Bekijk het origineel

Het Utrechts Psalter

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Het Utrechts Psalter

Museum Catharijneconvent toont Nederlands kostbaarste handschrift

3 minuten leestijd

Het Utrechts Psalter is een wereldberoemd handschrift. Het bevat alle 150 psalmen en 16 bijbelse liederen, met prachtige illustraties. Het handschrift, het kostbaarste dat Nederland bezit, wordt al eeuwenlang bewaard in een kluis, maar tot 17 november is het te bezichtigen op een speciale tentoonstelling in het Utrechtse Museum Catharijneconvent.

De 166 in roodbruine inkt uitgevoerde pentekeningen bij de psalmen in het Utrechts Psalter werden rond het jaar 830 gemaakt door monniken in de benedictijner abdij van Hautvillers bij het Noord- Franse Reims. Telkens gaat in het handschrift (dat wil zeggen: het is een handgeschreven boekwerk) over de breedte van de pagina een pentekening aan een van de 150 psalmen of een van de 16 bijbelse liederen vooraf. Daarbij wordt elk concreet beeld uit een psalm of lied in de tekening weergegeven. Volgens ingewijden sluiten de tekeningen, die een realistisch karakter hebben, nauw aan bij voorbeelden uit de Romeinse tijd. Dat geldt trouwens voor veel kunst uit de Karolingische tijd, want Karel de Grote (742- 814) en zijn opvolgers (vooral Lodewijk de Vrome, 778-840, en Karel de Kale, 823-877) wilden het Romeinse Keizerrijk laten herleven.Canterbury

Rond het jaar 1000 kwam het Utrechts Psalter in het Engelse Canterbury terecht. Het werkte daar als een bron van inspiratie voor kunstenaars uit de elfde en twaalfde eeuw. In deze periode werden er drie kopieën van het Psalter gemaakt; alle drie zijn ze op de tentoonstelling te bewonderen.


De tentoonstellng in Museum Catharijneconvent is een tentoonstelhng rond het Utrechts Psalter. Daarom zijn er vele andere, evengoed kostbare en fraai geïllustreerde handschriften te zien, evenals ivoorsnijwerk en gegraveerde bergkristallen. Ze zijn direct door de stijl van het Utrechts Psalter beïnvloed en worden getoond om het Psalter in perspectief te plaatsen. Zo'n dertig buitenlandse bruikleengevers zijn bereid gevonden hun topstukken tijdens de tentoonstelling af te staan.Ebbo-evangelieboek

Een van de andere beroemde handschriften die worden getoond, is het Ebbo-evangelieboek. Bisschop Ebbo van Reims gaf de opdracht voor het vervaardigen van dit document. Het werd gemaakt tussen 816 en 835, eveneens in de abdij van Hautvillers. De tekst van het Ebbo-evangelieboek is in gouden letters geschreven en geïllustreerd met bladgrote miniaturen van de vier evangelisten. Bij de tentoonstelling, die wordt ingeleid door een diapresentatie, hoort een Engelstalige catalogus. Het Utrechts Psalter is op CD-Rom verkrijgbaar. De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Utrecht en de Universiteitsbibliotheek en behoort tot de activiteiten rond het 360- jarig bestaan van de universiteit.---


De tentoonstelling "Het Utrechts Psalter" is te bezoeken van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Het adres van Museum Catharijneconvent is: Nieuwegracht 63, Utrecht, tel. 0302317296/2313835. Toegangsprijzen: volwassenen ƒ 10,00, tot 6 jaar en vrienden MCC gratis, 6 tot 18 jaar en CJP ƒ 5,00,65+ ƒ 8,00, MJK ƒ 3,00, onderwijstarlef ƒ 2,50, g roepstarief (vanaf 20 pers.) ƒ 8,00, gezlnskaart ƒ 20,00, studenten Universiteit Utrecht op vertoon van geldige collegekaart gratis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 september 1996

Terdege | 80 Pagina's

Het Utrechts Psalter

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 september 1996

Terdege | 80 Pagina's

PDF Bekijken