pagina's

Musicus Martien van der Knijff: ,,Je moet wat uitstralen''

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 juli 1996

Terdege | 68 Pagina's

PDF Bekijken