Bekijk het origineel

Just between friends

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Just between friends

3 minuten leestijd

Even de tijd waarnemen om rustig achter het toetsenbord te zitten. De tweede was zit in de machine, het brooddeeg staat te rijzen en alle kinderen zijn druk met het een of andere karweitje. Niemand klaagt er vandaag over het opgedragen werk, want ze zijn allemaal vol van de ophanden zijnde trip naar dè 'cottage'. Letterlijk vertaald is dat hut, zomerhuisje klinkt echter wat 'normaler'. Maar de volgende keer hoop ik een gedetailleerd verslag te kunnen geven van onze vakantie. Dan is alles waar nu zo naar uitgekeken wordt alweer verleden tijd.


Een van de levenslessen die zo moeilijk te erkennen zijn, als je nog (heel) jong bent: dat alles maar ijdelheid is en een kwelling voor je geest. Meer en meer worden we geconfronteerd met de moeilijkste aspecten van de opvoeding.


Zo voldaan als ik me soms voel bij het weggooien van weer een volle stofzuigerzak. Een tastbaar bewijs dat al dat stofzuigen elke dag niet voor niets is.


Maar je realiseert je ook dat, alben je nog zo grondig je morgen weer aan de gang moet. En dat is dan een van de makkelijkste kanten van het onderhouden van je gezin. Ik wou datje het 'vuil'van de wereld zo eenvoudig bij je kinderen kon laeghouden. Maar net ah fijn stof komt het telkens weer terug in huis. En vaker wel dan niet wordt het binnengebracht door de leden zelf.


Soms zichtbaar, als het een boek of tijdschrift betreft, maar meestal ongezien, weggestopt in het hart.


Ik moet nu denken aan wat David zegt: „Mijn ziel kleeft aan het stof." En hij bedoelt daar natuurlijk niet het stof mee dat je met een stof doek te lijf kan gaan. Maar al het aardse wat zo 'n enorme aantrekkingkracht kan hebben, zelfs in het hart van een mens die met dezelfde adem gezegd heeft: „ Ik kleef vast aan Uw getuigenissen, o Heeret beschaam mij niet. "En dat wens je dan voor je kinderen. Als je dan ziet hoe ze hongerig genieten van het brood dat vers uit de oven komt, wilden we wel dat ze net zo hongerig waren naar het Brood des Levens.


Maar de werkelijkheid is vaak zo anders, zo ontmoedigend. Toen ik psalm 119 inm'n Hollandse Bijbeltje opzocht voor de vertaling viel mijn oog op vers 90: „ Uw getrouwheid is van geslacht tot geslacht." Dan is er toch hoop, buiten onszelf. Geen wonder dat David verschillende keren uitroept in dezelfde psalm: „Op Uw Woord heb ik gehoopt."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 augustus 1996

Terdege | 72 Pagina's

Just between friends

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 augustus 1996

Terdege | 72 Pagina's

PDF Bekijken