Bekijk het origineel

Spreekuur houden is zeer afwisselend

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Spreekuur houden is zeer afwisselend

4 minuten leestijd

Vier willekeurige patiënten geven aan hoe gevarieerd het spreekuur van een huisarts kan zijn.

Patiënt A heeft last van een zere keel. Het is al enkele dagen aan de gang en ze voelt zich rillerig. Bij onderzoek zien we twee vergrote keelamandelen met vieze gele proppen erop. Om verschillende redenen heb ik een antibioticum voorgeschreven. Hoewel sommige wetenschappers zeggen dat keelontstekingen zonder een antibioticum acht dagen duren en met een antibioticum een week en een dag, is het geven van antibiotica te rechtvaardigen. Bij een bacteriële keelontsteking is de kans op complicaties zoals acute reuma en dergelijke namelijk wel degelijk aanwezig. Verder moet de patiënt veel drinken en gorgelen met zout water om de keel schoon te maken. Soms adviseer ik te gorgelen met een droge (zure) rode wijn. Naar mijn ervaring voldoet dit ook heel goed.

Puistjes
Patiënt B is een veertienjarige puber die problemen met zijn uiterlijk heeft. Hij heeft al enkele maanden toenemend last van puistjes op zijn gezicht. Nu is dit een vaak voorkomend probleem op zijn leeftijd. De huid wordt door hormonale verandering onder andere vetter. De talgklieren kunnen verstopt raken. Wanneer er dan ook nog een bacterie bij komt, heb je puistjes. De behandeling heeft enkele pijlers. Allereerst is het van belang te proberen de talgklieren zoveel mogelijk te openen. Dit gebeurt door de huid te ontvetten en dan "zo dun mogelijk" te maken. Vervolgens moet de bacterie worden aangepakt met behulp van bacteriedodende middelen. Veelgebruikt zijn benzoylperoxide en antibiotica.

Doof
Patiënt C is een bouwvakker van rond de dertig die „zo doof is als een kwartel". Bij onderzoek is het haast niet nodig een oorkijker te gebruiken, het cerumen of oorsmeer puilt haast de gehoorgang uit. Sommige mensen produceren veel, andere mensen zeer weinig oorsmeer. Meestal probeer ik de mensen gerust te stellen door te zeggen dat het niets te maken heeft met wassen of iets dergelijks. Cerumen wordt in de huisartsenpraktijk vrijwel uitsluitend door middel van uitspuiten verwijderd. Dit houdt in dat de prop met handwarm water uit de gehoorgang gespoeld wordt. Bij deze bouwvakker was een liter water nog niet voldoende. Cerumen kan namelijk fors indrogen en hard worden. Het beste is om de prop van te voren enkele dagen in de week te zetten met behulp van wat voor olie dan ook. Dat houdt in: op een oor gaan liggen en een flinke scheut olie in het andere oor laten lopen, en dan een minuut of tien in laten trekken. Dit moet drie dagen herhaald worden.

Ingegroeide teennagel
Patiënt D heeft last van een ingegroeide teennagel. De grote teen van de linkervoet is aan de buitenkant rood en opgezet. De nagel is te kort afgeknipt en daardoor in het vlees gaan groeien. In feite zou er niets aan de hand zijn als de nagel net een milimeter langer zou zijn. Het advies bestond dus allereerst in een uitleg hoe je teennagels moet knippen. Het tweede onderdeel was: niet te strakke schoenen te dragen. Het derde: de ontstoken teen tijdelijk in biotex-baadjes tot rust te laten komen. Lukt dit allemaal niet, dan is het ook nog mogelijk om een gedeelte van de nagel en het nageldbed te verwijderen, zodat de versmalde nagel niet meer zal ingroeien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 september 1996

Terdege | 80 Pagina's

Spreekuur houden is zeer afwisselend

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 september 1996

Terdege | 80 Pagina's

PDF Bekijken